Časopis za pokrajino Posavje
25.02.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

SDS jim ni uspelo uničiti, ostajamo edina resna alternativa

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: Prejeli smo
SDS jim ni uspelo uničiti, ostajamo edina resna alternativa

Vstopili smo v leto 2015, za katerega si preprosto želimo, da bi bilo boljše od prejšnjega. Za Slovensko demokratsko stranko, predsednika Janeza Janšo in nenazadnje za državo bi bilo že težko slabše. »Lansko leto je bilo leto, ki so ga strici iz ozadja namenili za to, da uničijo Slovensko demokratsko stranko, pa jim to ni uspelo. Nasprotno, konec leta se je stranka ponovno zavihtela na prvo mesto med vsemi parlamentarnimi strankami, leto se je končalo bistveno drugače, kot so to načrtovali,« je nedavno dejal Janez Janša.

Toda nič ne kaže, da bi si lahko obetali resnično izboljšanje situacije. Janeza Janšo še kar naprej dušijo s političnimi sodnimi postopki, odgovorni za državo pa z njo ne znajo ali nočejo odgovorno upravljati. Veliko polemik znova sproža postopek privatizacije, ki ga, kot vsakič doslej, zavirajo mencingerjanski zagovorniki nacionalnega interesa. Vse zgolj zato, da bi ohranili vzvode vpliva v ključnih institucijah v državi. Zanimivo pa je, da Mencinger ni imel tovrstnih pomislekov, ko je bilo potrebno na hitro privatizirati Bajtov inštitut. Bojazen, da gre za razprodajo slovenske srebrnine, je odveč. Tuji lastnik bo kvečjemu manj izčrpaval kupljeno podjetje, manj financiral režimske institucije, s čimer bo več denarja ostalo za razvoj in nova delovna mesta. Peticija Preprečite razprodajo! je torej akcija, ki je usmerjena proti brezposelnim in ljudem, ki živijo od lastnega dela. V tem procesu velja izpostaviti Telekom, ki je za stare elite še toliko bolj pomemben, saj razni lobiji vsako leto izčrpajo desetine milijonov evrov, s katerimi obvladujejo medije in javno mnenje. Sploh se zapleta pri prodaji vseh tistih podjetij, ki jih določeni krogi smatrajo za molzne krave. Temu je potrebno narediti konec. Svoje strinjanje s privatizacijo lahko izrazite tudi s podpisom peticije ZA privatizacijo na spletnem naslovu http://za-privatizacijo.org.

Vlada ima težave tudi z zlatim fiskalnim pravilom. Čeprav se v SDS zavedamo, da letos od Cerarja dejansko še ni mogoče pričakovati uravnoteženega proračuna, in smo pripravljeni pri prehodnem obdobju podpreti bolj fleksibilno varianto, pa zagotovo ne moremo podpreti izvedbenega zakona, ki bi izničil temeljno načelo ustavne spremembe. Ravno zato, da ne bi vsakokratna vlada sama odločala, kdaj je situacija tako resna, da lahko porabi več, kot se zbere v proračunu, je bilo zlato fiskalno pravilo vpisano v ustavo.

Vse bolj kaže, da gredo vladna prizadevanja zgolj v smeri krpanja proračunske luknje. Namesto, da bi izvedla ukrepe, ki bi razbremenili prebivalstvo in gospodarstvo, uvaja nove davke in dajatve, ter krči sredstva tam, kjer to prizadene najšibkejše. Tako je na primer ministrstvo za izobraževanje, znanost, šport in mladino ukinilo financiranje učne pomoči. Ministrstvo naj bi tako privarčevalo 3,3 milijone evrov, od šol pa zahtevajo, da učno pomoč osnovne šole še naprej izvajajo, a brez plačila. Ob tem učitelji opozarjajo, da mnoge odločbe o dodatni strokovni pomoči sploh niso bile upravičene. Je to odgovorno upravljanje z državo in njenimi potenciali?

Slovenska demokratska stranka zato ne čaka križem rok na razpad sistema, ampak želi s konstruktivnimi predlogi ponuditi vsaj nekatere nujno potrebne rešitve, ki jih aktualna vlada očitno ni sposobna. SDS je v zadnjih tednih v Državnem zboru predstavila že dva sistemska ukrepa, ki bi ukinila volonterska pripravništva in mladim omogočila boljši položaj na trgu delovne sile.

Žal je vlada zavrnila oba, in to samo zato, ker sta bila predlagana s strani opozicije. Ker na tem področju ni prostora za politični prestiž, ampak je pomembno, da slovenska politika končno nekaj naredi za mlade, je poslanska skupina SDS, upoštevaje vse vladne pripombe, v zakonodajni postopek ponovno vložila predlog Zakona o ukrepih na področju pripravništva. Upamo, da bo vlada tokrat zmogla konstruktivno pristopiti k predlaganim rešitvam in jih sprejela za dobro ljudi.

IO SDS Sevnica
« Nazaj na seznam