Časopis za pokrajino Posavje
17.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Speedway GP v Krškem: zmaga na Dansko, Žagarju le štiri točke

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: Speedway
Speedway GP v Krškem: zmaga na Dansko, Žagarju le štiri točke

Krško je imelo letos to čast, da je odprlo novo sezono Speedway Grand Prixa (SGP). Uvodno dirko za veliko nagrado Slovenije je v soboto zvečer dobil Danec Peter Kildemand in tako še nadgradil lansko tretje mesto na krškem ovalu. Drugo in tretje mesto sta zasedla Avstralca Jason Doyle in Chris Holder, v finalu pa je nastopil še svetovni prvak Britanec Tai Woffinden.

Slovenski adut Matej Žagar se tokrat ni najbolje znašel, bil v eni vožnji tudi diskvalificiran in na koncu osvojil le štiri točke oz. 14. mesto (po vožnjah: 4. mesto, 1., diskvalifikacija, 3. in 4.). S posebnim povabilom je na dirki nastopil domačin Denis Štojs, ki je osvojil eno točko, enako kot Nick Škorja, ki je nastopil kot rezerva in v vožnji premagal prav Štojsa. Kot druga rezerva je v eni vožnji na svoj račun prišel tudi Krčan Matic Ivačič, a ostal brez točk.

Največ razburjenja je povzročila 12. vožnja, v kateri je nastopil Žagar. Slednji je na štartno-ciljni ravnini prišel zelo skupaj z Dancem Nickijem Pedersenom, ki je trčil v ogrado. Glavni sodnik dirke je odločil, da Žagarja diskvalificira, počasni posnetek pa je pokazal, da stika s Pedersenom ni bilo, kar je sprožilo neodobravanje med krško publiko, ki je vse do konca dirke ob nastopu Pedersena slednjemu namenila glasne žvižge, proti njemu je poletelo tudi nekaj kozarcev in plastenk.

Žagar je takoj po dirki izjavil, da nima kaj dosti komentirati: »Televizija je bila zraven, vsi so videli, kaj se je zgodilo. Nicki bi moral spustiti plin, izsilil je padec ... ni bilo prvič, že dostikrat sem bil izključen, ker sem Slovenec. Ne vidim druge razlage.« Dodal je še: »Nisem v formi, to se je videlo, ta odločitev pa mi je vzela še nekaj točk.«

Pedersenov padec je bil tudi edini na dirki, štirikrat so tudi ponovili štart, dvakrat zaradi prehitrega štarta, dvakrat pa zaradi t. i. letečega štarta. Sicer pa je v finalni vožnji zmagovalec Kildemand kmalu prevzel vodstvo in ga zadržal do konca ter še enkrat več dokazal, da mu krška proga očitno zelo leži. Lanski zmagovalec Američan Greg Hancock je obstal v polfinalu. Na stadionu Matije Gubca se je zbralo nekoliko manj gledalcev kot lani septembra, pogrešali smo predvsem tuje navijače, ki smo jih lahko videli samo v manjših skupinah.

R. R.

« Nazaj na seznam
»