Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Speedway sezona 2010 je pred vrati

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: Speedway
Speedway sezona 2010 je pred vrati Slovenski speedway vstopa v 19. tekmovalno sezono od osamosvojitve, znova pa si obetamo zelo zanimivo dogajanje na slovenskih peščenih stezah. Po dolgem zimskem premoru se bo zares pričelo že ta konec tedna v Lendavi s prvo dirko pokalnega tekmovanja ekip. V Sloveniji bo letos organiziranih 12 dirk (koledar letošnjih dirk si lahko ogledate  tukaj). Večina izmed njih bo dirk za državno prvenstvo, kjer bistvenih sprememb letos ni. Znova bodo organizirana tri tekmovanja: državno prvenstvo posameznikov, državno prvenstvo mladincev in pokalno tekmovanje ekip. V državnem prvenstvu posameznikov nadaljujemo uspešno sodelovanje s sosednjo Hrvaško, zelo dobro pa je bilo sprejeto tudi skupno mladinsko prvenstvo s Hrvaško in Madžarsko. Lani začeto ekipno tekmovanje po vzoru tujih ligaških tekmovanj se je prav tako dobro prijelo in se bo letos razširilo še na Češko.

Poleg tradicionalne dirke za Zlati znak občine Krško in pokal Franca Babiča bomo letos v Sloveniji priča tudi trem dirkam za svetovno in evropsko prvenstvo. Po osmih zaporednih izvedbah letos sicer ne bo dirke za Veliko Nagrado Slovenije v Krškem, vseeno pa bomo gostili tri zanimive mednarodne dirke. 8. maja bo v Lendavi kvalifikacijska dirka mladinskega svetovnega prvenstva, v tem istem tekmovanju bo v Krškem 26. junija ena izmed dveh polfinalnih dirk, teden dni prej, 19.6., pa bo Ljubljana organizirala polfinalno dirko evropskega članskega prvenstva.

Eden izmed bolj perečih problemov v slovenskem speedwayu v zadnjih letih je bilo pomanjkanje voznikov. Zato z velikim zadovoljstvom ugotavljamo, da je dobro delo v vseh treh klubih obrodilo sadove in da bomo letos v državnem prvenstvu videli vsaj 16 voznikov. AMTK Ljubljana jih bo v ogenj poslal osem, AMD Krško pet, ST Lendava pa 3, na svojo priložnost pa iz ozadja čaka še nekaj nadebudnih mladeničev. Poleg kvantitete se dviguje tudi kvaliteta in boj za kolajne državnega prvenstva bo letos znova izjemno zanimiv.

Deveti naslov članskega prvaka bo naskakoval Matej Žagar, ki je tudi letos nesporni favorit. Kot drugo ime slovenskega speedwaya se je lani uveljavil drugi Ljubljančan Maks Gregorič, ki bo letos skušal ohraniti ta status. Precej bolj zanimivo pa bo v boju za tretje mesto, ki ga brani Aleksander Čonda, a bo imel v Alešu Kraljiču, Denisu Štojsu, Matiji Duhu, Maticu Voldrihu, Samu Kukovici, Aljoši Remihu in ostalih več kot dostojne tekmece. Mladinski naslov bo branil Matija Duh, ki bo imel največ konkurence kar v svojem domačem klubu AMD Krško. Čonda, Kukovica in Remih se ne bodo kar tako odpovedali zmagi.

Zimskega počitka je torej praktično konec in kaj kmalu bo znova zagrmelo na slovenskih speedway dirkališčih.

V nadaljevanju pa izjave AMD Krško in dveh krških voznikov:

AMD KRŠKO V SEZONI 2010

Po odločitvi kluba, da v letošnjem letu ne kandidiramo za organizacijo Velike nagrade Slovenije predvsem in izključno zaradi finančne krize v državi in s tem pomanjkanjem sponzorjev, ki bi zagotovili nemoten potek priprav in realizacije prireditve, smo se odločili, da se posvetimo voznikom - tako mladim začetnikom kot voznikom, ki so že dokazali, da so pripravljeni na večje in odmevnejše dirke v slovenskem in evropskem merilu. Le tako se lahko realno nadejamo, da bomo zopet prišli do voznika, ki bo sposoben priti v elito svetovnega speedwaya in s takšnim voznikom se bomo zopet lahko potegovali, da Grand Prix serijo pripeljemo nazaj v Krško.

Seveda v Krškem letos ne bo primanjkovalo zanimivih in vznemirljivih dirk. Ena takšnih je zagotovo polfinale Svetovnega prvenstva mladincev. Tradicionalni Zlati znak občine Krško, ki bo letos pripeljal na stadion Matije Gubca voznike višjega ranga, pa bo zagotovo ostal v spominu vsem ljubiteljem speedwaya kot ena elitnejših dirk sezone AMD Krško.

Prepričana sem, da bo leto 2010 za voznike Krškega, Ljubljane in Lendave leto, ko bodo dobili številne možnosti za tekmovanje, napredovanje in izpopolnjevanje in bo z njihovimi uspehi Slovenija dobila trden status v evropskem speedwayu.

Vsem slovenskim voznikom želimo v AMD Krško obilo uspeha in dobrih rezultatov ter veliko zadovoljstva in ponosa vsem športnim funkcionarjev, ki jim bomo stali ob strani.

Tekmovalno ekipo AMD Krško bodo v sezoni 2010 poleg poznanih voznikov iz prejšnjih sezon: Matija Duh, Aleksander Čonda, Samo Kukovica, Aljoša Remih in Marjan Bilobrk, sestavljali tudi trije novinci: Matic Ivačič, Žiga Radkovič in Kristjan Revinšek. Po 17 letih aktivnega ukvarjanja s speedwayem letos na štartni listi ne bo našega dolgoletnega voznika Izaka Šanteja, ki mu želimo čimprejšnje okrevanje po lanskoletni poškodbi.

Predsednica AMD KrškoVioletta Freeland

 

Matija Duh, AMD Krško: Letos je moje zadnje leto med mladinci, zato bom še bolj motiviran nad uspehi. Med zimskim časom sem se kondicijsko dobro pripravljal, napredek se je že videl na mojih prvih štirih treningih na motorju. Moj cilj letos je biti čim bolj sproščen na dirkah in uživati v vožnji. Branil bom naslov mladinskega prvaka, upam pa tudi, da mi bo uspelo priti čim višje na svetovnem prvenstvu, tako v posamični konkurenci kot tudi z reprezentanco. V letošnjem letu sem podpisal pogodbe z domačim klubom AMD Krško, s poljskim Ostrowom in nemškim Landshutom. Poskusil bom odpeljati čim več dirk, najbolj pa se bom osredotočil na državno prvenstvo in na poljsko ligo.

Samo Kukovica, AMD Krško: V letošnji sezoni se bom najbolj osredotočil na ligaške dirke, saj si bom le s tem zagotovil večje število dirk in pa seveda več priložnosti na Poljskem in Danskem. V ligaških dirkah sam pri sebi vem, kakšne imam možnosti, vendar upam na najboljše in da se mi uspe obdržati nekje v ligah. Maksimalno pa se bom seveda potrudil tudi na dirkah državnega prvenstva članov, kjer imam cilj priti med prvih 5 in pa seveda na državnem prvenstvu mladincev, kjer vozim zadnje leto in mislim, da sem sposoben zbrati dobre vožnje in doseči to, kar si želim.

P. P./Vir: Tomaž Požrl, AMTK Ljubljana

 

« Nazaj na seznam