Časopis za pokrajino Posavje
25.06.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sven 10. in Tilen 13. na EP v Latviji

Objavljeno: Torek, 22.08.2023    Rubrika: Speedway Bralci pišejo
01 - 04 - Vlado in SVEN - CERJAK - SGP3 - qualy - SWE  - foto - NORRSTROEM 7584

Sven in Vlado Cerjak na skupni športni poti z dirke na dirko: na DP, SP, EP, v soboto, 28.8., pa znova pred domačim občinstvom v Krškem na pozivni dirki: nato pa spet EP (pari) in finale DP!

Motorji so potihnili, izpušne cevi so se ohladile, dirkača sta doma, čas je za poročilo in analizo dogodkov na speedway stezi v Rigi v Latviji, kjer sta nastopila  naša najboljša mladinca Tilen Bračko (13. mesto, AMTK Ljubljana) in Sven Cerjak (10. mesto, AMD Krško). V soboto sta bila oba odlična (Cerjak 3. mesto, Bračko 8. mesto), a je bila nedeljska dirka veliko trša!

Po odličnih nastopih Svena Cerjaka na dirkah za DP in SP smo mnogi pričakovali, da bo dirka za EP v latvijski Rigi predstavljala še en odličen nastop za mladega dirkača s Senovega, kar se je delno tudi potrdilo!
 
Niki Lauda, svetovni prvak F1 je že pred desetletji trdil: »Največ se naučimo iz poraza! Ko zmagaš, se samo veseliš in ne razmišljaš, kaj vse je bilo narobe in kaj vse bi lahko bilo drugič bolje. Poraz je najboljši učitelj,« je trdil Lauda, ki je tudi v osebnem in poslovnem življenju doživel in preživel precej vzponov in padcev ...
02  - RIGA - EP - SVEN - CERJAK - 20230819_192748

Mladi dirkači, stari znanci (od leve, polfinale): svetovni prvak Šved Karlsson, zmagovalec Poljak Pawelczakom in Cerjak.


 
Se lahko mladi dirkač speedwaya kaj nauči od dirke v Latviji in nasvetov legendarnega Nikija? Vsekakor! Šleve težave zlomijo, prvake pa le-te naredijo močnejše, modrejše, spretnejše. 
 
Sven je pred tedni že doživel dvojni poraz na dirki DP v Pardubicah, kjer je do finala vse teklo vzorno, v finalni vožnji pa sta tako Poljak Pawelczak kot Tilen Bračko bolje vnovčila ugodnejši štartni položaj, brezhibno štartala in Svenu pred nosom speljala prvo in tudi drugo mesto.
 
Sven si je rane najprej namočil v (morsko) sol, si med počitnicami na morju 'zalizal' rane in se poln odločnosti skupaj z očetom Vladom in mehanikom Tomažem Klavžarjem odpravil v Rigo, glavno mesto Latvije.
03 - SVEN - CERJAK - RIGA - EP - 20230820_172919

Sven Cerjak je doživel dva padca, kjer se je obtolkel levo ramo; to mu bodo pomagali rehabilitati tudi v medicinskem centru Aristotel.


 
Kvalifikacije, ki so potekale v soboto, so pokazale, da niti 'sol na rani' ne more ustaviti Svena. Na kvalifikacijah je v svoji skupini zasedel tretje mesto, takoj za dvema znanima tekmeca: Pawelczakom in Karlssenom ter si prislužil nastop na nedeljskem finalu, a nedelja ni bila tako blesteča. Drugačna, veliko trša steza je bila za Svena nepremostljiva neznanka, zato so odlični rezultati izostali, a si je med 16 tekmovalci vseeno prislužil 10. mesto. Je to poraz, neuspeh, razočaranje? Za vse Svenove navijače je tudi to soliden uspeh, saj je mladi Cerjak v fazi razvoja, ko se mora še marsikaj naučiti, privaditi neznanim stezam in naučiti prilagodljivosti, pa tudi najti najboljše nastavitve motorja za vsako stezo posebej. 
04 - RIGA - EP - SVEN - CERJAK - 20230820_145558_HDR

Sven je bil v soboto pravi heroj, saj je stal ob boku dveh hudih tekmecev, v nedeljo pa je bila staza (in dirka!) veliko težja in večja neznanka.


 
Kaj se je natančno dogajalo v Rigi?
 
Na sobotni polfinalni dirki je Bračko dosegel 8. mesto (8+2 točki), kar mu je (kljub nekaj zapletom v točkovanju in po dodatni vožnji) ponovno odprlo vrata finala. V Bračkovi skupini so slavili favoriti: Poljak Mania (15 točk) pred Britancem Cairnsom (11) ter Dancem Andersenom (11).
 
