Časopis za pokrajino Posavje
23.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V soboto speedway dirka za Zlati znak tudi s tremi domačimi matadorji

Objavljeno: Sreda, 11.09.2019    Rubrika: Speedway Redakcija
amd_krsko_tiskovna_konferenca_in_trening12

Sodelujoči na novinarski konferenci: (z leve) Boštjan Levičar, Jernej Hriberšek, Denis Štojs, Matic Ivačič in Gregor Žigante

Do 37. izvedbe speedway dirke za Zlati znak občine Krško in pokal Franca Babiča organizatorje iz AMD Krško ločijo še trije dnevi. V soboto se bodo od 19.00 dalje na stadionu Matije Gubca za čim boljšo uvrstitev potegovali tudi trije domači matadorji Matic Ivačič, Denis Štojs in Jernej Hriberšek, ki so se v torek predstavili na novinarski konferenci.

Po besedah predsednika AMD Krško Gregorja Žiganteja so organizatorji poleg atraktivne in izenačene štartne liste voznikov pripravili pester spremljevalni program, ki se bo v navijaški coni začel že tri ure pred dirko, in sicer s predstavitvijo orožja in mehanizacije Slovenske vojske, napihljivim gradom za najmlajše, druženjem voznikov z obiskovalci, bogato nagradno igro itd. Po dirki bo tudi koncert ter zabava s hrano in pijačo. »Trudimo se ohraniti dirko za Zlati znak kot nekaj posebnega, kot je bilo že včasih,« je dodal.

Ivačič napoveduje boj za zmago

Boštjan Levičar iz krškega društva je postavil nekaj vprašanj vsem trem domačim voznikom, ki bodo zastopali slovenske barve na dirki. Matic Ivačič, letošnji državni podprvak, ki dirka tudi za enega od poljskih klubov, je ocenil, da je bil začetek sezone dober, nato so imeli velike težave z agregati, ki jih so jih večinoma že odpravili, tako da se v drugi polovici sezone krivulja spet vzpenja. Za sobotno dirko je optimističen, če bo šlo vse tako, kot mora, se bo lahko boril tudi za končno zmago. »Upam, da bo lepo vreme in bomo zadeli nastavitve za Krško, da naredimo en dober rezultat še doma,« izpostavlja. Do konca sezone Ivačiča čaka še malo več kot deset dirk, tako da bo priložnosti za dokazovanje in izboljšave še kar precej. Dodal je, da je moral sredi sezone zamenjati tudi del ekipe, s katero je zdaj zadovoljen. Upa, da se mu naslednjo sezono odpre še kakšna priložnost, »najbolj pomembno pa bo, in kar si res močno želim, da bi me opazil kak sponzor, kajti finančno pomoč bom vsekakor potreboval. Tudi na Poljskem so me opazili in to mi daje zagon, da bo v prihodnosti vse steklo veliko lažje.«
amd_krsko_tiskovna_konferenca_in_trening50

Po novinarski konferenci je sledil še trening krških speedwayistov; na fotografiji Matic Ivačič


Štojs bo vozil poškodovan

Že pravi veteran krškega speedwaya Denis Štojs, ki v tej sezoni obeležuje 25 let speedway kariere, je priznal, da mu ni žal niti ene minute, ki jo je prebil na krškem ovalu. Po njegovih besedah se je v 25 letih marsikaj dogajalo, bili so tako dobri kot slabi trenutki, vzponi in padci. Po poškodbah marsikdo obupa, sam pa ni nikoli. Kljub temu da je aktualna sezona rezultatsko njegova najslabša v karieri in ga v zadnjem času pestijo tudi poškodbe – zaradi tega, kot je priznal, po eni strani komaj čaka na konec sezone, da bo lahko saniral poškodbo kolena –, se ne predaja in upa na boljše čase, morda tudi z okrepitvijo svoje ekipe. »Res je, da mi, kar se tiče same ekipe, v vseh teh letih ni šlo vse po načrtih. Pomoč je sicer bila, a bolj od doma, zato se je bilo težko kosati z ostalimi fanti, za katerimi stoji močna ekipa.« Ker speedway ni njegov profesionalni šport in se hkrati ubada še z drugimi težavami, je težko usklajevati treninge in dirke, nazadnje je bil na motorju pred dvema mesecema na zadnji dirki državnega prvenstva. »Žalostno, a splet okoliščin je tak, da si ne morem privoščiti nekaj, kar si drugi lahko. A gledam pozitivno naprej in upam na najboljše.«

Hriberšek napreduje iz dirke v dirko

V soboto se bo prvič v konkurenci voznikov iz najboljših evropskih lig predstavil najmlajši Jernej Hriberšek, ki obljublja, da se bo potrudil narediti čim boljši rezultat zase na dirki. »S sezono sem kar zadovoljen, iz dirke v dirko je viden napredek, ekipo imam v redu, kar nam še manjka, je znanje glede nastavitev motorja, a bomo tudi to rešili, da bomo lahko naslednjo sezono napadali čim boljše rezultate,« je povedal in dodal, da v prihodnosti načrtuje udeležbo tudi na pozivnih dirkah, mogoče tudi celo v kakšni tuji ligi, težava je pomanjkanje časa: »Problem je, ker sva oba z očetom, ki je tudi moj mehanik, v službah, tako da bomo videli, kako bo z usklajevanjem terminov.« Omenil je še, da bodo morali v njegovi ekipi v prihodnosti najti kakšnega mehanika.
amd_krsko_tiskovna_konferenca_in_trening26

Denis Štojs med pripravo svojega motorja


Na štartni listi tudi lanski zmagovalec

Organizatorji ob tej priložnosti vabijo vse ljubitelje speedwaya, da pridejo na dirko že nekoliko prej, saj se že ob 16.00 odpre navijaška cona, ob 17.00 je trening pred dirko. Levičar je dejal, da so na štartni listi mnogi vozniki, ki nastopajo v elitnih ligah, izpostaviti velja najboljšega latvijskega speedwayista Andžejsa Lebedevsa, Hrvata Jurico Pavlica, dva zelo močna švedska voznika Oliverja Berntssona in Linusa Sundströma, Danca Andreasa Lyagerja, poljska speedwayista Norberta Koščiuha (lanskega zmagovalca Zlatega znaka) in Krystiana Piščeka.

Mladinska šola speedwaya: interes je, a večina kmalu odneha

Levičar je spregovoril še o mladinski šoli speedwaya, s katero so v Krškem začeli pred štirimi leti. Iz prve generacije izhaja ravno Jernej Hriberšek. »Prvo leto smo si zastavili zelo na široko, a se je na koncu žal izkazalo, da je težko dobiti kvalitetne voznike, bodisi zaradi resnosti bodisi nekaterih drugih vzrokov,« je pojasnil in dodal, da pogoji v Krškem še vedno so, v klubu tudi vsako leto vabijo nova imena, da se jim pridružijo. Žigante ga je dopolnil, da je interes kar velik, a večina tistih, ki pridejo, tudi hitro odneha, saj ugotovijo, da speedway sploh ni tako enostaven, kot je mogoče videti na televiziji. »Vsi mislijo, da se bodo samo vozili z motorji, a v resnici je tako, da je 80 % časa posvečenega nastavitvam motorja, 20 % pa vožnji,« je dodal. »Trenerji, steza, motorji in večina opreme je, vložek samega voznika v primerjavi z desetimi, dvajsetimi leti nazaj je zelo majhen. Zato še enkrat pozivam, da starši prijavijo svoje otroke, ki bi se radi preizkusili v tem športu. Mi smo pripravljeni in jih čakamo odprtih rok,« je obenem vse zainteresirane povabil Žigante. Trenutno imajo v AMD Krško še dva mlada, perspektivna voznika, in sicer Mirana Praznika (16 let) in Svena Cerjaka (10 let), ki je zelo hitro osvojil tehniko speedwaya na 250-kubičnem motorju in že šviga čez zavoje, a bo na udeležbo na samih dirkah moral počakati še štiri leta. V AMD Krško imajo v načrtih tudi modernizacijo krškega ovala, stezo so letos že dodatno uredili do te mere, da je varnejša (nove blazine) in voznikom omogoča še boljše vožnje.

R. R.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte