Časopis za pokrajino Posavje
28.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Predsednik komisije za imenovanja, Vlado Bezjak: "Potrdimo ga, predvsem zato, ker je občan občine Krško."

Objavljeno: Ponedeljek, 12.09.2016    Rubrika: Prejeli smo Bralci pišejo
S strani tajništva Občinskega sveta Krško je bil dan poziv za imenovanje članov v svet zavoda Kulturnega doma Krško - KDK in Galerije Božidarja Jakca - GBJ Kostanjevica na Krki.

Kandidati bi morali biti strokovnjaki s področja dela javnega zavoda, financ in pravnih zadev, kot to zahteva ustanovitveni akt. V stranki IDS smo resno pristopili k pozivu in predlagali strokovne kadre, ki poznajo delo zavodov. Za KDK smo predlagali domačina, mag. umetnosti, ki se poleg 25 letnega profesionalnega dela na področju kulture in umetnosti že trideset let intenzivno posveča tudi ljubiteljski kulturi, za GBJ pa dr. arhitekturnih ved, etnologinjo in zgodovinarko, ki se celo življenje poklicno ukvarja s področjem kulturne dediščine. Mladost je preživela v Krškem, zaposlena je v Krškem, živi pa v Brežicah.

Komisija za volitve in imenovanja, ki jo obvladuje krški SLS s svojo veliko koalicijo SMC, Desus in SD, je izbrala dva druga kandidata. Za GBJ predsednika kulturnega društva, za KDK pa osebo, ki nima izkušenj niti v ljubiteljski kulturi.

Galerija Božidarja Jakca ni ljubiteljsko kulturno društvo! GBJ ima zelo pomembne likovne zbirke nacionalnega pomena, prireja likovne razstave na nacionalni ravni. Področje poznavanja likovne umetnosti je zelo specifično in zahtevno, zato bi bilo edino racionalno upoštevati stroko ter strokovno kompetentne kandidate, tako za svet zavoda GBJ kot za svet KDK, saj se le na ta način lahko uveljavlja, ohranja in razvija javni interes na področju kulture in dostopnost kulturnih dobrin najširši javnosti in vsem starostnim populacijam.

Pogosta praksa vladajoče SLS, da na odgovorna mesta delegirajo strokovno nekompetentne osebe, kot je tudi v primeru izbire direktorice KDK, kaže žalostno sliko vse bolj pogostega zaničevanja stroke, sploh v kulturi, kjer je lahko po "ljudski pameti" vsak strokovnjak za vse.

Na večkrat zastavljeno vprašanje, ali izbrana kandidata izpolnjujeta pogoje (strokovnost s področja dela javnega zavoda, financ in pravnih zadev), od Bezjaka, predsednika komisije, na seji OS 8.9. nismo dobili odgovora. Ker predsednik komisije ni znal odgovoriti, je župan skušal rešiti mučno situacijo in pojasnjeval, da so vse odločitve na koncu politične. Da, župan Miran Stanko, res odločijo politiki, vendar pa morajo upoštevati pogoje in strokovnost.

Pred glasovanjem smo končno slišali "najmočnejši" in edini argument v prid njihovemu kandidatu, prosto po Bezjaku: "Potrdimo ga, predvsem zato, ker je občan občine Krško." To nas malce spominja na kadrovsko logiko staroste SLS, Ivana Omana, po kateri "ni važno, če je pismen, važno je, da je naš."

Lokalni odbor IDS Krško - Kostanjevica na Krki
 
« Nazaj na seznam
»