Časopis za pokrajino Posavje
21.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Potapljanje na vdih – stik samega s seboj

Objavljeno: Petek, 22.03.2019    Rubrika: ŠPORT Redakcija
Potapljanje na vdih – stik samega s seboj

Slavica Žertuš v potapljaški opremi na treningu

Slavica Žertuš, članica potapljaškega kluba Apnea Slovenija, je velika ljubiteljica vode. Voda jo pomirja ter ji nudi posebna občutja in doživetja, ko se potopi pod njeno gladino. Potapljanju na vdih se resneje posveča dobro leto in pretekli vikend je postala državna podprvakinja v ženski konkurenci.

Potapljanje na vdih – stik samega s seboj

Samo Jeranko, inštruktor potapljanja, je med prvimi čestital Slavici Žertuš za uspeh na mednarodnem tekmovanju v Beogradu.

»Voda me privlači od otroških let dalje, vedno sem se rada potapljala na dah, a le v morske globine; reke ali jezera me niso nikoli privlačila. Zdijo se mi preveč temna, deroča in nevarna. V lanskem letu začela z rednimi treningi potapljanja na dah pod vodstvom trenerja in aktivnega tekmovalca Roberta Tašiča,« pove Slavica Žertuš in opiše potek potapljanja.

Potapljanje na vdih – stik samega s seboj

Marjan Gulič je Slavičin motivator in stalni potapljaški spremljevalec.

NASVET: POTAPLJAJ SE S SPREMLJEVALCEM
»Pred potopom se moraš s spremljevalcem vedno dogovoriti, do katere globine naj spusti vrv in potem moraš to dolžino tudi upoštevati. Ko prideš do konca vrvi, ne smeš iti dlje, pač pa daš znak in se nato začneš počasi vračati proti gladini vode. Osnova za potapljanje na dah je zadrževanje zraka, ki ga pred potopom vdihnemo v pljuča, in premikanje pod vodo,« pojasni in nadaljuje, da je potrebno pri potapljanju na dah upoštevati tudi pravila. »Prvo pravilo je, da se nikoli ne potapljaš sam; mesto, kjer se potapljaš, pa je potrebno ustrezno označiti. To potapljači, ko se potapljamo na morju, najpogosteje naredimo s potapljaško bojo,« pove ter se nasmehne svojemu življenjskemu sopotniku in stalnemu potapljaškemu spremljevalcu Marjanu Guliču, ki jo je spodbudil, da se je začela s potapljanjem na vdih resneje ukvarjati. »Opazil je, da se ne bojim globine in da mi zadrževanje zraka v telesu ne dela preglavic, zato sva se odločila in oba sva opravila potapljaški tečaj. Naučila sva se pravilnega potapljanja, dihanja, plavanja, sproščanja, varovanja in reševanja potapljaškega partnerja, če pride do težav. V vodi oba uživava,« teče tok pogovora.

POTAPLJAŠKA OPREMA IN DOBRI TEKMOVALNI REZULTATI
Pri potapljanju na vdih uporablja potapljaško obleko iz neoprena (penjena guma), klasične uteži na pasu, ki omogočajo potop v globino, daljše plavutke ter kakovostno podvodno masko. »Večina za plavanje uporablja dvojno plavut, to je, da imamo na vsaki nogi eno plavut, v tekmovalni apnei pa se največkrat uporablja monoplavut. To je enojna plavut in spominja, ko si jo nataknemo, na morsko deklico. Pri plavanju pod vodo z enojno plavutjo smo hitrejši, a ima slabo lastnost, da je zelo neokretna in je zato za rekreativno potapljanje neprimerna,« opiše potapljaško opremo in v nadaljevanju se dotakneva še njenega prvega mednarodnega tekmovanja, ki se je odvijalo konec letošnjega februarja v Beogradu, kjer je v tekmovanju statike s štirimi minutami in 40 sekundami osvojila tretje mesto. »Naj pojasnim, kaj je statika. To je disciplina apneje, pri kateri zadržujemo sapo v mirovanju tako na suhem kot v vodi. Na suhem statiko izvajamo sede ali leže, v vodi pa ležimo v potapljaški opremi na vodni gladini z obrazom navzdol,« pojasni in doda še podatek o osebnem rekordu potopa v globino – na dah se je potopila do 32 metrov, njen cilj pa je postavljen še višje. »Pri tem je potrebno upoštevati, da sem opravila pod vodo pot navzdol in navzgor v skupni dolžini 64 metrov in ponosna sem, da pri tem nisem imela oziroma pri potopih nimam težav z izravnavo pritiska zraka v ušesih,« pripoveduje ter se nasmehne ob novem osebnem rekordu, ki ga je dosegla minulo soboto na državnem in mednarodnem tekmovanju v Mariboru – v statiki je osvojila s petimi minutami mirovanja pod vodo 2. mesto in 3. mesto v t. i. dinamiki (plavanju pod vodo). Z rezultatoma je na tekmovanju skupno z disciplino statike in dinamike osvojila tudi naslov državne podprvakinje v ženski konkurenci. »Občutki so izjemni, fenomenalni. Vem, da zmorem in trudila se bom še naprej, čeprav so treningi naporni, zahtevajo zbranost, vztrajnost, potrpežljivost,« so njene prve misli po dobrih tekmovalnih rezultatih, ki so dodatna spodbuda na njeni športni poti.

POGOJI ZA TRENINGE
Slavica Žertuš v tok svoje pripovedi vključi še pogoje treniranja. Ustrezen bazen v Posavju je sevniški, ker je petdesetmetrski, a težava je, ker deluje samo v poletnem času. »Smiselno bi bilo razmišljati o pokritem bazenu, kajti prvi ustrezen bazen za potapljaške treninge je v Kranju oziroma v Mariboru,« vidi možnost treniranja v kraju bivališča, kajti njen domači kraj je Bizeljsko. »Sava za treninge ni primerna, razlogov je več,« pojasni in zaključi, da je zanjo potapljanje sproščanje in poseben stik samega s seboj.

Smilja Radi, foto: Samo Jeranko, Marjan Gulič, Smilja Radi

Članek je objavljen v časopisu Posavski obzornik, ki je izšel v četrtek, 21. marca.
 
« Nazaj na seznam
»