Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prvi izziv za Svena na velikonočni dvojni speedway dirki v Krškem

Objavljeno: Sobota, 08.04.2023    Rubrika: Speedway Bralci pišejo
001 - SW-K3-2020-10 - Z1-foto-JELICIC - 9850

Po dveh uvodnih učnih sezonah v razredu SW-250 gre letos v ekipi Svena Cerjaka (AMD Krško) zares: cilj je odlična uvrstitev v skupnem uradnem prvenstvu Češke in Slovenije za mladince!

Sezona speedway dirk se znova pričenja v Posavju: na velikonočni ponedeljek, 10. aprila 2023, ob 14. uri bo prva dirka skupnega prvenstva Slovenije in Češke v speedwayu za mladince v razredu SW-250 v organizaciji AMD Krško! Hkrati pa bodo na isti stezi izpeljali tudi prvo dirko češke speedway lige, v kateri sodeluje članska ekipa AMD Krško.

To bo štart za domače dirkače in vse tiste, ki svoj izziv iščejo v slovenskem ali češkem prvenstvu. Ta konec tedna se posvetimo prazniku, na vrhuncu praznovanja v ponedeljek ob 14. uri pa nas čaka razburljiva dvojna speedway dirka v enem dnevu!

To bo nov izziv pred vsemi amaterskimi in vrhunskimi dirkači kluba, Slovenije, Češke in ostalimi. Za ekipo Krškega bodo nastopili: Nick Škorja (nadomestil je prvo predvidenega Denisa Štojsa, ki je zaradi zdravstvenih težav obležal doma) in Luka Omerzel ter dva gosta: Avstrijec Daniel Gappmaier in Nemec Julian Kuny (za člane) ter Gregor Zorko in Sven Cerjak (mladinci SW-250). Veselimo se povratka Luke Omerzela, a tudi prve polne sezone za Svena in Gregorja, ki bosta nastopala v svojem prvem pravem prvenstvu Slovenije.
2 - SVEN - SW - K3  - foto - SLC2 - Slavko - Jalovec - 5999

Sven se je v zimskem obdobju odlično pripravil na novo sezono, od marca dvakrat tedensko vadi na motorju, trikrat tedensko pa tudi atletsko, delno tudi ob strokovnih nasvetih ZC Aristotel!


AMD Krško je v minulem obdobju zastavil mladinsko speedway šolo, ji posvetil precej pozornosti in truda, vključil v delo dva starejša dirkača: Denisa Štojsa in Sama Kukovico, a mnogi mladi moto ljubitelji so prišli, poskusili, morda nekaj časa ostali – in odšli. Speedway ni lahek ali enostaven šport! Zahteva poseben stil vožnje, a tudi poseben značaj, ne le veliko srce!

Na koncu je odločilo srce! Ko se je v družini Tanje in Vlada Cerjaka s Senovega rodil drugi otrok, sin, je Vlado dejal: »To bo ravno pravi speedwayist!« Družina je sprva hodila dirke le gledat, toda kmalu je Sven dobil svoj prvi motor za motokros, s katerim je že kmalu drvel, skakal in drsal po strminah, travnikih in poteh okoli domače vasi Šedem.

Iz mini-crosserja je kmalu presedlal na močnejši KTM-85, pred dvema letoma pa je dobil tudi prvi speedway motor: SW-250 za treninge in nastope med mladinci. Sledili so številni treningi pod budnim očesom Denisa Štojsa in očeta Vlada, nekaj demonstracijskih nastopov, v letu 2021 pa je že nastopil na svojih prvih dirkah v Krškem, Lendavi, Debrecenu in Zmureku, v češkem prvenstvu pa je osvojil 6. mesto.
03 - 041M4887- SW-SVEN-K3-2022 foto - JUKIC

Mladi izzivalci v slovenskem in češkem prvenstvu SW-250 (od leve): Zoltan Lovas (Madžarska), Sven Cerjak in Gregor Zorko (AMD Krško) ter Tilen Bračko (AMTK Ljubljana).


V 2022 je nastopil na 8 dirkah: v Krškem (dve zmagi), Lendavi (1. mesto), Debrecenu (1. mesto, dve zmagi), Zmureku (dve zmagi) ter Pragi (3. mesto) in Pardubicah (4. mesto). Na kvalifikacijah za SGP3 v Wroclavu je zasedel 13. mesto, za zaključek sezone pa je zmagal še na dirki Memorial Matije Duha, kjer je lani v finalu premagal takrat najboljšega 16-letnega Čeha, kar Svenu pomeni največ.

Vlado Cerjak je skupaj s Svenom uspel razburkati dogajanje v slovenskem speedwayu: na dirke so s svojim vzorom pritegnili Tilna in družino Bračko iz Radgone, pa tudi Gregorja Zorka, ki je začel resno trenirati. Družina Cerjak in AMD Krško so tako vzpostavili sodelovanje z mladimi dirkači iz Češke in Avstrije, to pa je prepričalo tudi vodstvo AMZS, da so letos v sodelovanju s češko avto-moto zvezo razpisali uradno skupno prvenstvo.

To bo seveda odlična priložnost za Gregorja, Tilna in še posebej Svena, ki bo ob dirkah za DP iskal svoje priložnost tudi na nekaterih mednarodnih dirkah! No, ja, tudi skupno slovensko-češko prvenstvo bo kar precej mednarodno z dirkami v Krškem, Plzenu, Liberecu in dvema dirkama v Pardubicah!
4 - sven - sw - CTZ - GALA - 2022-12 - foto - SLC2 - 6030

Sven Cerjak je že dvakrat sodeloval na prireditvi KARATE IN MOTO SHOW na Čatežu, kjer je mladim športnikom in karateistom predstavil svoj šport, skupaj z Alexom Novakom in Davidom Božičem.


Sven se je odlično pripravil za novo sezono z vrsto zimskih treningov: za orientacijo, koordinacijo in reflekse, a tudi moč in vzdržljivost. Treninge je marca dopolnil z dvema treningoma tedensko na motorju na domačem stadionu AMD Krško, s posebnimi vajami pa so mu na pomoč priskočili tudi v Zdravstvenem centru Aristotel. Med zimskim zatišjem je ekipa pripravila opremo in skupaj s TDR Tomaž Drnač razvijala nove komponente.

Sven in družinska ekipa Cerjak, ki nastopa z AMZS-licenco AMD Krško, se najlepše zahvaljuje vsem ljubiteljem dirk in podpornikom: »Velika hvala vsem: pivnici Apolon, TGM Žajber Boštanj, Požun d.o.o, Avtoline Krško, Vodovod in ogrevanje Toni Pribožič, Transport Ferlin d.o.o, Umetno kovaštvo Edi Škerbec, Lokal POINT Jože Žičkar, Avtodeli Potokar, Mirt tours, Elektroinštalacije Umek, Orange bar Lea Kralj, gradbeništvo Samo Moškon, EAVB elektronika Boštjan Vučajnk, prevozništvu Albin Medvešek, Gotec Dejan Gošek, »dedu« Ladu, TDR Tomažu Drnaču, CRAZY Urošu Urhu, žagi Arh, SAX reklame, HRIB ŠI krovstvo, BRM posredništvo pri prodaji in storitvah Robert Bernardič, gradbeni inženiring Damjan Bogovič, Avtomehanika Anton Tovornik in bencinski servis Patricija Zupančič. Verjamem, da bomo upravičili zaupanje in podporo,« pravi oče Vlado Cerjak.
05 - SVEN in VLADO CERJAK - SW-K3-2020-10 - Z1-foto-JELICIC - 9734

Dva ljubitelja speedwaya iz družinske ekipe Cerjak: Sven in Vlado; dirkač in mehanik


Ob nastopih letos na DP Sven v juliju načrtuje nastop na Švedskem SGP3 (3 dirke!) in dodatni nastop v parih. V kolikor bo vse potekalo po načrtih, pa si v Svenovi ekipi obetajo tudi nastope na evropskih kvalifikacijah parov: na Češkem, Poljskem, Danskem in v Sloveniji.

Tisoč milj dolga pot se v sezoni 2023 začne s prvim korakom: velikonočno prvo dirko DP SW-250 v Krškem, na kateri se bodo razen domačega para Gregor Zorko in Sven Cerjak (AMD Krško) pomerili tudi Tilen Bračko (ki je pozimi iz Krškega prestopil v AMTK Ljubljana) in izzivalci iz tujine: Čeha Oliver Schmid in Dominik Hrbek, Estonca Frido Viidas in Carlos Saabas, Latvijec Damir Filimonov, Britanec William Cairns ter Madžar Zoltan Lovas.

AMD Krško je s svojo ekipo lani osvojil drugo mesto v češki 1. ligi, letos pa poleg Krškega nastopajo češki klubi iz Prage, Pardubic in Koprivnic ter slovaška ekipa iz Žarnovice.

Pomlad je tu in dirke tudi; zdaj gre spet zares: speedwayisti pa s polnim plinom štartajo v novo sezono v Krškem na stadionu Matije Gubca prav na velikonočni pondeljek! Saj so prav zato prazniki, mar ne?!

Veljko Jukič
Foto: Željko Jeličič, Slavko Jalovec in Veljko Jukič
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki