Časopis za pokrajino Posavje
5.06.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Danes zvečer v Krškem dirka za EP v speedwayu, pred njo otvoritev prenovljene steze

Objavljeno: Sobota, 18.06.2022    Rubrika: Speedway Sporočilo
Krško_SEC_stara

Prenovljena ovalna speedway steza v Krškem bo prizorišče finalne kvalifikacijske dirke SEC Challenge, po kateri bodo dobili zadnje udeležence štirih dirk letošnjega evropskega prvenstva.

Stadion Matije Gubca v Krškem bo v soboto, 18. junija 2022, v znamenju speedwaya, saj se bo šestnajsterica voznikov potegovala za mesta, ki v nadaljevanju peljejo na štiri preizkušnje evropskega prvenstva.

Ovalna speedway steza v Krškem bo v soboto prizorišče finalne kvalifikacijske dirke SEC Challenge, po kateri bomo dobili zadnje udeležence štirih dirk letošnjega evropskega prvenstva. Med šestnajsterico voznikov, ki se bodo potegovali za najvišja mesta, bo z AMZS licenco tudi Nick Škorja, sicer član domačega AMD Krško, ki organizira dirko v Posavju. Na predkvalifikacijski preizkušnji, ki je bila 21. maja v Nagyhalaszu na Madžarskem, je nastopil tudi aktualni državni prvak Slovenije v speedwayu Matic Ivačič. Zasedel je 12. mesto in se tako žal ni prebil do dirke v Krškem. Prednost Škorje pred drugimi tekmeci bi bilo lahko poznavanje steze, na kateri trenira. Steza je namreč letos dobila novo podlago in je zdaj nekoliko drugačna od tiste, ki so je bili vozniki v preteklosti vajeni, prav tako pa so spremenjeni tudi širini obeh zavojev in njuna naklona. Zato bi lahko steza v novi podobi marsikateremu prekaljenemu asu povzročila nemalo preglavic, če ne bo hitro našel načina, kako se z njo čim bolj spoprijateljiti. Letos v začetku maja so progo v kvalifikacijski dirki za vstop med svetovno elito tekmovanja SGP2 že preizkusili mladinci. Izkazala se je za zelo hitro in je požela veliko pohval. Rekord prenovljene proge ima v rokah latvijski mladinec Francis Gusts, ki pa bi ga tokrat utegnil izgubiti.
img_20210902_175546

Nick Škorja na enem od reprezentančnih treningov v Krškem


Škorja je na zadnjih dirkah pokazal dobro formo. Na ponedeljkovi kvalifikacijski dirki za serijo Grand Prix v Nagyhalaszu je zbral 9 točk in mu ni veliko manjkalo, da bi se prebil v naslednji krog tekmovanja. V poljski ligi do 24 let je za mladinsko zasedbo Sparte iz Vroclava na zadnjih dveh preizkušnjah prav tako vozil zelo dobro. Proti moštvu iz Čenstohove je vknjižil 10 točk, proti Lublinu pa 11. Če se bo danes želel prebiti med prvih pet, ki bodo dobili možnost nadaljevanja tekmovanja v finalni seriji SEC (Speedway Euro Championship), potem bo moral v izjemno močni mednarodni konkurenci iz sebe in motorja prav gotovo iztisniti zadnje atome moči.

Tekmovalci bodo opravili trening ob 15. uri, že uro pred tem pa se bo v navijaški coni odvijal pester program. Parada voznikov je predvidena ob 19. uri, prva vožnja pa četrt ure pozneje. Še pred začetkom dirke bo ob 18.45 tudi krajša slovesnost ob otvoritvi prenovljene speedway steze v Krškem.

Vir: AMZS
« Nazaj na seznam
»