Časopis za pokrajino Posavje
5.06.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Latvijec Lebedevs dobil dirko v Krškem, Škorja po grdem padcu predčasno končal nastope

Objavljeno: Nedelja, 19.06.2022    Rubrika: Speedway Sporočilo
_DKm-1574

Speedway steza v Krškem je gostila šestnajsterico voznikov na dirki SEC (Speedway Euro Championship) Challenge.

Na stadionu Matije Gubca je v soboto potekala finalna kvalifikacijska dirka SEC Challenge, na kateri je vozil tudi član AMD Krško Nick Škorja.

Prenovljena speedway steza v Krškem - pred začetkom dirke je potekala tudi krajša otvoritvena slovesnost - je gostila šestnajsterico voznikov na dirki SEC (Speedway Euro Championship) Challenge. Prvih pet mest je prineslo napredovanje na serijo štirih dirk, po katerih bomo v drugi polovici septembra dobili novega evropskega prvaka v speedwayu. Slovenske barve z licenco AMZS je zastopal Nick Škorja.

Hiter konec za Škorjo

_DKm-1403

Domačemu adutu Nicku Škorji se tokrat dirka ni iztekla po željah.

Otvoritveno vožnjo je dobil Rasmus Jensen. Mlada poljska upa Dominik Kubera in Bartosz Smektala sta v drugi vožnji razočarala in končala na zadnjih dveh mestih za Britancem Adamom Ellisom in Michaelom Jepsenom Jensnom. Tretjo vožnjo je zmagal Francoz Dmitri Berge, v četrti pa je edini slovenski voznik na preizkušnji Škorja zasedel tretje mesto za enim od favoritov, Latvijcem Andžejsom Lebedevsom, in drugim Francozom na dirki Davidom Bellegom. V naslednjih dveh vožnjah smo videli ponovitvi zaradi nepravilnih štartov. Ponovno se je izkazal Ellis in oba francoska voznika. Drugič in na žalost tudi zadnjič je bil član domačega AMD Krško Škorja na progi v sedmi vožnji večera. V prvem zavoju je ostal brez prostora in grdo padel. Na srečo jo je odnesel brez poškodb, a je v ponovljeni vožnji odstopil zaradi okvare rezervnega motorja. Na prvih dveh mestih sta v cilj pripeljala Danca Rasmus Jensen in Oliver Berntzon, osmo vožnjo pa je dobil Lebedevs. Bartosz Smektala je v deveti vožnji vknjižil prvo zmago pred Švedom Jacobom Thorssellom in Latvijcem Lebedevsem.

_DKm-1485

Na prenovljeni progi na stadionu Matije Gubca je lepo število gledalcev videlo vrsto zelo zanimivih in napetih voženj.

Deseto vožnjo je dobil Finec Timo Lahti, enajsto pa Poljak Kubera, a za drugo mesto smo spremljali napet danski obračun s številnimi prehitevanji, ki ga je dobil Rasmus Jensen pred rojakom Fredrikom Jakobsenom. Škorja ni nadaljeval dirke in je končal z nastopi, saj so bile posledice padca prehude. V petnajsti vožnji so se udarili vodilni štirje vozniki, nove tri točke pa je odnesel Lebedevs in si s tem že zagotovil napredovanje v finalno serijo, ki jo je leta 2020 tudi že dobil. Naslednjo vožnjo je ponovno dobil Smektala, ki je pred zadnjo vožnjo ohranil upe za stopničke in jih nato potrdil tudi v zadnjem nastopu večera. Dirko je zmagal Lebedevs, ki je zbral 13 točk in po zmagi mladinca Gustsa na prejšnji dirki dokazal, da je nova proga v Krškem Latvijcem očitno pisana na kožo.

"Izpolnili smo prvi cilj in se z zmago kvalificirali v finalno serijo. V finalu se bom skoncentriral na vsako dirko posebej in enako kot danes poskusil zmagati čim več voženj. Vem, kakšen je občutek osvojiti evropsko prvenstvo, in upam, da bom letos to uspel ponoviti. Danes sem užival v dirkanju na prenovljeni progi v Krškem, tudi motorji so delovali odlično. Le v eni od voženj mi štart ni uspel, a ostal sem osredotočen in uspel zmagati," je bil po koncu zelo zadovoljen Lebedevs.
_DKm-1654

Zmagovalec Andžejs Lebedevs iz Latvije


Dodatna vožnja za končno razvrstitev

Po 20 vožnjah so se za zmagovalcem razvrstili Bartosz Smektala, Rasmus Jensen in Dimitri Berge z 10 točkami, ki so se v dodatni vožnji potegovali za drugo in tretje mesto. Zmagal je Francoz pred Dancem, Poljaku pa je pripadlo četrto mesto. Zadnje mesto za napredovanje je z 9 točkami ujel Britanec Adam Ellis. Škorja je po padcu v drugem nastopu in odstopu dirko končal s točko. Žal mu po uvrstitvi v finalno serijo svetovnega prvenstva mladincev pred leti na domačem terenu tokrat ni uspelo ponoviti še med člani v evropski konkurenci.

Znana deseterica

_DKm-1628

Peterica, ki si je na progi v Krškem privozila vstopnice za serijo štirih dirk evropskega prvenstva v speedwayu

Zmagovalec v Krškem, Latvijec Andžejs Lebedevs, drugi, Francoz Dmitri Berge, tretji, Danec Rasmus Jensen, četrti, Poljak Bartosz Smektala in peti, Britanec Adam Ellis, se bodo v finalni seriji evropskega prvenstva pridružili najboljšim petim iz lanske sezone. To so aktualni evropski prvak Mikkel Michelsen in njegov danski rojak Leon Madsen, Britanec Dan Bewely ter Poljaka Patryk Dudek in Piotr Pawlicki, ki so vsi tudi člani stalne zasedbe tekmovanja Speedway Grand Prix. Preostalih pet dirkačev bo dobilo posebno povabilo promotorja serije SEC, ki se začne že čez dva tedna. SEC (Speedway Euro Championship) bo obsegal letos štiri dirke. Vozili jih bodo 2. julija v Rybniku na Poljskem, 6. avgusta v Güstrowu v Nemčiji, 3. septembra znova na Poljskem v Lodžu, tekmovanje pa se bo končalo 23. septembra v Pardubicah na Češkem.

Vir: AMZS
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte