Časopis za pokrajino Posavje
27.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na jubilejni speedway dirki v Krškem blestel Avstralec

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: Speedway
Na jubilejni speedway dirki v Krškem blestel Avstralec

Prvo junijsko soboto so v Krškem spet hrumeli motorji, saj se je na stadionu Matije Gubca odvila jubilejna 30. dirka za Zlati znak Občine Krško, ki so jo zaključile še tri vožnje za tradicionalni pokal Franca Babiča, legendo jugoslovanskega, slovenskega in seveda krškega speedwaya.

Na dirki so nastopili vozniki iz desetih držav, med šestnajsterico nastopajočih tudi štirje slovenski speedwayisti – vozniki AMD Krško Denis Štojs, Žiga Radkovič in Matic Ivačič ter član AMTK Ljubljana Matic Voldrih. Kot rezervna voznika pa sta nastopila tudi domačina Jernej Pečnik in Žiga Kovačič. V skupni razvrstitvi za Zlati znak je na koncu slavil Avstralec Dakota North, ki je v petih vožnjah dosegel tri zmage in dve 2. mesti ter na koncu zbral 13 točk, eno več od drugouvrščenega Poljaka Mariusza Fierleja. Na najnižjo stopničko je stopil Madžar Joszef Tabaka (11 točk). Najboljši Slovenec je bil na koncu Štojs, ki se je z navdušujočo zmago v povsem zadnji vožnji z osmimi točkami prebil do 8. mesta, ki je kot zadnje še vodilo v polfinalno vožnjo za pokal Franca Babiča. Voldrih (7 točk) je bil na koncu 11., Radkovič (4 točke) 13., Ivačič (2 točki) 15., po enkrat pa sta nastopila tudi rezervna voznika, in sicer je Kovačič osvojil eno točko oz. 16. mesto, Pečnik pa je ostal brez osvojenih točk in se uvrstil na zadnje mesto.

V treh vožnjah za Babičev pokal (v polfinale se je uvrstilo prvih osem voznikov v točkovanju za Zlati znak) je približno 2500 krških ljubiteljev speedwaya videli zelo napet boj vse do konca, še najbolj zanimivo je bilo v drugi polfinalni vožnji, ko je domačin Štojs dolgo držal 2. mesto in s tem uvrstitev v veliki finale, vendar ga je tik pred ciljem, v zadnjem zavoju odneslo preveč ven in je zdrsnil na zadnje, 4. mesto. V finalni vožnji je še enkrat več svoje mojstrstvo dokazal Avstralec North, ki je za sabo pustil Jakuba Jamroga s Poljske, Rusa Andreya Kudryashova in prej omenjenega Fierleja.

Uradni začetek dirke je tokrat minil v znamenju spomina na februarja letos preminulega krškega speedwayista Matijo Duha, ki se je tragično ponesrečil na dirki v Argentini. Krško občinstvo je stoje in v tišini spremljalo sprevod članov njegovega navijaškega kluba, ki so v rokah držali velik transparent v spomin nanj, in za njimi udeležence jubilejne dirke. Pred predstavitvijo nastopajočih sta nekaj besed spregovorila tudi predsednica AMD Krško Violeta Freeland, ki je ob tej priložnosti najožjim svojcem pokojnega Matije podarila tudi originalno štartno številko, ki jo je imel oblečeno na svoji zadnji dirki v življenju, in župan občine Krško mag. Miran Stanko. V enem od štirih premorov med vožnjami speedwayistov pa sta se občinstvu predstavili tudi starejša in mlajša skupina Mažoretnega kluba Baton Krško.

Naslednja preizkušnja v Krškem bo še v tem mesecu, saj se bodo 25. junija, na slovenski državni praznik, ob 18.00 vozniki pomerili na zadnji dirki za državno prvenstvo posameznikov, na kateri bo nastopil tudi najboljši slovenski speedwayist in enajstkratni državni prvak Matej Žagar.

R. R.

 

 

« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

07.05.2020 | Redakcija

Dovolite, da vas zapelje Ford

27.11.2019 | Redakcija

Staro napajalno korito

29.10.2020 | Redakcija

Postrv po babičinem receptu