Časopis za pokrajino Posavje
17.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Čez 10 dni v Krškem »smetana« speedwaya in Nakup pod zvezdami

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: Speedway
Čez 10 dni v Krškem »smetana« speedwaya in Nakup pod zvezdami

Na predvečer speedway Grand Prixa v Krškem, ki je najmočnejše tekmovanje v tej zvrsti motošporta in se bo na stadionu Matije Gubca zvrstilo kot prvo iz serije skupno 11 dirk, na katerih se bo najboljših 15 speedwayistov potegovalo za naslov svetovnega prvaka v letošnji sezoni, Občina Krško v sodelovanju s Centrom za podjetništvo in turizem Krško (CPT), lokalnimi ponudniki in društvi ter drugimi izvajalci pripravlja v starem mestnem jedru 29. aprila prireditev Nakup pod zvezdami.

Navedena prireditev prestavlja, kot je dejal ob napovedi dogodka krški župan mag. Miran Stanko, spričo pričakovanega večjega števila obiskovalcev tako iz tujine kot domačih, priložnost trženja lokalnih ponudnikov, Občini pa za predstavitev mesta in starega mestnega središča, ki si ga že vrsto let prizadevajo oživeti z izvedbo različnih aktivnosti in prireditev, pa tudi z njegovim načrtnim urejanjem. V ta namen so med drugim za sofinanciranje obnov objektov v minulem letu namenili 30.000 evrov proračunskih sredstev, podjetnikom, ki so odprli ali odpirajo poslovno dejavnost s sedežem v starem mestnem jedru, pa nudijo ugodno najemnine za poslovne prostore, ki so v primerjavi z ostalimi najemninami po mestu znižane tudi do 50 odstotkov. Rezultati so že vidni, saj so domala vsi razpoložljivi prostori v lasti Občine že zasedeni, zato v mestnem središču z namenom izvajanja poslovne dejavnosti načrtujejo ureditev dodatnih 10 - 15 poslovnih prostorov na naslovu CKŽ 44, namenjenih predvsem start-up podjetjem.

Kot sta povedali mag. Janja Jordan z oddelka za gospodarske dejavnosti in Ksenja Kragl s CPT, se bo Nakup pod zvezdami začel 29. aprila po uradnem treningu na stadionu, to je ob 18. uri, in sicer na način, da bodo v mestno središče ob ponudbi lokalnih podjetnikov, trgovcev in gostincev na stojnicah umeščeni trije odri: pri mladinskem oddelku Valvasorjeve knjižnice, kjer bo potekal mednarodni dan jazza in International jazz day z Big bandom Krško in Mladinskim Big Bandom Posavje, Big Bandom iz Zagorja ter Towel of Shower; na ulici pri mestnem parku in Dvorani v parku bodo »stari« Krčani, ki ponazarjajo znane osebnosti iz zgodovine mesta, Rajhenburška gospoda in trapist predstavljali zgodovino mesta in občine, v knjižnici v neposredni bližini pa bo na ogled posebna zbirka Speedway v Sloveniji; na tretjem prizorišču - na Hočevarjevem trgu, pa se bodo obiskovalci lahko športno udejstvovali in se preizkusili na mobilni skakalnici Mini Planica, ko jo bo ob tej priložnosti v Krško pripeljal nekdanji smučarski skakalec Franci Petek. Z različnimi dogajanji bo poskrbljeno tudi za dobro razpoloženje najmlajših obiskovalcev prireditve, saj bodo te pri Mestnem muzeju zabavali Kekec, Pehta in Bedanec.

Obiskovalcem bo na preprost način na voljo tudi nagradna igra, in sicer na način, da bodo ti ob vstopu na prizorišču pri Hiši narave ali na Hočevarjevem trgu prejeli kupon, s katerim bodo pri posameznih ponudnikih na stojnicah, nakup pri tem ne bo obvezujoč, zbirali žige, nakar bodo lahko s kuponom sodelovali pri žrebanju nagrad. Sicer pa bo tega dne za obiskovalce odprtih več prizorišč, od adrenalinskih do izobraževalnih, kot sta med drugim Raceland Krško in Svet energije v družbi GEN v Vrbini. Nastanitvene kapacitete v Krškem so že zapolnjene, teh imajo na območju občine sicer še nekaj malega na voljo v zidanicah, sicer pa bodo tuji gostje prenočevali tudi po drugih sosednjih in bolj oddaljenih krajih.

Cilj organizatorjem je, da mesto ob tej športni prireditvi obišče čim več obiskovalcev in da ne bo ob tem poskrbljeno le za njihovo zabavo. temveč da se bo njihov obisk rezultiral tudi pri domačih gostincih in trgovcih. Za okrasitev in sceno po mestu bodo tudi to pot poskrbele članice društva Prostor vmes. Gre za skupino študentk arhitekture in krajinske arhitekture, ki ustvarjajo manjše urbane intervencije in jih z namenom oživljanja vnašajo, kot pravijo, v zaspane mestne kotičke. Do sedaj so se dekleta z okrasitvijo različnih prizorišč in prireditev že zbudile pozornost in veliko odobravanja domačinov in organizatorjev, zato ne gre dvomiti, da bo tako tudi to pot in da se bo Krško še v lepši luči pokazalo tujim obiskovalcem.

B. M. 

« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

17.12.2019 | Redakcija

Vesele praznike!

06.02.2020 | Sporočilo

Predstavitev projekta Riba je IN

27.11.2019 | Redakcija

Staro napajalno korito