Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na velikonočni ponedeljek začetek speedwayske sezone

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: Speedway
Na velikonočni ponedeljek začetek speedwayske sezone

Že tradicionalno se bodo najboljši slovenski in hrvaški spidvejisti prvič letos pomerili na velikonočni ponedeljek na stadionu Matije Gubca v Krškem.  Uvodna dirka letošnjega skupnega državnega prvenstva posameznikov Slovenije in Hrvaške se bo pričela ob 15. uri, na uradnem treningu pa se bodo vozniki preizkusili že ob 13. uri.

Roko na srce, bo tradicija prekinjena le v tem, da bo dirka namesto v nedeljo, kot je bila ponavadi, letos v ponedeljek. Organizatorji iz AMD Krško so tako ustregli želji našega multiprvaka Mateja Žagarja, ki ima dan pred tem še dirko poljske profesionalne lige in bi tako ostal brez prve možnosti za nov naskok na naslov državnega prvaka, že trinajstega zaporednega. Žal pa datum ne odgovarja njegovemu dolgoletnemu konkurentu, najboljšemu Hrvatu Jurici Pavlicu, ki ima podobne opravke kot Žagar na Poljskem prav na dan dirke in bo zato manjkal v Krškem.

Žagar bo tako prikrajšan za revanšo, saj ga je na zadnji dirki Pavlic premagal prav v Krškem, boljši od Žagarja pa je bil tudi na prvi dirki poljske lige, kjer je sicer slavil Žagarjev Gorzow, v njunem medsebojnem dvoboju pa je bil boljši Pavlic. Branilec naslova ima za seboj že kar nekaj dirk, preostali naši fantje pa so tudi že opravili kakšno pripravljalno dirko, zato kljub vsemu ne bodo povsem nepripravljeni v boju z nespornim favoritom, številko 55 iz letošnje Speedway Grand Prix serije.

Med glavne kandidate za finalno vožnjo na prvi dirki tako sodijo še Aleksander Čonda iz ST Lendava, Matic Voldrih in Maks Gregorič kot člana AMTK Ljubljana ter domačin Samo Kukovica, za presenečenje pa je vedno zrel tudi njegov klubski kolega Denis Štojs. Če bi v finalu videli kogarkoli drugega, bi bilo to vsekakor prijetno presenečenje.

Dirka je seveda več kot pomembna za vse voznike, saj se z njo pričenja tudi boj za vozovnice na evropska in svetovna prvenstva, prav tako pa za mesto v naši reprezentanci, ki bo ponovno nastopila na kvalifikacijski dirki za finalni turnir svetovnega ekipnega prvenstva, ki bo letos na Poljskem.

Počasi bi bil že čas za preboj Čonde, ki nikakor ne uspe sestaviti sezone, v kateri bi le prišel do izraza njegov nesporen talent in bi morda le ponovno pokukal tudi v profesionalne vode tega športa, Gregoričeva sezona lani ni bila takšna, da bi si jo želel zapomniti, zato zagotovo še ni rekel zadnje besede, pa čeprav kar veliko govori kot strokovni TV komentator Speedway GP serije. Kot vedno pa je dobro pripravljen tudi Kukovica, najboljši iz AMD Krško, ki ga je lani ustavila poškodba. Podobne težave je imel še Nejc Malešič iz Ljubljane, ki je na koncu ekipne dirke, otvoritve sezone v Lendavi, prav tako dokazal, da še zna dobro voziti. Nenazadnje pa je tu še Matic Voldrih, ki mu veliko pomaga prav Žagar, morda bo letos še bolj nazorno pokazal, koliko pomeni tovrstno mentorstvo.

Koledar skupnega državnega prvenstva posameznikov Slovenije in Hrvaške v spidveju za sezono 2014:21.04. Krško10.05. Ljubljana24.05. Lendava19.07. Donji Kraljevec (Hrv)

Zanimivejše vožnje:1. Čonda, Buri, Žagar, Kovačič5. Ivačič, Čonda, Pečnik, Voldrih7. Vida, Majnić, Gregorič, Žagar9. Vidner, Kukovica, Čonda, Vida11. Malešič, Voldrih, Žagar, Štojs13. Gregorič, Cvetko, Štojs, Čonda15. Kukovica, Žagar, Bot, Pečnik18. Voldrih, Buri, Gregorič, Kukovica

Borut Cvetko / mediaspeed.net

« Nazaj na seznam