Časopis za pokrajino Posavje
25.02.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

TEDEN BOJA PROTI RAKU: 2.–6. marec 2015

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: Prejeli smo
TEDEN BOJA PROTI RAKU: 2.–6. marec 2015

Letos z geslom: Zdravje je življenje – upoštevajte Evropski kodeks proti raku!

V ponedeljek, 2. 3. 2015, so se s tiskovno konferenco na Onkološkem inštitutu Ljubljana (OI) začele prireditve ob letošnjem Tednu boja proti raku, ki ga prireja Zveza slovenskih društev za boj proti raku v sodelovanju z OI. Teden letos poteka z geslom »Zdravje je življenje – upoštevajte Evropski kodeks proti raku!« s katerim Zveza opozarja na 12 nasvetov za zmanjšanje tveganja raka, Evropski kodeks proti raku, ki je bil posodobljen leta 2014. Na novinarski konferenci bodo med drugim predstavljeno delovanje Zveze v preteklem letu, novosti na OI in nekateri dosežki Državnega programa obvladovanja raka.

Zveza slovenskih društev za boj proti raku že vrsto let v začetku marca prireja slovenski Teden boja proti raku. Gre za vrsto prireditev, ki laično javnost seznanjajo predvsem z možnostmi preprečevanja rakavih bolezni.V Evropi in drugod po svetu so rakave bolezni iz leta v leto vse večji javnozdravstveni problem. V Sloveniji je po ocenah Registra raka Republike Slovenije leta 2014 za rakom na novo zbolelo že okrog 14.300 ljudi, več kot polovica od njih za enim od petih najpogostejših rakov: za rakom debelega črevesa in danke, prostate, pljuč, dojke, ali za kožnim rakom.

Vse te najpomembnejše rakave bolezni so bolj ali manj povezane z nezdravim življenjskim slogom, pa tudi biološkimi, fizikalnimi in kemičnimi dejavniki iz delovnega in bivalnega okolja.

V letu 2014 je skupina strokovnjakov pod okriljem Mednarodne agencije za raziskovanje raka, posebne agencije SZO iz Lyona, pregledala nove dosežke s področja preventive raka in posodobila Evropski kodeks proti raku. Tako je nastalo 12 nasvetov proti raku, ki jih v tem tednu prvič predstavljamo javnosti.

Nov kodeks kot doslej poudarja pomen nekajenja, zmernega pitja alkoholnih pijač, zmernega sončenja in vzdrževanje normalne telesne teže s primerno prehrano in gibanjem. Priporoča tudi udeležbo v vseh treh presejalnih programih. Na novo pa priporoča cepljenje proti HPV, ženskam svetuje dojenje inzmernost pri uporabi hormonskega nadomestnega zdravljenja za lajšanje menopavznih težav. Prav tako opozarja na redno zračenje bivalnih in delovnih prostorov, kar zmanjša morebitno večjo koncentracijo radioaktivnega radona in s tem ščiti pred nastankom pljucnega raka.

Prireditve ob letošnjem Tednu boja proti raku se bodo začele v ponedeljek, 2. 3., ob 10.30 uri s tiskovno konferenco na Onkološkem inštitutu Ljubljana. Na njej bodo med drugim predstavljeno delo Zveze v preteklem letu, novosti na OI in Državnega programa obvladovanja raka. Ob 12. uri bo sledil tradicionalni Dan odprtih vrat Onkološkega inštituta.

V sredo ob 10.30 bo na Ministrstvu za zdravje slavnostna seja Zveze slovenskih društev za boj proti raku, kjer bomo med drugim podelili plakete in priznanja za uspešno delo v preteklem letu. Vodstvu Splošne bolnišnice Celje bomo predali nov kolonoskop, ki ga bodo potrebovali pri obravnavi udeležencev programa Svit. Nabavili smo ga s sredstvi, ki smo jih zbrali v tradicionalni novoletni akciji.

V četrtek bodo člani regijskih društev Zveze v trgovskih centrih po Sloveniji obiskovalce njihovih stojnic na modelih učili, kako si lahko ženska sama preventivno pregleda dojke, moški pa moda, in delili zgibanke z zdravstvenovzgojno vsebino.

V petek, 6. marca, bodo v osnovni šoli na Jesenicah na priložnostni prireditvi izmed vseh slovenskih učencev, ki so podpisali slovesno obljubo, da letos ne bodo začeli kaditi, izžrebali za dva avtobusa srečnežev, ki bodo odšli na tradicionalni nagradni izlet v Gardaland.

Vir: Zveza slovenskih društev za boj proti raku

« Nazaj na seznam