Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Anže Grmek s petimi drugimi mesti na koncu prekratek za točko

Objavljeno: Ponedeljek, 22.05.2023    Rubrika: Speedway Sporočilo
grmek.

Anže Grmek je vozil pogumno in na koncu mu je le malo zmanjkalo, da bi presenetil in si privozil dodatno vožnjo za četrto mesto.

Oval stadiona Matije Gubca v Krškem je bil v soboto prizorišče kvalifikacijske dirke svetovnega prvenstva mladincev do 21 let. Barve AMZS na njej sta zastopala Anže Grmek in Julian Kuny.

V Krškem so se v eni izmed štirih kvalifikacijskih skupin za mladinsko serijo SGP2 pomerili vozniki do 21 let. V finalno serijo so vodila le prva štiri mesta, zato je bil boj za vsako točko neizprosen. Barve AMZS sta zastopala Ljubljančan Anže Grmek in predstavnik domačega kluba AMD Krško Nemec Julian Kuny. Slednji je imel v prvem nastopu tehnične težave na štartu in ga je v ponovljeni vožnji nadomestila rezervna voznica, Nemka Patricia Erhart. Grmek se je v prvem nastopu soočil z aktualnim mladinskim prvakom serije SGP2, Poljakom Mateuszom Cierniakom, ki je odnesel tri točke, Grmek pa je končal z dvema. Člana AMTK Ljubljana in AMD Krško sta se srečala v 6. vožnji, na štartu pa sta jima družbo delala Danca, Emil Breum in Bastian Borke. Grmek je zaostal le za Breumom, ki ga je sicer vse štiri kroge vztrajno napadal, a ga ni uspel prehiteti in je ponovno osvojil 2 točki. Kuny je zaostal tudi za Borkejem in ostal brez točk. V 7. vožnji je Nemec Norick Blödorn premagal Cierniaka in po dveh nastopih so imeli maksimalno število točk Breum, Šved Gustav Grahn in Čeh Petr Chlupac.
grmek-drugi

Grmek (v ospredju) se je zelo dobro kosal s tekmeci na ovalu v Krškem.Grmek prekratek za točko

Tudi v tretjem in četrtem nastopu je Grmek nanizal drugi mesti. Zmagi sta mu odnesla Chlupac in Blödorn. Član domačega kluba Kuny, ki se je prvič v karieri spopadel z najboljšimi mladinci sveta, pa ni uspel priti do točk. Po štirih nastopih je bil Grmek pri osmih točkah in je ohranjal možnost za uvrstitev med najboljše štiri in napredovanje v finalno serijo SGP2. V zadnjem nastopu je štartal s povsem zunanje pozicije. Štart mu ni uspel najbolje in iz prvega ovinka je zapeljal tretji. V nadaljevanju vožnje je prehitel Britanca Leona Flinta, Šveda Grahna pa ni več uspel ujeti in je seštevku dodal novi dve točki. Dirko je končal skupno z 10 točkami in bil le točko prekratek za dodatno vožnjo za četrto mesto, ki bi pomenilo preboj med najboljših 16 mladincev sveta v speedwayu.
podium

Prvi trije na zmagovalnem odru: prvi Breum, drugi Blödorn in tretji Cierniak


Med najboljše gredo Danec, Nemec, Poljak in Šved 

Dirko je dobil Danec Breum, ki je zbral maksimalnih 15 točk. Točko manj je osvojil Nemec Blödorn, kar je zadostovalo za drugo mesto. Tretji pa je bil s 13 točkami Poljak Cierniak. Zadnje mesto za napredovanje je zasedel Šved Grahn. Grmek je z 10 točkami osvojil končno 6. mesto, Kuny pa je bil z dvema točkama 15.

Za organizatorji AMD Krško je tako 2. letošnja dirka, ki so jo po odzivih sodeč izvedli uspešno in na visokem nivoju, kar se od društva, ki je že 14-krat organiziralo dirke serije Grand Prix, tudi pričakuje. Dirke za svetovno prvenstvo posameznikov zaenkrat še ni na koledarju, se pa vrača ponos krškega kluba – 38. izvedba dirke za Zlati znak Občine Krško in Pokal Franca Babiča, ki bo na sporedu 18. junija.

Vir: AMZS, AMD Krško
Foto: AMZS in Sašo Ključarič (Mediaspeed)
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki