Časopis za pokrajino Posavje
24.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Problematika športa med in po končani koronakrizi

Objavljeno: Sreda, 15.04.2020    Rubrika: Prejeli smo Bralci pišejo
Kriza bo zelo oklestila športne klube, nacionalne panožne zveze in športne delavce. Ker kot predsednik Športne zveze ADA prejemam vsak dan več pozivov in opominov, da država v času koronavirusa SARS-CoV-2 pozablja na šport in športne delavce, sem 26. 3. 2020 posredoval pismo na MIZŠ.

Ker so OI v Tokiu odpovedane in ker je država za odhod športnikov, funkcionarjev in promocijo imela na zalogi več milijonov sredstev, predlagam ministrici MIZŠ, da sredstva razporedite po nacionalnih panožnih zvezah za njihovo nemoteno delovanje. Zaradi velike gospodarske krize bo namreč veliko športnih zvez oz. klubov bilo primorano odpustiti svoje zaposlene oz. skrčil se bo seznam vadbenih skupin, kar je za napredek športa lahko porazno. Predlagam tudi, da država tako kot podjetjem kot tudi športnim nacionalnim zvezam oz. klubom pomaga z delnim plačilom sredstev, namenjenih za vodene skupine in zagon športnih aktivnosti.

Epidemija otrokom uničuje otroštvo!

Ustavili so se vrtci, ustavile so se šole, ustavili so se treningi, ustavile so se otroške igre, zato so pri tej epidemiji otroci tisti, ki so v stiski. Cele dneve so doma, ob računalnikih delajo za šolo brez strokovnega nadzora. Stike imajo s starši oz. najbližjimi in mi jim samo "kao težimo". Ven gredo lahko samo na sprehod oz. na lastno parcelo, pa še to so omejeno. Sošolce, prijatelje in znance vidijo samo virtualno, pa še to ne vsi, ker nimajo vsi internetnega dostopa, zato ni medsebojnih stikov in socialnih vezi, kar je lahko dolgoročno velik problem. To traja že več kot mesec dni in ne pozabimo, da si otroci tega niso izbrali sami! Žal na to vsi pozabljamo. Tudi takšnih negativnih prispevkov, da otroka konec šolskega leta ne bomo smeli peljati na morje, hribe, nogometno tekmo, si naši otroci ne zaslužijo.

Vsi pišejo samo o stiskah v tem času, kdo pa kaj ukrepa oz. naredi. Še televizije ne želimo več gledati, ker si samo še slabše volje. Če že nam starejšim epidemija ustreza, da lahko naredimo tisto, kar nismo imeli časa zaradi časovne stiske, dajmo vrniti vsaj otrokom otroštvo. Spoštujem in upoštevam navodila državnih organov, a dajmo vsaj začeti razmišljati, kaj lahko naredimo za otroke in njihov nemoten razvoj. Možnosti je kar nekaj, med ostalim bi lahko športne aktivnosti potekale v manjših skupinah, tudi kakšne šolske obveznosti bi lahko prav tako potekale v manjših skupinah in še bi lahko našteval.

Avtor obeh zapisov: Tadej Škof, Pavlova vas
« Nazaj na seznam
»