Časopis za pokrajino Posavje
30.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na EP v rokometu bodo prvič kar štirje Posavci

Objavljeno: Sreda, 12.01.2022    Rubrika: Rokomet Redakcija
kastelic.

Urh Kastelic (foto: Twitter Rokometne zveze Slovenije)

Jutri se začne 15. evropsko prvenstvo v rokometu za moške, ki ga bosta do konca meseca gostili Madžarska in Slovaška ter na katerem bo skupno trinajstič nastopila tudi Slovenija. Za naše rokometaše se naskok na čim višja mesta začenja s tekmo proti Severni Makedoniji (jutri ob 18. uri), v skupini v Debrecenu bodo igrali še z Danci (sobota ob 20.30) in Črnogorci (ponedeljek ob 18. uri).

janc8

Blaž Janc (foto: Instagram)

Med izbranci selektorja Ljubomirja Vranješa so tokrat kar štirje Posavci, kar se do zdaj še ni zgodilo. Že na prejšnjih dveh velikih tekmovanjih (EP 2020 in SP 2021) so bili poleg trije posavski rokometaši (desno krilo Blaž Janc z Loga pri Sevnici, desni zunanji Nejc Cehte s Stolovnika pri Brestanici in vratar Urh Kastelic z Drnovega), zdaj pa se je omenjeni trojici pridružil še vratar Jože Baznik, ki prihaja iz Rigonc pri Dobovi in za katerega bo to prvo veliko tekmovanje z reprezentanco.

Nejc Cehte, rokometas (4)

Nejc Cehte (foto: osebni arhiv)

Na večni lestvici nastopov na slovensko rokometno reprezentanco (od 26. 2. 1992 do 2. 5. 2021 oz. po koncu kvalifikacij za EP 2022), ki je objavljena na spletni strani Rokometne zveze Slovenije (RZS), je 25-letni Blaž Janc, ki igra za Barcelono, doslej zbral 79 nastopov in dosegel 271 golov. Prav tako 25-letni Urh Kastelic, ki je trenutno član nemškega Frisch Auf Göppingen in bo po koncu te sezone oblekel dres rivala TBV Lemgo Lippe, je stal v vratih 46-krat in pri tem dosegel tudi pet golov. 29-letni Nejc Cehte, ki ga je Vranješ v reprezentanco zaradi poškodbe soigralca vpoklical naknadno, igra prav tako v Nemčiji, in sicer za TSV Hannover-Burgdorf, za Slovenijo pa je zbral 37 nastopov in 53 golov. Pri 28-letnem Jožetu Bazniku, igralcu francoskega Cesson Rennes, je na večni lestvici sicer napisan en zbran nastop za reprezentanco, a lahko dodamo, da je konec lanskega leta zelo dobro branil tudi na edini pripravljalni tekmi pred EP proti Hrvaški, ki so jo Slovenci dobili za sedem (33:26) in na kateri je kot vratar dosegel celo dva gola.

baznik

Jože Baznik (foto: arhiv RZS)

Že zdaj pa je jasno, da bo to prvenstvo še kako zaznamoval koronavirus, saj bo potekalo ravno v času, ko je po svetu "na pohodu" različica omikron, kar se že kaže pri skoraj vseh reprezentancah, saj je pri denimo prvih nasprotnikih Slovenije, Severnih Makedoncih, virus že kar zdesetkal ekipo, okuženi so štirje igralci, ki zagotovo ne bodo igrali, težave z okužbami imajo tudi v ostalih dveh reprezentancah, s katerima se bo pomerila Slovenija, tako da tudi Danska in Črna gora ne bosta igrali z vsemi predvidenimi igralci. Samo upamo lahko, da se s tovrstnimi težavami med samim potekom prvenstva ne bo treba preveč ubadati slovenskim rokometašem, ki so še pred začetkom prvenstva prav tako ostali brez dveh vratarjev, Urbana Lesjaka in Aljaža Panjtarja, prvi sploh ni odpotoval na Madžarsko, drugi pa je oddal pozitiven PCR-test na prvi dan prihoda v Debrecen, tako da mora v karanteno in se lahko po pravilniku znova pridruži reprezentanci po najmanj petih dneh karantene in dveh negativnih PCR-testih.

R. R.

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam
»