Časopis za pokrajino Posavje
23.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Poljak Zmarzlik veliki zmagovalec Krškega

Objavljeno: Ponedeljek, 03.06.2019    Rubrika: Speedway Sporočilo
Speedway_dirka za SP za VN Slovenije_2019 (33)

Zmagovalni oder

Na sobotni dirki za svetovno prvenstvo v speeedwayu je zmagal Poljak Bartoš Zmarzlik, drugi je bil Slovak Martin Vaculik, tretji pa Danec Leon Madsen. Glavnemu slovenskemu adutu Mateju Žagarju se ni uspelo prebiti v polfinale. Odlično je nastopil Matic Ivačič, ki je osvojil svoji prvi točki za svetovno prvenstvo. Dobro predstavo je pokazal tudi Nick Škorja, ki je nastopil kot rezerva.

V odličnem navijaškem vzdušju na Stadionu Matije Gubca v Krškem je potekala že štirinajsta izvedba dirke za svetovno prvenstvo v speedwayu za Veliko nagrado Slovenije. Na njej sta slovenske barve zastopala Matej Žagar kot stalni član šestnajsterice najboljših speedwayistov sveta in Matic Ivačič, ki je za tekmovanje pred domačim občinstvom dobil povabilo organizatorja svetovnega prvenstva. Kot rezervi sta na svojo priložnost čakala še dva voznika z licenco AMZS: Denis Štojs in Nick Škorja. Slednji jo je tudi dobil in jo dobro izkoristil.
Speedway_dirka za SP za VN Slovenije_2019 (31)

 
Slovenski ljubitelji speedwaya so imeli že v prvi vožnji priložnost spremljati domačina Ivačiča. Skupaj z njim so se na stezo podali Robert Lambert, branilec naslova svetovnega prvaka Tai Woffinden in Januš Kolodziej. Član AMD Krško je svoj uvod končal brez točk na četrtem mestu. Tudi Žagarja je v tretji in njegovi prvi vožnji čakal velik zalogaj, saj so mu družbo na startu delali Emil Sajfutdinov, Niels-Kristian Iversen in Jason Doyle. Žagar je sicer v zadnjem krogu poskusil priti mimo Iversena, vendar je bil ta premočan in tako je najboljši slovenski speedwayist vknjižil le eno točko.
 
V naslednji vožnji je bil zaradi prehitrega starta diskvalificiran Antonio Lindback, kar je priložnost za nastop med elito prineslo našemu mlademu speedwayistu Nicku Škorji. Pomeril se je z Martinom Vaculikom, Maciejem Janowskijem in Leonom Madsenom, zmagovalcem letošnje uvodne dirke v Varšavi. Kljub dobri vožnji je bila konkurenca za člana AMTK prehuda – v cilj je pripeljal kot četrti in tako ostal brez prvih letošnjih točk za svetovno prvenstvo.
 
Član domačega društva AMD Krško Ivačič je v svojih naslednjih dveh vožnjah pokazal izjemno borbenost in na noge dvignil cel stadion. Na obeh je namreč v cilj prišel kot tretji in si tako na dirki najvišjega ranga priboril svoji prvi točki. Še bolj je navijače uspelo prebuditi Žagarju, ki je svojo zadnjo vožnjo odpeljal zares vrhunsko in prvi prevozil ciljno črto. Žal to in skupno šest točk ni bilo dovolj, da bi se član AMTK Ljubljana v svojem 99. nastopu na dirki svetovnega prvenstva uvrstil v polfinale in se pred domačimi navijači boril za višjo uvrstitev. Na koncu je Žagar zasedel 12. mesto, Ivačič pa 16.
 
Zmaga drugič zapored na Poljsko

V razburljivem finalu so se pomerili Bartoš Zmarzlik, Martin Vaculik, Leon Madsen in lanski zmagovalec dirke za svetovno prvenstvo v speedwayu za Veliko nagrado Slovenije Patrik Dudek. Zmaga je na koncu šla v roke odličnemu Zmarzliku, ki je s petimi zmagami v posamičnih vožnjah dosegel 18 točk in tako tudi prevzel vodstvo v svetovnem prvenstvu. Za njim se je uvrstil Vaculik, tretje mesto na zmagovalnem odru pa je zasedel Madsen.
 
Naslednja dirka svetovnega prvenstva v speedwayu bo 15. junija 2019 v Pragi.
 
REZULTATI

Končni vrstni red dirke za VN Slovenije:
1. Zmarzlik: 18 točk, 2. Vaculik: 17, 3. Madsen: 13, 4. Dudek: 12, 5. Sayfutdinov: 13, 6. Woffinden: 9, 7. Laguta: 9, 8. Lambert: 8, 7. Kolodziej: 7, 10. Iversen: 7, 11. Doyle: 6, 12. Žagar: 6, 13. Lindgren: 5, 14. Janowski: 4, 15. Lindback: 3, 16. Ivačič: 2.
 
Vrstni red v SP (2/10): 1. Zmarzlik: 28 točk, 2. Dudek: 28, 3. Madsen: 26, 4. Vaculik: 24, 5. Iversen: 21, 6. Lindgren: 20, 7. Sajfutdinov: 19, 8. Woffinden: 15, 9. Lambert: 15, 10. Laguta: 13, 11. Žagar: 13, 12. Lindback: 13, 13. Doyle: 11, 14. Kolodziej: 11, 15. Smektala: 10, 16. Janowski: 4 točke

Vir: AMZS, foto: Žare Modlic
« Nazaj na seznam
»