Časopis za pokrajino Posavje
26.03.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sven Cerjak 13. v polfinalu svetovnega prvenstva mladincev v speedwayu

Objavljeno: Ponedeljek, 29.08.2022    Rubrika: Speedway Bralci pišejo
01 - SVEN CERJAK - 20220825 - SP-2022 - VROCLAV - WROCLAV

Sven Cerjak po prvem nastopu na SP: »Na motorju sem užival in Sloveniji in osvojil prve tri točke v tekmovanju SGP3.«

Po prvih nastopih v češki ligi je bil nov izziv Svena Cerjaka nastop na SP za mladince v Vroclavu, kjer je 13-letni dirkač iz Senovega, ki vozi za AMD Krško, osvojil svoje prve tri točke na svetovnem prvenstvu.

Sven Cerjak je najmlajši tekmovalec AMD Krško iz družine ljubiteljev speedwaya na čelu z očetom Vladotom. Sven in Vlado sta se ob podpori dedka Ladota že lani začela pripravljati na vstop v tekmovanja letos z vrsto treningov, demonstracijskih voženj in tako zbirati izkušnje za nastope leto v razredu SW-250!
02 - SVEN CERJAK - 20220825 -SP-2022 - VROCLAV - WROCLAV

Veliko mi je pomenila tudi pohvala nekdanjega dirkača Izaka Šanteja, ko je dejal da ni pričakoval tako lepih voženj. Nastop na SP je vsekakor nova, dragocena izkušnja v moji karieri,« pravi Sven.


Za najmlajše dirkače imajo v speedway tekmovanji tudi polovico manjše (in manj močne motorje), na Češkem (in še kje)  tudi samostojno prvenstvu, v okviru FIM pa tudi mladinsko svetovno prvenstvo.

V ekipi Svena Cerjaka so po prvih nastopih letos na češkem prvenstvu zbrali dovolj športnih, vozniških in tehničnih izkušenj, da bi se soočili tudi z izzivi večjih tekmovanj. Tako so julija odpotovali v Liberec na evropsko prvensvo, a  Sven tam ni smel nastopiti – bil je še premlad:  »Moja napaka, vse sem predvidel, pregledal, a nisem vedel za starostno omejitev,« je priznal oče Vlado.
03 - SVEN CERJAK - 20220826-SP-2022 - VROCLAV - WROCLAV

Sven in oče Vlado sta velika ljubitelja speedway dirk, ki delita veselje ob prvih uspehi, dosežkih ali SP točkah!Medtem je Sven sredi avgusta dopolnil 13 let in vrata svetovnega speedwaya so se mu širom odprla le dva tedna zatem. Sledil je nastop na SP v Vroclavu. Svetovno prvenstvo SGP3 (za mladince do 16 let) pod nadzorom FIM poteka na motorjih s prostornino do 250 ccm. Letos so mladi vozili v okviru spremljevalnega programa sedme dirke svetovnega prvenstva v speedwayu za člane v Vroclavu na Poljskem.
04 - SVEN CERJAK - SP-2022 - VROCLAV - WROCLAV

Sven pravi: »Velika hvala vsem sponzorjem, družini, a tudi vsem navijačem, ki so me prišli podpreti na dirko in vsem tistim doma!"Sven je v uvodu sezone že odpeljal nekaj dirk na Češkem, ker je v Pragi osvojil 3.mesto, v Pardubicah 4.mesto, v Debrecenu na Madžarskem je v svoji kategoriji osvojil prvo mestu, to pa mu je uspelu tudi v Mureku v Avstriji. Nastop na EP v Liberecu je odpadel (ali je morda le  prestavljen na drugo leto!), pred dirko v Vroclavu pa se je Sven počutil že dovolj izkušenega in samozavestnega:
»Za dirko sem se pridno in odločno pripravljal s treningi na domači stezi, na kateri smo testirali nekaj novih komponent, ki so se izkazale za zelo dobre, prav tako pa smo našli nastavitve motorja, ki mi ustrezajo. Na dirki bom dal vse od sebe in želim nabrati čim več točk, morda se uvrstim tudi na finalno dirko v petek,« so bili upi mladega dirkače iz Senovega, ki nastopa za AMD Krško.

Sven je – tako kot na treningih – tudi v Vroclavu imel ob sebi tudi izkušenega Denisa Štojsa, s katerim je analiziral vsako vožnjo ter je mlademu speedway upu iz Senovega pomagal pri pripravi motorja.

Cerjak je v drugi polfinalni skupini  nastopal proti tekmecem iz devetih držav. Sven  je imel štartno številko 2 in se je s starejšimi ter fizično močnejšimi tekmeci boril po najboljših močeh.

Pogumno je odpeljal vseh pet voženj, a je že v prvi vožnji padel, se na srečo brez poškodb pobral in nato dirke nadaljeval. V drugi in tretji vožnji  je dvakrat zapored osvojil po točko, v četrti vožnji je 3.mesto izgubil po napaki v zadnjem ovinku in ostal brez točk. V peti vožnji se je Sven zbral in znova osvojil točko.

Cerjak je v svojem prvem nastopu na SP za mladince osvojil 3 točke ter v skupni razvrstitvi  zasedel 13. mesto, zelo solidno za prvi nastop v tako močnem tekmovanju. V veliki finale je vodilo prvih osem mest, a ta izziv bo moral počakati na naslednje leto.
Dirko je dobil trenutni evropski prvak, Danec Mikkel Andersen pred rojakom Sebastianom Maylandom.  Sven po prvem SGP3 nastopu: »Steza mi je bila neznana, v prvi vožnji sem celo moral podreti motor da bi preprečil hujši padec. V naslednjih vožnjah sem ulovil ritem in sledil najboljšim. Moj zaostanek je bil majhen, z hitrejšimi sem uspel držati stik.
 
Na motorju sem užival in Sloveniji in osvojil prve tri točke v tekmovanju SGP3. Veliko mi je pomenila tudi pohvala nekdanjega dirkača Izaka Šanteja, ko je dejal da ni pričakoval tako lepih voženj. Nastop na SP je vsekakor nova, dragocena izkušnja v moji karieri!«
 
Izak Šantej je bil v Vroclavu prisoten na SGP (a tudi na SGP3) kot tehnični direktor FIM.  Nekdanji dirkač je drugo mladost našel v nedrjih FIM,  ima mednarodno licenco številka 14973 in svoje inženirsko znanje odlično združuje s starimi dirkalnimi izkušnjami.
 
Sven Cerjak: »Zahvaljujem se vsem sponzorjem: Avtoline, TGM Boštanj, Pivnica Apolon, Transport Ferlin, Toni Pribožic, vodovod in ogrevanje, Orange bar, Bar Point Jože Žičkar, Samu Moškonu, fasaderstvo in gradbeništvo, Gotec – Dejan Gošek, EAVB, Fuchs, prevozniku Albinu Medvešku, Mirttoursu, Trgomoto Krško, Jože Požun - gradbena mehanizacija, Crazy Uroš Urh, Geriju in ostalim, a tudi Denisu, dedku Ladotu in družini! Pa seveda: velika hvala  tudi vsem navijačem, ki so me prišli podpreti na dirko in tistim doma!"
 
Do konca sezone Svena Cerjaka še čakata vsaj še dve dirki: v Liberecu in Pardubicah na češki ligi za mladince, kjer mu bodo prve »svetovne izkušnje« iz Vroclava še kako prav prišle!
 
Veljko Jukič
Foto: Speedway klub Sven Cerjak
« Nazaj na seznam
»