Časopis za pokrajino Posavje
25.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V nedeljo speedway dirka za Zlati znak s spremljevalnim programom

Objavljeno: Sreda, 20.06.2018    Rubrika: Speedway Redakcija
DSC_0150

Sodelujoči na novinarski konferenci: (z leve) Levičar, Hriberšek, Štojs, Ivačič in Žigante

V nedeljo, 24. junija, ob 19.00 Avto-moto društvo Krško organizira tradicionalno speedway dirko za Zlati znak Občine Krško in Pokal Franca Babiča. Organizator pripravlja tudi spremljevalni program pred in po dirki, saj ji želi povrniti izgubljeni sijaj izpred deset in več let.

DSC_0242

Matic Ivačič, voznik AMD Krško, je v letošnji sezoni prvič podpisal polprofesionalno pogodbo za klub iz druge poljske lige.

Na torkovi novinarski konferenci so predsednik AMD Krško Gregor Žigante, Boštjan Levičar iz AMD-ja, ki je že nekaj let napovedovalec na dirkah v Krškem, ter trije krški vozniki Matic Ivačič, Denis Štojs in Jernej Hriberšek spregovorili o sami dirki, ki bo doživela že svojo 35. izvedbo, ter svojih pričakovanjih. Dogajanje se bo pričelo že tri ure pred startom dirke, ko bodo odprli navijaško cono, nato bo sledil trening pred dirko, po njej pa se bodo lahko gledalci zabavali pod šotorom, kjer bosta dogajanje popestrila mini tržnica in koncert. »Dirka za Zlati znak v zadnjih letih malce 'umira', zato bi ji radi vrnili sloves, ki ga je imela desetletje nazaj,« je poudaril Žigante. Da bi privabili čim več gledalcev, so letos po njegovih besedah poskrbeli za močnejšo startno listo, z malo boljšimi vozniki na dirki. Na njej bosta glavni domači orožji Ivačič in Štojs, najmlajši Hriberšek pa bo na svojo priložnost čakal kot rezerva.

DSC_0366

Na nedeljski dirki v Krškem bo nastopil tudi slovenski up speedwaya Nick Škorja iz AMTK Ljubljana.

Dvakratni mladinski državni prvak Ivačič je letos prvič podpisal tudi polprofesionalno pogodbo s klubom iz druge poljske lige Polonia Bydgoszcz. Pričakuje, da bo steza dobro pripravljena in bo dopuščala prehitevanja, da ne bo odločal samo start. »Forma je dobra, nastopi so skoraj popolni, na Poljskem se sicer še lovim, manjka mi še tista pika na i. Na žalost še nimam določenih stvari, materiala, kar mi povzroča določene skrbi, zato se še ne morem popolnoma osredotočiti samo na dirkanje. Upam, da se bo to uredilo in se bodo stvari 'poklopile', zraven mora biti tudi nekaj sreče, da potem pride pravi rezultat,« je povedal Ivačič. Štojs, ki je trenutno najizkušenejši tako v krškem društvu kot med slovenskimi speedwayisti, je potarnal, da forma ni najboljša, saj mu primanjkuje treningov, kljub temu, da ima največ izkušenj med slovenskimi dirkači, prav tako v tej sezoni nima zadostne podpore sponzorjev, zato je tudi primoran bolj »mirovati«. O sami dirki pa je dejal: »Bom čisto realen. Seveda jo želim odpeljati čim bolje, a morate vedeti, da sem v primerjavi z večino ostalih voznikov amater z desetimi treningi letos, oni pa imajo za sabo deset dirk v 14 dneh. To je višja stopnica, ki je zame nedosegljiva, kar pa ne pomeni, da sem bom predal vnaprej. Potrudil se bom izkoristiti kakšno napako voznikov in pa kilometrino, ki jo imam v teh letih, obrniti v svoj prid. Kako bo na koncu, pa bomo videli po dirki.« Dodal je, da mu trenutno primanjkuje samozavesti, kar bo skušal spremeniti na bolje. Ob tem velja omeniti, da sta Ivačič in Štojs na nedavni dirki parov v Terrenzanu v Italiji osvojila drugo mesto, kar je zavoljo vseh omenjenih težav dober rezultat. Hriberšek je v tej sezoni prvič začel tekmovati in se tudi že predstavil krški publiki. Pojasnil je, da so morali z ekipo vložiti veliko truda in tudi zamenjati trenerja, da so prišli do tam, kjer je zdaj. »Gre na bolje. Potrebujem čim več dirk, da se lahko še bolj uveljavim,« je povedal in dodal, da bo v nedeljo, če bo dobil priložnost za dirkanje, le-to maksimalno izkoristil.

Levičar je poudaril, da zaradi močnejše startne liste pričakujejo večje število gledalcev kot v zadnjih letih. Izpostavil je še nekaj voznikov, ki so prijavljeni za nedeljsko dirko: poleg zelo perspektivnega slovenskega speedwayista Nicka Škorje – pred dnevi je dosegel vrhunec svoje kariere, ko se je na kvalifikacijah za svetovno mladinsko prvenstvo posameznikov uvrstil na 4. mesto in si s tem zagotovil finale – še aktualni državni prvaki Hrvat Jurica Pavlic, Avstrijec Daniel Gappmaier in Italijan Michele Paco Castagna, evropski mladinski prvak in svetovni mladinski podprvak iz leta 2015 Danes Anders Thomsen, srebrni mladinec EP 2016 Čeh Edvard Krčmar, pa Poljak Jakub Jamrok, Rus Andrej Kudrjašov, Šved Oliver Berntsson, Argentinec z italijansko licenco Nicolas Covatti, Madžar Norbert Magosi (rezerva) ...

Dogajanje se bo po dirki nadaljevalo pod šotorom. »Dobra glasba ter pijača in jedača so vabilo gledalcem, da se v čim večjem številu udeležijo nedeljske dirke in pridejo podpret speedwayiste, predvsem domače,« je dodal Levičar. Žigante ga je dopolnil, da je organizacija dirka tudi že uvod v pripravo na dirko svetovnega prvenstva (Speedway Grand Prix), ki bo letos v Krškem 8. septembra in pomeni organizacijsko zelo zahtevno zadevo.

Po novinarski konferenci je na krškem ovalu sledil še reprezentančni trening, ki se ga je poleg krških voznikov udeležil tudi veliki up slovenskega speedwaya Škorja.

R. R.
« Nazaj na seznam