Časopis za pokrajino Posavje
27.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na 7. spominskem speedway večeru gostili Izaka Šanteja

Objavljeno: Sreda, 16.11.2016    Rubrika: Speedway Redakcija
VK_7_sponinski speedway vecer_Izak Santej (25)

Direktorica Urška Lobnikar Paunović med prejemanjem spominkov od Izaka Šanteja za zbirko v muzeju

KRŠKO - Včeraj popoldne so v Valvasorjevi knjižnici pripravili že 7. spominski speedway večer, ki ga v Valvasorjevi knjižnici priredijo vsako leto.

VK_7_sponinski speedway vecer_Izak Santej (2)

Šantejev pokal za Zlati znak

Namen prireditve je obuditi spomine na bogato tradicijo tega športa v Krškem in slišati marsikatero osebno anekdoto bivših voznikov, mehanikov in ostalih, ki so bili povezani. Letošnji gost večera je bil voznik, ki je kar 17 let "preživel na peščenih ovalih« - iz Loke pri Zidanem mostu je prišel desetkratni viceprvak Slovenije Izak Šantej. Pogovor z njim je vodila zgodovinarka in bibliotekarka prof. Polona Brenčič.

Prireditev so pričeli z minuto molka v počastitev še ene domače legende tega športa, pred kratkim preminulega Kreša Omerzela, s katerim je Izak Šantej pred 20 leti osvojil državno prvenstvo dvojic, leta 1996, kar je bilo v začetku sezone takrat za marsikoga presenečenje.

Brenčičeva se je tako s Šantejem vrnila v čas, kako je pričel svojo dirkaško pot, pripovedoval je o tem, kako so takrat trenirali in tekmovali vozniki, o poškodbah, uspehih in dosežkih, razlikah v speedwayu nekoč in danes itd. Kot je dejal Šantej ima za najljubši uspeh zmago na največji domači prireditvi, saj je 6.4. 2004 zmagal na dirki za Zlati znak občine Krško. Zaradi domačega terena in publike se mu je ta najbolj vtisnila v spomin, kljub temu, da ima doma več kot sto osvojenih pokalov.

Po končani karieri je še vedno ostal povezan s športom. Z željo, da bi krški oval vendarle dobil podmladek, je tako v sodelovanju kluba leta 2012 postal trener krških mladih voznikov. Njihov cilj je, da bi po dolgih letih dobili voznika, ki bi morda dosegel kakšen odmevnejši rezultat s tem pa vrnil publiko na krški oval. Šantej se lahko tudi pohvali, da je trenutno edini slovenski predstavnik v kateri izmed komisij Mednarodne motoristične zveze (FIM).

Na koncu je Dori, kot ga kličejo prijatelji, predal enega izmed pokalov in nekaj spominkov direktorici Valvasorjeve knjižnice Krško Urški Lobnikar Paunović in tako prispeval delček svoje športne zgodovine za posebno zbirko v knjižnici imenovano »Speedway v Sloveniji«. Ustanovitelji le-te so Franci Tomažič, Silvester Mavsar in moderatorka tokratnega večera Polona Brenčič. »Mali muzej«, kot mu tudi pravijo, je edina tovrstna zbirka v Sloveniji, ki si jo lahko tudi sami kadarkoli pogledate v krški knjižnici in vas ne bo pustila ravnodušne, saj jo krasi bogata zgodovina športa, ki je desetletja zaznamoval naše okolje.

Sven Mavsar
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte

07.05.2020 | Redakcija

Dovolite, da vas zapelje Ford

06.08.2019 | Redakcija

Trgovska dejavnost v Posavju raste