Časopis za pokrajino Posavje
27.11.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Domen Sikošek Pelko: V tujini so dokončno prepoznali njegov talent

Objavljeno: Petek, 13.11.2020    Rubrika: Rokomet Redakcija
Domen Sikošek Pelko (8)

Domen Sikošek Pelko

Na širšem seznamu rokometne reprezentance Slovenije, ki jo v naslednjih mesecih čaka nekaj pomembnih tekmovanj, se je prvič znašlo tudi ime Domen Sikošek Pelko. 203 centimetre visoki krožni napadalec, ki prihaja iz Brežic, se v Sloveniji ni ravno naigral, zato je poizkusil srečo v tujini in uspel – lanski prestop v makedonski Vardar in letošnji v nemški Flensburg sta bila pravi rokometni »bombi«.

S skopskim Vardarjem tretji na svetovnem klubskem prvenstvu

Domen Sikošek Pelko (5)
23-letni Domen Sikošek Pelko, ki je najprej treniral nogomet in tenis, je proti koncu osnovne šole v kratkem času zrasel za 30 centimetrov ter se hkrati začel navduševati nad rokometom in Ivanom Balićem, ki je takrat s hrvaško reprezentanco igral na enem izmed prvenstev, kar je Domna popeljalo na rokometna igrišča. Njegov prvi klub je bil RK Brežice, nato je prestopil v RK Krško, od tam za kratek čas v MRD Dobova, zadnji klub v Sloveniji pa je bil RK Trimo Trebnje. »Zaradi pomanjkanja igralnega časa sem se takrat odločil, da se preizkusim v tujini. Odšel sem v avstrijskega drugoligaša HC Bruck. V enem letu sem zelo napredoval v igri, saj sem imel veliko minutažo in zaupanje trenerja. Z dobrimi igrami v Avstriji sem vzbudil zanimanje več klubov po Evropi, najbolj prepričljiva je bila španska La Rioja, s katero sem sklenil dogovor leto v naprej,« razloži Domen. Po podpisu pogodbe s Španci je nepričakovano prišel klic iz evropskega prvaka Vardarja iz Skopja, s katerim se je dogovoril za enoletno sodelovanje in tako lansko sezono odigral v Severni Makedoniji ter dosegel svoj največji klubski mednarodni uspeh do zdaj – tretje mesto na svetovnem klubskem prvenstvu. Kot je bilo načrtovano, je po koncu sezone pot nadaljeval v Španijo, od koder je po vsega eni odigrani tekmi za La Riojo odšel na sever Nemčije. »Zaradi težav s poškodbami so morali pri nekdanjem zmagovalcu lige prvakov pred začetkom sezone razširiti zasedbo in tako zdaj igram za SG Flensburg-Handewitt. Kljub temu da sta bila oba prestopa nenačrtovana, ocenjujem, da sta bila sad trdega dela in dejstva, da so v tujini dokončno prepoznali moj talent,« poudarja.

Podpira idejo o združevanju posavskih klubov

Domen se je, kot pravi, s pomočjo strokovnega štaba, soigralcev in lastno angažiranostjo v nemški Bundesligi izredno hitro vklopil v sistem igranja, pri tem pa mu je bilo v veliko pomoč znanje nemškega jezika, ki ga je usvojil v letu igranja v Avstriji. S Flensburgom igra še v ligi prvakov, kar pomeni tekmo vsak tretji dan. Ritem je zelo zahteven, saj ni veliko časa za regeneracijo, pojasnjuje. Njegova želja je nadaljevati rokometno pot na tem nivoju, kar pomeni igrati v močnem klubu, ki poleg državnega prvenstva igra še na evropskem parketu. Svoj pogled na stanje slovenskega in posavskega rokometa predstavi takole: »Liga je zadnja leta čedalje bolj izenačena, veliko pozornosti klubi namenjajo tudi mladim igralcem. Želel bi si večjo zastopanost posavskih klubov na najvišjem nivoju, v ta namen se mi ne zdi slaba ideja o združevanju posavskih klubov, saj bi tako lahko v regiji zgradili en res močan klub.« Seveda se nismo mogli izogniti vprašanju, kakšna je trenutna ’koronasituacija’ v Nemčiji. Kot pravi, so se z 2. novembrom zaprli gostilne, fitnesi in kinematografi, šola pa še naprej ostaja odprta. Tekme se po novem igrajo brez gledalcev. Igralci tedensko opravljajo tudi covid test in zaenkrat v klubu še niso imeli pozitivnih primerov. »Kar se tiče splošnega javnega življenja, lahko glede na poročila iz domovine ocenim, da je situacija tukaj boljša, saj javno življenje, kljub omenjenemu zaprtju in z določenimi prilagoditvami, poteka nemoteno,« na koncu še postreže z informacijami iz prve roke.

Rok Retelj, foto: nordlyset-fotografie

Prispevek je objavljen v Posavskem obzorniku, ki je izšel 12. novembra 2020.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»