Sven  je nastopil v 2. polfinalni skupini in z 12 točkami osvojil končno 3. mesto! Na latvijski GP stezi se je Sven v soboto počutil dobro: »Zunanji deli zavojev sicer ne omogočajo hitre vožnje, a sem zadovoljen z nastavitvami motorja. Zdi se mi da so štartne pozicije na stadionu Bikernieki precej izenačene.«
05 - SVEN - CERJAK - TILEN BRACKO - foto - SLC2 - Jalovec - SLavko - 9867

Sven Cerjak pred Tilnom Bračkom na stezi – znova v soboto, 26. 8., na pozivni dirki – kot dopolnitev prijateljskega dvoboja Lonigo : Krško.


 
Cerjak je v  odločilni 14. vožnji je zaostal za zmagovalcem Pawelczakom (15 točk) ter svetovnim prvakom Švedom Karlssonom (14), sami znani tekmeci!  Če lahko drži korak s Švedi in Poljaki v soboto,  potem je podoben nastop treba čim bolje ponoviti tudi v nedeljo – a to ni šlo tako zlahka ...
 
Finale v nedeljo je potekal na drugačni, spremenjeni stezi! Oval je bil trši in precej bolj načet, Tilen in Sven pa se nista znašla kot ponavadi: Sven je osvojil sedem točk (2,1,2,1,1), kar je bilo dovolj za uvrstitev na 10. mesto v evropski mladinski konkurenci, a pod pričakovanji in možnostmi.

Cerjak: »Danes je bilo vse drugače. Steza je bila še bolj trda kakor včeraj. Osvojil sem sedem točk. V zadnji vožnji je domačin Damir Filimonov slabše štartal in v prvem ovinku spustil motor vame in sem padel. Zopet sem dobil udarec v levo roko. V ponovitvi sem izvlekel točko in sem na koncu kljub vsemu zadovoljen z rezultatom.«

Tilen Bračko je v soboto po dodatni vožnji in 8. mestu v polfinalu kar nekaj časa čakal na odločitev o nastopu v finalu. Ker se domačin Filimonov ni kvalificiral v finale, mu je pripadlo dodatno mesto. Zadnjo vstopnico za finale pa je nato le dobil Bračko, ki je s 4 točkami (0,1,1,1,1) končal na 13. mestu. 

»Proga je bila danes trša in bolj zahtevna kot na polfinalnih dirkah. V prvi vožnji nisem prišel do točk, nato pa sem bil štirikrat tretji. Štarti mi danes niso uspevali in tudi konkurenca v finalu je bila precej močnejša kot včeraj. Dirka je bila zanimiva in zadovoljen sem z rezultatom,«  je po nastopu na  EP (do 16 let) povedal Bračko.

Evropski mladinski prvak je postal Danec Mikkel Andersen, ki je na dirki zbral 14 točk, izgubil je le točko proti svetovnemu prvaku  Karlssenu...

Vlado Cerjak je po povratku povedal: "Tokrat je bila proga zelo zahtevna in težka. Tudi žreb štartnih številk (št.15) je nakazal na slabe pozicije štartov. Sven se je boril za vsako piko. Tokrat se je Sven vendarle uvrstil med 10 najboljših voznikov v Evropi. Tudi Tilen je osvojil 4  točke in končno 13.mesto, tudi to ni od muh. Sedaj nas še čakajo dve dirki parov za evropsko prvenstvo ter dirka za DP v Pardubicah. Vmes imamo še dve dodatni dirki: to soboto (26.8.) v Krškem in nato v Avstriji (Mureck). Hvala mehaniku Tomažu Klavžarju za odlično opravljeno delo. Hvala tudi vsem sponzorjem, ki podpirajo Svena in AMD Krško.«
 
Če je Riga predstavljala poraz za Svenove ambiciozne navijače, ki so na tihem ali na glas upali na uvrstitve med najboljšo peterico (po 6. mestu na SP na Švedskem), potem se vsi skupaj moramo  spomniti Nikijeva načela: »Iz porazov se naučimo največ!«
 
Nastop na EP v Rigi ni bil poraz -  bolj kakšen hladen tuš! Spoznanje, da vsi skupaj rabimo malo več potrpežljivosti, Sven pa v svojem športnem in življenskem razvoju malo več časa. Seveda pa čestitke obema: Tilnu za 13. mesto in Svenu za 10. mesto. Vsak nastop je dragocen, vsak trud poplačan, vsak uspeh – dragocen, zelo! Pa če je prvo ali deseto mesto!
 
Veljko Jukič, foto: Peter Norrstroem, Tim Novak in Vlado Cerjak
 
« Nazaj na seznam