Časopis za pokrajino Posavje
27.11.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Posavski rokometaši na SP v Egiptu: Blaž in Nejc igrala, Urh ne

Objavljeno: Četrtek, 04.03.2021    Rubrika: Rokomet Redakcija
rokometna žoga

Na letošnjem rokometnem SP v Egiptu so bili v kadru trije rokometaši iz Posavja, nastop sta dočakala samo dva (foto: Pixabay).

Že več kot en mesec je, kar je padel zastor na 27. svetovno prvenstvo v rokometu za moške, ki ga je v drugi polovici januarja gostil Egipt. Na njem je s posavskim pridihom sodelovala tudi Slovenija, ki je na koncu zasedla 9. mesto, saj se ji ni uspelo uvrstiti v četrtfinale. V reprezentanci so bili tudi trije Posavci, na koncu sta sicer igrala samo dva.

Janc drugi strelec Slovenije

Blaz Janc, rokometas

Blaž Janc

V dresu s slovenskim grbom sta nastopila Blaž Janc z Loga pri Sevnici in Nejc Cehte s Stolovnika pri Brestanici, zaigrati bi moral tudi Urh Kastelic z Drnovega, a mu ni bilo usojeno. 24-letni Janc, ki igra na položaju desnega krila, je po uradni statistiki prvenstva na šestih tekmah, kolikor jih je skupaj odigrala Slovenija, dosegel 28 golov in bil z Draganom Gajićem drugi strelec svoje ekipe (še gol več je dal kapetan Jure Dolenec). Na dveh tekmah je bil najboljši strelec svoje ekipe, tudi na odločilni tekmi drugega dela za uvrstitev med osem najboljših ekip sveta proti domačemu Egiptu, ki pa se žal ni končala po slovenskih željah, saj so se Slovenci z remijem morali posloviti s prvenstva, ki so ga drugič doslej dobili Danci. Kot nam je povedal od lanskega leta član enega najboljših klubov na svetu, Barcelone, želeni cilj – uvrstitev v četrtfinale – ni bil dosežen, saj po njegovem enostavno niso uspeli sestaviti najboljše igre.
Nejc Cehte, rokometas (7)

Nejc Cehte

Povrhu vsega so se morali dan pred tekmo z domačini soočiti tudi z zdravstvenimi težavami, saj nekaj igralcev zaradi trebušnih težav ni moglo igrati. Janc v tem ne išče nobenih izgovorov: »Bilo nas je dovolj, da smo lahko odigrali tekmo maksimalno in se tudi temu primerno borili, enostavno nam je na koncu zmanjkalo tudi malo sreče.« Iz Egipta se je vrnil z rahlo poškodbo, saj je imel že na prvenstvu težave z ahilovo tetivo, vendar je 'stisnil zobe' in pomagal ekipi. Ob vrnitvi v klub je pregled pokazal, da mora en teden počivati in hoditi na terapije, a se je lahko hitro spet vrnil na igrišče. Štiri leta starejši Cehte, ki igra na poziciji desnega zunanjega, na klubski sceni pa je član nemškega Hannovra, je na SP zabil sedemkrat. Kot je dejal, je razočaranje vsekakor prisotno, s kančkom športne sreče bi lahko dosegli tudi še kakšno zmago več in si zagotovili želen četrtfinale. Bil je med redkimi srečneži, ki niso imeli zdravstvenih težav pred tekmo z gostitelji. Janc in Cehte si seveda nadvse želita, da bi se Slovenija uvrstila tudi na letošnje OI v Tokiu, za rokometaše bomo lahko spet stiskali pesti že naslednji vikend, ko bo med 12. in 14. marcem (tekme proti Alžiriji, Nemčiji in Švedski) v Berlinu kvalifikacijski turnir za uvrstitev na največje športno tekmovanje na svetu.

Kastelic ni dočakal nastopa

Urh Kastelic-rokometni vratar (6)

Urh Kastelic

Nesojeni član reprezentance je bil tudi 25-letni posavski vratar Urh Kastelic, sicer član nemškega prvoligaša Göppingena. Potem ko je v začetku januarja prebolel covid-19, je bil pred odhodom na prvenstvo 10. januarja na testu v Sloveniji negativen, pa tudi nič več kužen, zato je 12. januarja lahko odpotoval v Egipt. Tam je bil na prvem hitrem testu negativen, na PCR-testu pa pozitiven, zato so ga, tako kot soigralca Tilna Kodrina, z rešilcem iz Aleksandrije odpeljali v 300 km oddaljeni Kairo. »Najprej so nama dali res zelo slabo namestitev, kjer ni bilo niti tople vode, ni delal internet, bilo je zelo umazano, naslednji dan pa so naju odpeljali v bolnišnico, kjer so nama pregledali pljuča, srce, kri ... Vsi rezultati so bili dobri in so naju prestavili v drug hotel, v katerem sva sedem dni čakala v sobi na kakšno informacijo. Ko sva bila po sedmih dneh končno ponovno testirana, sva bila oba negativna, ampak so naju še za 48 ur zaprli, da se opravi še en test, ki je pri meni pokazal nevtralen rezultat (niti pozitivno niti negativno), tako da sem moral še ostati tam in narediti še en test, ki je bil pozitiven. To je pomenilo, da bi moral še najmanj nekaj dni ostat zaprt, zato smo prek slovenske ambasade uredili let domov, saj po vseh raziskavah in ugotovitvah mednarodne zdravstvene organizacije že več kot 20 dni tam nisem bil kužen in nevaren za nikogar, test pa lahko kaže pozitiven rezultat tudi po treh mesecih od okužbe. Tako se je prvenstvo zame končalo, ne da bi sploh vstopil v katero koli dvorano, kar je bilo zelo težko, ampak živimo v časih, ko nas nič več ne sme presenetiti,« je podrobno opisal svojo neprijetno egiptovsko 'avanturo'.

R. Retelj, P. Pavlovič, foto: arhiv PO

Prispevek je objavljen v današnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»