Časopis za pokrajino Posavje
27.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pogodbena pošta v Šentjanžu

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: Prejeli smo
Pogodbena pošta v Šentjanžu

Pošta kot samostojna poslovalnica je imela v Šentjanžu dolgoletno tradicijo, ki pa jo je z otvoritvijo nadomestne pogodbene pošte v trgovini KZ Sevnica žalostno končala.

Prebivalci Šentjanža smo podeželski ljudje in pričakujemo od odgovornih ljudi pri upravljanju podjetij zdravo kmečko pamet. Z otvoritvijo pogodbene pošte izgubljamo uporabniki storitev, zaposleni v trgovini in za poštnimi pulti. Seveda se prebivalci Šentjanža tudi upravičeno sprašujemo, zakaj so bili prostori poslovalnice Pošte Slovenije prenovljeni pred dvema letoma, sedaj pa zapirajo vrata? Kdo bo sprejel odgovornost za neupravičene investicije? Ali na vodilnih mestih podjetja sedijo ljudje brez izdelane strategije in dolgoročnih ciljev?

Še dobro se spomnim na vabilu na otvoritev pogodbene pošte podpisanega direktorja PE PS Celje, ki je bil zaposlen na PTT Sevnica kot poštni manipulant, gospoda Cvetka Sršena. Veliko je bilo njegovih sodelavcev za poštnimi šalterji, ukvarjali so se le z osnovno dejavnostjo: pošto, telegrafom in zaračunavanjem opravljenih telefonskih pogovorov. Domov so odhajali po opravljenih osmih urah dela, s prihranjeno energijo za popoldanske športne aktivnosti. Od takrat je minilo veliko časa, in sedaj so poštarskim delavcem poleg osnovnih storitev naprtili še ogromno drugih: banko, prodaja časopisov, loto, komercialne prodaje,..... V poslovalnici v Šentjanžu je vse to obvladala le ena zaposlena, pa še delovni čas so ji razbili čez cel dan. Časa za popoldanske aktivnosti ni imela, kakor ga je imel nekoč gospod direktor PE Celje, pa verjetno tudi energije ne. Velikokrat smo potrpežljivo čakali v vrsti, kljub njeni predanosti delu. Tudi to ni bilo dovolj, očitno je bila njena plača previsok strošek za PS ali pa donos poslovalnice prenizek, zato so poslovalnico zaprli. Tudi PS na žalost sledi izkoriščevalskem kapitalističnem cilju: maksimizirati dobiček na račun pregorelosti zaposlenih.

Sedaj je pogodbenica Pošte Slovenije KZ Sevnica, z izvajanjem poštne dejavnosti v kmetijski trgovini KOC Janez v Šentjanžu. Ponovno se koristniki storitev sprašujemo, le kako bodo zmogli prodajalci poleg prodaje blaga izvajati še številne poštne storitve, če že sedaj velikokrat čakamo v vrsti za plačilo blaga? Ali bodo dodatno zaposlovali, če so pred dvema mesecema odpustili dve redno zaposleni prodajalki? In to zadruga, kateri bi morala biti na prvem mestu človek in ne kovanje finančnih dobičkov. Ali bodo prodajalci dobili višjo plačo za dodatne obremenitve? Ali jih boste, gospod direktor Borut Florjančič, kaznovali za njihove zahteve, kakor ste to pred kratkim storili z delavci v predelavi in klavnici v Sevnici, ko so fantje slekli halje. Seveda se upravičeno sprašujemo, kaj za vraga počnejo nadzorniki in upravni odbor Kmetijske zadruge Sevnica? Ali se kdaj zamislijo nad razmerjem plače direktor/prodajalec? Kolikokratni količnik, kljub temu, da je to zadruga, ki bi že po definiciji zadružništva morala delovati zmerno in vzajemno. Veliko vprašanj, malo ali nič odgovorov. In bojimo se, da se ne bo na koncu ponovila ničkolikokrat slišana slovenska privatizacijska zgodba.

Ne, gospod Sršen, to za nas ni bila slavnostna otovoritev pogodbene pošte, kakor ste napisali na vabilu. Za takšnimi otvoritvami se skrivajo zgodbe slehrnikov, ki za minimalno plačilo vsak dan iztrošeni odhajajo domov k družinam. Od obeh podjetij, ki s svojimi storitvami še poslujeta v Šentjanžu, krajani pričakujemo večjo družbeno odgovornost. Do lokalne skupnosti in do vaših zaposlenih.

Trend zapiranja se po zaprtju poslovalnice pošte ne more nadaljevati, ker razen trgovine drugih poslovalnic pravzaprav ni več. Krajevni urad so nam namreč zaprli že pred časom. Osnovna šola pa je na srečo na dobri poti, da bo dobila novo telovadnico in urejeno okolico. Vsaj nekaj pozitivnega v našem kraju.

Franci Ajnihar, Šentjanž

« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte