Časopis za pokrajino Posavje
5.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Mladi speedwayist Sven Cerjak bo šel letos po prve dirkaške izkušnje v tujino

Objavljeno: Sobota, 20.03.2021    Rubrika: Speedway Redakcija
Speedway-Sven Cerjak (26)

Sven na prvem letošnjem treningu na krškem peščenem ovalu

Šestošolec OŠ XIV. divizije Senovo, komaj 11-letni Sven Cerjak iz vasi Šedem, se ukvarja z malce drugačnim športom kot njegovi vrstniki. Medtem ko se drugi podijo po nogometnih in rokometnih igriščih, atletskih stezah, plavalnih bazenih ipd., se Sven z motorjem vozi po peščenih stezah, saj trenira speedway. V letošnjem letu se bo, če bodo razmere dopuščale, v tujini udeležil svoji prvih dirk.

Sven Cerjak je na motor prvič sedel že pri treh letih, ko mu je oče Vlado, ravno tako navdušen motorist in od nekdaj velik oboževalec speedwaya, kupil otroški motor, t. i. kitajčka. Malček je takoj pokazal navdušenje in talent za ta šport, zato ga je pri šestih letih vpisal v malo šolo speedwaya v Krškem in tako se je začela njegova pot v tem športu. »Začeli smo na mini krosovcih, čez pol leta smo že presedli na 50-kubičnega KTM-a, pri osmih letih pa že na 250-kubično specialko oz. speedwayski motor,« pove Vlado, ki bdi nad sinovim športnim razvojem.
Speedway-Sven Cerjak (15)

Sven in Vlado Cerjak ob 250-kubični speedwayski 'specialki'

Sven v poletnem času trenira v okviru mladinske šole speedwaya AMD Krško na stadionu Matije Gubca, kjer ga je pod svoje okrilje vzel trener in prekaljeni maček speedwaya Denis Štojs, z nasveti pa mu pomagajo tudi drugi dirkači. »Za mlade voznike potekajo treningi ob torkih in četrtkih, na njih pa postopoma pridobivajo veščine in znanje motošporta. Pozimi poteka vadba večinoma v smislu nabiranja kondicije v zaprtih prostorih, bodisi v fitnesih bodisi kot organizirana vadba,« pove Svenova mama Tanja, motoristično kondicijo pa ohranja na kros motorju v domačem okolju.
Speedway-Sven Cerjak (4)

Seveda to prinaša tudi precejšnje stroške, zlasti glede nabave motorja in opreme, pri čemer pa družini, poudarjata starša, v veliki meri pomaga AMD Krško, ki krije stroške metanola, daje prostor in servisira motorje. Čeprav je Sven član krškega kluba, so Cerjakovi ustanovili tudi svoj klub, Spidvej klub Sven Cerjak, pod okriljem katerega želijo promovirati omenjeni šport, spodbujati mlade k vpisu v mladinsko šolo in tudi delovati dobrodelno, pojasnjuje mama Tanja.
Speedway-Sven Cerjak (18)
Ker speedway velja za dokaj nevaren šport, je bila na začetku seveda skeptična, na kakšno pot usmerjajo sina, nato pa je potek treninga bolje spoznala in videla, da ne gre za samo 'tiščanje na gas' po progi, pač pa za organiziran trening, kjer otrok skozi zabavo spozna osnove motošporta. »Ko pa sva oba videla še otrokovo željo po hitrosti in zavzetost za treninge, je bilo jasno, da ga bova na tej poti spodbujala,« pojasni Tanja in nadaljuje: »Misliva, da v današnjem času starši pogosto otroke preveč zavijajo v vato, zato je verjetno tudi slabši odziv za vpis v šolo speedwaya. Najino mnenje pa je, da je postopno uvajanje v svet motošporta in nadgrajevanje spretnosti prava pot.«
 
Uživa v hitrosti, strahu ne pozna
 
Začetek treningov v novi sezoni je Sven že nestrpno pričakoval, kar je bilo več kot očitno prejšnji torek, ko sta se z očetom pripeljala v bokse pred krškim stadionom z 250-kubičnim motorjem na prikolici, ki ga je Vlado, medtem ko se je Sven oblekel v speedwaysko opremo, pripravil za otvoritveno vožnjo. Mladenič se je sprva malce previdno zapeljal po stezi, nato pa čedalje pogumneje nizal kroge v družbi izkušenih speedwayistov, kot sta že omenjeni Štojs in novi član AMD Krško Nick Škorja. Štojs še nikoli ni treniral tako mladega voznika, a za Svena pravi, da je po letih resda mlad, po miselnosti in znanju pa že kar prekaljen: »Je marljiv, priden, poslušen, hitro si zapomni stvari in mi je užitek delati z njim.« Čeprav je pri teh letih težko oceniti, kaj je sposoben doseči, a Štojs pravi, da tako nadarjenega mladega speedwayista še ni srečal. V Sloveniji sicer ni organiziranih speedway dirk za Svenovo starost oz. za 250-kubične motorje, saj je edini voznik v državi na takšnem motorju, zato v letošnjem letu načrtujejo udeležbo na dirkah na Češkem, Poljskem, Avstriji in Nemčiji, seveda, če bo to dopuščala epidemiološka situacija.
 
Sicer pa Sven, kot poudarja, enostavno uživa na motorju in ne more biti nikoli toliko utrujen, da ne bi zmogel še rekreativnega motokrosa po domačih stezah. »Rad imam hitrost in adrenalin, to me je od malega privlačilo, strahu pa ne poznam,« pove samozavestno, a v isti sapi doda, da je treba vedno 'voziti z glavo'. Želi postati najboljši in najhitrejši in nekoč tudi Grand prix voznik. Njegovi vzorniki so Denis Štojs, Bartosz Zmarzlik in Matej Žagar, ki so ga Cerjakovi tudi že gostili doma v Šedmu.
 
Peter Pavlovič

Članek je bil objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam