Časopis za pokrajino Posavje
28.01.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Speedwayist Matic Ivačič: Z državnim naslovom ob bok krškim legendam

Objavljeno: Sreda, 30.12.2020    Rubrika: Speedway Redakcija
munih 4

Matic Ivačič

27-letni Matic Ivačič je že nekaj let prvo ime krškega speedwaya, septembra letos pa se je z osvojitvijo naslova državnega prvaka, prvega za Krško po letu 1994 in Gerhardu Lekšetu, z velikimi črkami zapisal v njegovo zgodovino. Nabral si je tudi že nekaj mednarodnih izkušenj, zlasti s Poljske, kjer je v tej sezoni nekajkrat vozil v tamkajšnji prvi ligi za klub iz Bydgoszcza.

Metanolski šport je bil Sremičanu Maticu Ivačiču tako rekoč usojen, saj je bil speedway voznik že njegov oče, ki je imel, kot pove, ključno vlogo pri tem, da je sedel na motor brez zavor in z izjemnimi pospeški. Prve korake v s svoji karieri je naredil leta 2009, v leto 2011 pa sega njegov prvi opaznejši uspeh – naslov mladinskega državnega podprvaka, ko je bil od njega boljši le klubski kolega Aleksander Čonda.
Bydoszcz 3

V kombinezonu poljskega Bydgoszcza

»Od leta 2011 dalje so se vidni rezultati samo še nadaljevali in z vloženim trudom tudi stopnjevali,« pravi Matic, ki je v naslednjih dveh letih osvojil dva državna naslova med mladinci, leta 2014 pa je bil drugi, znova za klubskim sotekmovalcem, tokrat Žigo Kovačičem. Na članskih državnih prvenstvih se je iz leta v leto uvrščal višje, leta 2018 prvič zaostal le za serijskim prvakom Matejem Žagarjem in mu lani močno 'zadihal za ovratnik', letos pa v Žagarjevi odsotnosti na edini dirki državnega prvenstva vrnil speedwaysko žezlo v Krško.
speedway ljubljana dp -2010-ivacic

Fotografija iz začetkov kariere oz. iz leta 2010, ko je bil tretji na dirki mladincev v Ljubljani (foto: arhiv PO).

»Nedvomno je 26 let dolgo, predolgo obdobje, ko smo bili v Krškem, kjer je speedway doma, brez naslova. Želja po osvojitvi lovorike je bila cilj, ki smo si ga vedno želeli in zanj tudi trdo delali, zato pa velja velika zahvala moji ekipi in sponzorjem, ob pomoči katerih sem lahko osvojili naziv državnega prvaka,« pravi o odmevnem septembrskem uspehu, ki ga postavlja na seznam k slavnih imenom, ki so Krškemu prinesli državne naslove, kot so Gerhard Lekše, Krešo Omerzel, Jože Žibert, Ivan Molan in Franc Babič, če gremo malo dlje v zgodovino.
 
Pustil je pečat tudi v tujini
 
Veljko 2

V njegovi najožji ekipi sta oče Bojan (desno) in Boris Klenovšek (levo) kot mehanika.

V desetletju tekmovanj se je seveda kar nabralo uspehov in lepih spominov, med tistimi, ki so ga najbolj zaznamovali in postali pomembni mejniki njegove kariere in življenja, pa izpostavlja dvakratni naslov mladinskega prvaka in letošnji naslov prvaka v članski kategoriji. Izkazal pa se ni le na domači, ampak tudi že na mednarodni sceni. Leta 2018 je postal član kluba Polonia Bydgoszcz v drugi poljski ligi, s katerim se je lani uvrstil v prvo poljsko ligo. »Veselje na lanskoletni dirki v poljskem klubu v Bydgoszczu, kjer sem ekipi z izjemnim nastopom kot najzaslužnejši voznik omogočil preboj v prvo ligo, je bilo edinstveno, saj je bil to dokaz, da sem lahko v ključnih trenutkih član ekipe, na katerega se lahko zanesejo,« pravi o svojem deležu pri tem uspehu. V letošnji sezoni je nekajkrat nastopil za omenjeni klub, ki je osvojil predzadnje mesto v eni najmočnejših speedwayskih lig na svetu. Sicer pa je njegov največji mednarodni uspeh zagotovo zmaga na lanski dirki za slovaško Zlato čelado v Žarnovicah. V letih 2017, 2018 in 2019 je trikrat nastopil na tekmovanjih za Grand prix v Krškem in v skupno enajstih vožnjah osvojil dve točki, obe na lanski dirki. Njegovi uspehi v zadnjih letih veselijo še toliko bolj, če se spomnimo, da se je po prekinitvi kariere zaradi različnih težav in nesporazumov v letu 2015 s trdim delom uspel vrniti na speedwayske steze.
 
Življenje speedway voznika je precej 'nomadsko', saj se nenehno seli po ovalih po celotni Evropi: »Z nekaterimi v trenutku vzpostaviš vez, spet drugi pa ostajajo uganka in se z njimi spopadam z vsakim nastopom. Pot me je zanesla npr. v sosednjo Avstrijo, Italijo, Madžarsko, Češko, Slovaško, Nemčijo, Dansko, Ukrajino … Do sedaj sem imel priložnost spoznati že v glavnem vse večje in tudi nekatere manj poznane proge na Poljskem, kjer je speedway športni paradni konj in je zato dežela, v kateri se želi preizkusiti in izkazati vsak speedway voznik. Spoznal sem veliko novih ljudi in z nekaterimi postal tudi tesnejši prijatelj. Speedway ti lahko da mnogo več, kot bi pričakoval na začetku,« je strnil svoje mednarodne izkušnje v minulih letih. Ravno pred dnevi je na Facebooku objavil, da bo v naslednji sezoni zastopal tudi barve Grindsteda v danski speedway ligi.
 
Letošnja sezona je bila zaradi epidemije covida-19 tudi v speedwayskem športu nekaj posebnega. Tako so denimo Grand prix serijo izvedli že v dobrem mesecu dni na le štirih prizoriščih na Poljskem in Češkem, naslov prvaka pa je na osmih dirkah ubranil Poljak Bartosz Zmarzlik. »Letošnja sezona je bila nedvomno ena najbolj neobičajnih sezon in hkrati tudi ena izmed mojih težjih. Svet se je čez noč spremenil in vsi smo se znašli v novi, nenavadni situaciji, na katero smo se morali prilagoditi. Tekmovalna sezona je zastala in zato nam je dirk v letošnjem letu močno primanjkovalo. Le Poljaki so bili tisti, ki so sezono izpeljali do konca, vsi ostali programi dirk pa so bili skrajšani,« o nenavadnem letu pove Ivačič.
 
Matija je njegov angel
 
Speedway velja za potencialno nevaren šport, padci imajo lahko zelo hude posledice. V spominu krških speedwayskih navdušencev je še vedno usodna nesreča Matije Duha v začetku leta 2013, ki je tudi Ivačiča močno zaznamovala. »Spoznanje, da je lahko le bežen trenutek odločilen, te postavi na realna tla. Vedno bo ostal prizvok spomina na to. Matija je moj angel in ostaja z menoj povsod ter me varuje, mi daje nasvete in mi stoji ob strani, tako da lahko jaz le uživam na motorju za oba. Prav zato ponosno v njegov spomin nosim najino številko 21,« pove o spominih na svojega prijatelja in sotekmovalca. Sicer pa stanje tako v krškem kot celotnem slovenskem speedwayu ni rožnato. »Situacija v športu na sploh ni najbolj rožnata. Na žalost tudi speedway ni izjema in verjamem, da bi si vsi ponovno želeli zbuditi razcvet le-tega v Krškem in da bi dirke ponovno postale del našega okolja. Trenutno nas je v klubu na žalost zelo malo. Želim si, da bi moja osvojitev naslova pritegnila in navdušila tudi kakšnega mladega, ki bi se odločil preizkusiti v tem športu in spoznati njegove lepote,« pravi Matic, pred katerim so še najboljša speedwayska leta. »Cilji so visoki, vendar tlakujemo pot postopoma, korak za korakom. Z ekipo bomo delali vse, da bomo iz leta v leto boljši in tako napredovali do zastavljenih ciljev,« odgovori na vprašanje o tekmovalnih ciljih in ambicijah, pri katerih mu najtesneje stojita ob strani oče Bojan in Boris Klenovšek kot mehanika ter manager Pawel Wozniak.
 
Sicer pa se tudi Matic veseli bližajočih se božično-novoletnih praznikov, ki jih bo preživel v domačem kraju. »Božično-novoletni čas je zame najlepši, saj smo z družino zelo povezani. Prav ta povezanost in praznični čas me popeljeta v najlepše spomine iz otroštva. Tudi sedaj, ko sem že odrasel, se jih še vedno najbolj veselim. Vsi v družini se zberemo pri okrašeni smrečici in se posvetimo le eden drugemu in tako bo tudi letos,« pravi. V letu 2021 si želi predvsem veliko optimizma in zdravja, da bo lahko novo sezono odpeljal brez poškodb in tako navduševal svoje navijače na tribunah. »Vsem bralkam in bralcem želim srečno in predvsem zdravo 2021 z veliko športnimi užitki! Se vidimo na peščenih ovalih,« pa sporoča za konec.
 
Peter Pavlovič

Članek je bil objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»