Časopis za pokrajino Posavje
28.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Speedway Krško: Polfinale mladinskega SP prepričljivo dobil Latvijec - fotogalerija!

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: Speedway
Speedway Krško: Polfinale mladinskega SP prepričljivo dobil Latvijec  - fotogalerija! V soboto, 26. junija, je na stadionu Matije Gubca v Krškem potekala ena od polfinalnih dirk svetovnega mladinskega prvenstva do 21 let v speedwayu. Hkrati je bila to tudi najviše rangirana  dirka v Sloveniji v letošnjem letu. Kakšnih 2000 gledalcev je spremljalo zanimive boje mladih speedway voznikov in pri tem lahko upravičeno pričakujemo, da bodo nekateri med njimi v nekaj letih vozili tudi v Grand Prix-u. (zanimive fotogalerije v prispevku so delo Jožeta Lesjaka) V finalni »trojček« je napredovalo sedem voznikov in ena rezerva. Zmagal je Latvijec Bogdanovs, pred Dancem Haugaardom, lani tretjim mladincem sveta, in mladim, komaj šestnajstletnim Rusom Tarasenkom, kar je bilo za poznavalce malo presenečenje. Svojega dne ni imel eden od favoritov in lanski vice svetovni prvak Hrvat Jurica Pavlic in se sedmim mestom uvrstil  v finale. Naš voznik, katerega je vodstvo domačega društva delegiralo na to polfinalno dirko Matija Duh, si verjetno želi dirko čim prej pozabiti, saj je končal na zadnjem mestu brez osvojenih točk.

Po dopoldanskem treningu polfinalistov iz enajstih držav so slovenski ljubitelji speedwaya pričakovali več od domačega predstavnika Matije Duha. Imel je namreč drugi najboljši čas na uradnem treningu, vendar na sami dirki ni zdržal psihičnega pritiska. Že dopoldan pa so  nekateri ugledni strokovnjaki s področja speedwaya opozarjali, naj bodo navijači zmerni optimisti, saj je dirka povsem nekaj drugega kot trening, in da je pač Duh na treningu izkoristil prednost domačega terena. Opozorila so veljala predvsem v smeri ali bo Duh zdržal psihični pritisk dirke, kajti potrebno je povedati, da v letošnji sezoni vozi nekako v senci svojih klubskih kolegov Aleksandra Čonde in Aljoše Remiha, kar se je že v začetku dirke izkazalo za točno napoved. Že v svoji prvi vožnji je bila prevelika želja »boter« Duhovemu padcu, saj je naredil kot že nekajkrat letos videno začetniško napako in sam brez kontakta padel. Od tu dalje se, kar je bilo očitno, ni več psihično pobral in odpeljal je eno svojih najslabših dirk v letošnji sezoni. Tekmovanje je na žalost domačih navijačev zaključil na zadnjem mestu brez osvojene točke. Na dirki je v vlogi druge rezerve bil tudi Aljoša Remih, ki pa ni dobil priložnosti pred domačo publiko. Drugače je dirka potekala v borbenem duhu mladih voznikov in med njimi je dobra polovica takšnih, ki vozijo v najmočnejših ligah po svetu. Sama zmaga Bogdanovsa za poznavalce ni tako veliko presenečenje, če se spomnimo, s kakšno lahkoto je opravil s konkurenco v eni od petih kvalifikacijskih dirk svetovnega mladinskega prvenstva v Lendavi. Tudi drugo uvrščeni Danec Haugaard, ki se je v dodatni vožnji za drugo mesto moral pomeriti še z mladim komaj šestnajst letnim Rusom Vadimom Terasenkom, ni bil presenečenje, kajti lani je bil tretji mladinec sveta. Na sami dirki ni imel svojega dne vzhajajoča zvezda svetovnega speedwaya Hrvat Jurica Pavlic in aktualni mladinski svetovni vice prvak, ki se je kljub trudu za las uvrstil v finalni »trojček« kot zadnji, sedmi potnik. Tudi Poljaki so domov odšli z mešanimi občutki, saj se je od trojice iz najbolj speedwayske države na svetu naprej uvrstil z četrtim mestom samo mladi Partyk Dudek.

Skratka, dirka je potekala v znamenju zanimivih bojev, vsi tekmovalci po vrsti so hvalili organizatorja in pripravo same steze. Drugače večina tekmovalcev raje vozi po mehkeje pripravljenih stezah, vendar so vsi poudarjali isto, da imajo pri uporabi novih dušilcev zvoka sami motorji počasnejšo odzivnost, pri tem pa je ob napakah na trših stezah lažje in hitreje motor dvigniti nazaj na želene obrate.   Tudi sami gledalci na dirki, če odmislimo slab nastop domačega predstavnika, so bili  z dirko lahko zelo zadovoljni in kot že nič kolikokrat letos se je pokazalo, da mladi vozniki do 21 let letos večkrat uprizarjajo bolj borbene dirke od članskih kolegov in pri tem dvigujejo gledalce na noge.

Če še enkrat ponovimo, da izbor slovenskega predstavnika morda ni bil najbolj »posrečen«, lahko gotovo trdimo, da so mladinske dirke na vseh nivojih, od državnih do vseh mednarodnih dirk zelo borbene in prav zaradi tega za gledalce zelo zanimive. V prihodnosti bi v krškem avto moto društvu kot najboljšem in najizkušenejšem slovenskem organizatorju lahko razmislili o kandidaturi ene od finalnih dirk mladinskega svetovnega prvenstva do 21 let. Le-to bi ob izboru in upoštevanju trenutne forme domačih voznikov s precej manj stroški od organizacije Grand prix-a pripeljalo v Krško več gledalcev in zadovoljilo zahtevno posavsko publiko, ki se na speedway očitno spozna.

Avtor fotografij v fotogalerijah je Jože Lesjak.Več o sami dirki in komentarjih akterjev,  si lahko ogledate na našem portalu v oddaji »SPEEDWAY MAGAZIN«, ki bo na ogled od četrtka 01.07.naprej. M.P. B.R. Rezultati: 1. Maksim Bogdanow (Latvija) 15 točk 2. Patrick Hougaard (Danska) 13+3 3. Vadim Tarasenko (Rusija) 13+2 4. Patryk Dudek (Poljska) 11 5. Artem Laguta (Rusija) 10 6. Matej Kus (Češka) 10 7. Jurica Pavlic (Hrvaška) 9 --------------------------------------------------- 8. Simon Gustafsson (Šve) 7 rezerva v finalu --------------------------------------------------- 9. Justin Sedgem(Avstralija) 610. Slawomir Musielak (Poljska) 511. Przemyslaw Pawlicki (Poljska) 512. Kim Nilsson (Švedska) 513. Kalle Katajisto (Finska) 414. Max Dilger (Nemčija) 415. Simon Nielsen (Danska) 316. Matija Duh (Slovenija) 0

{gallery}2{/gallery}

 

« Nazaj na seznam