Časopis za pokrajino Posavje
27.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Srečanje članov KO DIS Krmelj-Tržišče

Objavljeno: Četrtek, 15.03.2018    Rubrika: Prejeli smo Bralci pišejo
Sobotno srečanje izgnancev in beguncev v Krmelju je privabilo veliko število naših članov. Udeležili so se ga tudi nekateri vabljeni gostje, podžupan občine Sevnica Janez Kukec, predsednik KO DIS in Koordinacije KO DIS Sevnica Vinko Zalezina, predsednica KS Krmelj Slavica Mirt, predsednik DU Krmelj Ciril Krištof, predsednika KO ZB za vrednote NOB Krmelj Franc Bastardi in Vladka Blas za Tržišče ter član predsedstva republiškega odbora ZB za vrednote NOB Milan Gorjanc.

Po uvodnem pozdravu in napovedi programa smo si ogledali predstavitev gradu Rajhenburg in muzeja, posvečenega izgnanstvu, kar je v vseh nas obudilo žalosten spomin na tragične dogodke iz naše mladosti, ki se ne smejo nikoli ponoviti. V poročilu predsednice KO DIS Krmelj-Tržišče Ane Hočevar o delu v preteklem letu smo bili seznanjeni z mnogimi našimi aktivnostmi.

Organiziramo pohod ob okupacijski meji od Murenc do Telč v sodelovanju s KO DIS Šentjanž in DIS, udeležujemo se pohoda od Telč do Bučke. Ob prazniku KS Krmelj organiziramo pohod ob spominskih obeležjih od Krmelja, Stražberka, Gabrijel, Polja, do Hinjc, kjer je pod streli nemškega okupatorja 22. oktobra 1943 padlo 13 talcev, 155 Krmeljčanov pa bilo sredi noči peš izgnanih v 16 km oddaljeno Sevnico, od koder so se vrnili po 3 tednih v popolnoma izropane domove. Udeležili smo se proslav v organizaciji KO ZB za vrednote NOB Tržišče in Šentjanž na Malkovcu in na Jatni ter srečanja ob prazniku občine Sevnica. V maju 2018 je DIS organiziralo obisk krajev izgnanstva, ki se ga je udeležila tudi naša članica. Po dogovoru z župani mest Neresheim, Bad Sulza in Apolda bodo urejeni grobovi in postavljena spominska obeležja tudi tu.

Zgledno sodelujemo z Osnovno šolo Krmelj. Ob prazniku KS smo v muzeju, ki smo ga odprli leta 2005 v prostorih Jakilove graščine, izvedli ob ogledu muzejske zbirke-fotografij, dokumentov in spominskih predmetov ter pričevanju lastnih doživetij v času begunstva in izgnanstva dveh naših članic, tri učne ure za vse učence šole, za vsako triado posebej. Mnogi so spoznali dogodke, ki so jih v vojnem času doživljale njihove babice in dedki. Za redno vzdrževanje prostora je podžupan obljubil pomoč občine. Predstavniki borčevske organizacije so predlagali sodelovanje. Muzej naj bi razširili z vsebinami, ki pričajo o dogodkih med vojno na tem področju. V tem letu načrtujejo skupno prireditev KO ZB za vrednote NOB Krmelj, Šentjanž in Tržišče na Cirniku, ki bo organizirana v počastitev spomina na vse tragične dogodke v jeseni leta 1943, ki so jih povzročili nemški okupatorji na tem področju.

Aktualna tema našega srečanja je bila poplačilo vojne škode s strani okupatorjev.

Predsednica DIS Ivica Žnidaršič se že 25 let z vso potrebno dokumentacijo prizadeva, da bi naši vladni voditelji - vlade vendarle od Nemčije zahtevali plačilo vojne odškodnine za materialno škodo, ki so nam jo kot okupatorji med 2. svetovno vojno povzročili. Ob izidu knjige Nemčija še ni plačala vojne škode, ki jo je leta 2015 izdalo DIS, je knjigo ob njeni predstavitvi nekdanji predsednik države Milan Kučan označil kot pravi učbenik o problemu odškodnine in dobro podlago za ukrepanje, knjiga je prvi korak, drugi korak je moralna dolžnost države Slovenije, da bi končno bile popravljene krivice še živečim žrtvam 2. svetovne vojne.

Društvo izgnancev je z mnogimi dokumenti, ki jih je naša predsednica Ivica Žnidaršič zbrala s svojim znanjem in nadvse prizadevnim delom, skušala doseči pravice izgnancev o poplačilu vojne škode. Vendar vseh teh 25 let naše vlade niso ukrepale.

Na naše pismo predsednikoma Vlade RS in predsedniku Državnega zbora RS ter vsem poslanskim skupinam z našega zbora aprila 2015 in pisma s podpisi predsednikov vseh petih KO DIS v občini Sevnica marca 2016 nismo prejeli nobenega odgovora. Danes ponovno pošiljamo pismo predsedniku vlade, dr. Miru Cerarju, in tudi predsedniku države, Borutu Pahorju.

Veseli nas informacija DIS, da so uspeli, da je 27.f ebruarja 2018 predsednik DZ Milan Brglez v parlamentarni postopek vložil predlog zakona o povračilu premoženjske škode iz 2. svetovne vojne. Z njim bo zaprto eno najbolj bolečih vprašanj poprave zgodovinskih krivic. 14. februarja je bil tudi na pobudo DIS vložen v Državni zbor zakon za vrnitev naše pravice za klimatsko zdravljenje. Pričakujemo, da bo vloženi zakon podprt z ustreznim številom glasov. Bliža se čas volitev, pojdimo na volitve in premislimo, komu bomo dali svoj glas. Pričakujemo uspeh Demokratične stranke dela, katere predsednik je mag. Franc Žnidaršič.

Po uradnem delu je sledilo družabno srečanje, nato pa skupni obisk muzeja in obujanje spominov ob ogledu razstavljenega materiala.

KO DIS Krmelj-Tržišče
« Nazaj na seznam