Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Radeški rokometaši izstopili iz 1. B državne lige

Objavljeno: Četrtek, 06.02.2020    Rubrika: Rokomet Redakcija
Minuli konec tedna je svet rokometa zaznamovala novica, da je bil obračun med LL Grosist Slovan in Rokometnim klubom Radeče Papir Nova odpovedan, ker je moška članska ekipa izstopila iz 1. B državne lige.

Ob vprašanju, kje natanko se je situacija postala nevzdržna, podpredsednik RK Radeče Papir Nova Edi Koritnik odkrito pove, da gre za splet več okoliščin, med katerimi so najtesneje povezani pomanjkanje domačih igralcev, ki vodi v to, da rokometaši od drugod prihajajo v klub, povsod pa je seveda v igri denar, saj rokometaši prejemajo določene mesečne zneske (stroški prevoza). In brez stabilnega finančnega položaja radeški rokometaši niso mogli jasno začrtati prihodnosti članske ekipe.

Ker je v današnjih časih težko pridobiti sponzorska sredstva, že samo osnovno funkcioniranje pa terja od kluba za od 9 do 11 tisočakov obveznosti do Rokometne zveze Slovenije, je izbijalo in izbijalo ter naposled sodu izbilo dno: sprejeti je bilo potrebno odločitev. Po tehtnem premisleku so v klubu po obdobju negotovosti sklenili, da bodo izstopili iz 1.B državne lige. Novica je odjeknila pretekli konec tedna, ko bi RK Radeče Papir Nova moral gostovati pri ljubljanskem klubu ter odigrati prvo tekmo 14. kroga, a so na dan predvidenega obračuna sporočili, da zaključujejo zgodbo glede ligaškega prvenstva. »Ni malo klubov, ki so se prestrukturirali v društva, menjavali imena in se še kako drugače znašli, da bi vendarle obstali v ligi, četudi za ceno negativnega finančnega stanja. Menim, da smo sprejeli pravilno odločitev in četudi s cmokom v grlih, stopili korak nazaj,« opisuje Edi Koritnik, ki priznava, da klub nekaj dolga sicer ima, vendar imajo izoblikovan načrt, po katerem naj bi z več manjšimi donacijami do maja letos poravnali vse odprte terjatve.

Članska ekipa RK Radeče Papir Nova, ki se je v času pred izstopom 1.B državne lige nahajala na 12, 13. mestu lestvice, je sicer imela na začetku te sezone dobre obete: 17 igralcev je bilo v radeški postavi; denimo trije porazi z razliko enega gola, ki bi jim – če bi se razpletlo nekoliko bolj radeški ekipi v prid, prinesli spodbudno 6., 7. mesto na lestvici; tudi število navijačev na tekmah v radeški športni dvorani je za spoznanje naraslo. Nato pa so se začele težave. Ena upokojitev izkušenega igralca, nekaj poškodb in tudi kakšen odhod na račun nezmožnosti združevanja športnih interesov in službenih obveznosti, in ekipa je postajala vse bolj osiromašena ter nazadnje tako zdesetkana, da je štela le še šest rokometašev.

A rokometni klub, ki ima v Radečah 62 let dolgo tradicijo, ne meče puške v koruzo, četudi je članska postava propadla. "Domače igralce bomo podprli, da gredo v druge klube, tudi glede posojanja igralcev nimamo zadržkov, denimo mladinca Luko Gnidovca smo že na začetku sezone posojali športnim kolegom na Dol pri Hrastniku," pravi Edi Koritnik, ki poudarja, da stanje sicer ni rožnato, da pa bodo ravno zato, da okrepijo bodoče članske vrste, še bolj intenzivno delali s podmladkom. Posvetili se bodo starejšim dečkom, mladincem in kadetom ter z njimi toliko bolj zavzeto delali, "saj pridejo generacije, ko je v radeški šoli le en oddelek in se izmed sedmih, osmih dečkov določenega letnika ne vpiše niti en sam med rokometaše," še opiše učinek številnih razpoložljivih obšolskih dejavnosti Koritnik, čigar sin je tudi rokometaš.

Doroteja Jazbec
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte