Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

SMS protestira glede namere varčevanja pri vrtcih in prehrani dijakov

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: Prejeli smo
SMS protestira glede namere varčevanja pri vrtcih in prehrani dijakov Ljubljana, 21. april 2009. V SMS - Stranki mladih Slovenije smo ogorčeni nad izjavami državne sekretarke ministrstva za finance, da država nima sredstev za pokrivanje stroškov vrtcev in dijaške prehrane.

V SMS se sprašujemo, kako je mogoče, da vsakokratna oblast pri varčevanju najprej pomisli na omejitve socialnih transferjev in direktnih pomoči državljanom in jemlje, kot je že v navadi, mladim in najmlajšim. Razlog za slednje verjetno tiči v politični šibkosti generacije mladih. Tako ravnanje vlade je sramota za socialno državo.

Zakaj nihče s strani vlade nikoli ne pomisli, da so morda kakšne druge postavke veliko manj potrebne, kot direktna pomoč državljanom, še posebej v času krize. Kakšni protikrizni ukrepi so to?

»V SMS pričakujemo uresničitev naše ideje o brezplačnih vrtcih za vse otroke, ki je bila tudi del predvolilnih obljub sedanjih vladnih strank. Sedaj nam grozi ukinitev že doseženega obsega pravic. Sramotno, da se v Sloveniji zatekamo k takšnim, tragikomičnim ukrepom, medtem, ko gredo v sosednji Avstriji v smer zagotavljanja brezplačnih vrtcev. Od ministrstva za finance zahtevamo, da prouči raje možnosti za ustavitev posla s Patriami, da pregleda delovanja bank in najde rezerve pri poslovanju podjetij v državni lasti in visokih nagradah direktorjev, uprav in nadzornih svetov paradržavnih institucij«, je povedal predsednik SMS, mag. Darko Krajnc.

KRONOLOGIJA AKCIJE SMS »Brezplačni vrtci za vse otroke«:

V SMS smo z akcijo "Brezplačni vrtci za vse otroke" pričeli 31.8.2006, kot uvod v novo šolsko leto. Najavili smo zbiranje potrebnih prvih 1.000 podpisov za vložitev zakona.12.9.2006 smo pri predsedniku DZ vložili prve potrebne podpise (blizu 4.000) za začetek zakonodajnega postopka.20.10.2006 smo v DZ vložili predlog za spremembo Zakona o vrtcih, s preko 6.000 podpisi državljanov (potrebno 5.000 podpisov) zbranih na UE.23.10.2006 smo v DZ na štetju in preverjanju podpisov ugotovili veljavnost vložene pobude in še isti dan poslali vabilo vsem poslanskim skupinam, da jim predstavimo predlog.Predstavitev SMS-ovega predloga sprememb Zakona o vrtcih, po katerem bi vsi otroci v Sloveniji bili deležni brezplačnega vrtca, smo izvedli pri vseh poslanskih skupinah, razen Desus, ki si kot edina stranka ni vzela časa za najmlajše...15. decembra 2006 je bil predlog sprememb zakona predlagan s strani SMS in preko 6.000 podpisi državljanov na seji DZ z 19 glasovi ZA in 40 proti zavrnjen z obrazložitvijo: "Brezplačni vrtci za vse otroke niso mogoči. Denarja ni."

Predlog SMS je bil v DZ sicer zavrnjen, a vendar delno prevzet v ureditvi predšolske vzgoje s strani prejšnje vlade, saj je le-ta uvedla brezplačni vrtec za drugega otroka in topel obrok za vse dijake. V SMS izrecno zahtevamo, da se denar poišče kje drugje, ne na račun mladih, zato močno obsojamo ministrstvo za finance, ki grozi z ukinitvijo prednosti.

Tadej Škofpredsednik LO SMS Brežice Posavje

« Nazaj na seznam