Časopis za pokrajino Posavje
31.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Barvna kombinacija cvetličnih zasaditev naj bo čim bolj pisana

Objavljeno: Nedelja, 02.05.2021    Rubrika: Vrtovi Posavja Redakcija
Cvetlicna zasaditev za balkone (3)

Pred vsako zasaditvijo je priporočljiva cvetlična razporeditev skupaj z lončki, ki ji sledi zasaditev v zemljo.

Ali so vaše misli že pri cvetličnih zasaditvah, ki bodo lepšale vaš dom v prihajajočih mesecih? Se tudi vi sprašujete, katero kombinacijo rastlin izbrati, kako jih posaditi in oskrbovati, da bodo lepo rastoče in zdrave? V današnji rubriki VRTOVI POSAVJA bo na nekaj vprašanj odgovorila Alenka Kerin iz Vrtnega centra in cvetličarne Kerin.

Katere cvetoče vrste rastlin so primerne za sončno, polsenčno ter senčno lego?

Več vrst jih je, a naj omenim le nekatere.
Cvetlicna zasaditev za balkone (24)

V sredino večjega okrasnega lonca s pelargonijami lahko zasadimo namesto plektrantusa bel mleček, ki se bo razvil v košat grmiček.

Za večje cvetlično korito, ki ga bomo postavili na sočno lego, priporočam zasaditev pelargonij z imenom Calliope, ki razvijejo velike rdeče cvetove. Zasadimo jih ob rob okrasnega lonca, v sredino pa posadimo plektrantus. Če želimo, da se le-ta lepo razraste, moramo na začetku vršičke poščipati, da dobi maso, da postaja košat. Ko se bo plektrantus razrasel, bo tudi opora pelargonijam, ki bodo ob sončni svetlobi in toploti lepo uspevale. Če bi pelargonije dali na prostor s senčno lego, bi bile zelo lepe, z velikimi zelenimi listi, vendar brez cvetov. Na sončni legi lepo uspeva tudi skevola ali modri čudež in ker ima zanimivo ’kodrasto’ rast, ga je zelo lepo videti v t. i. obešankah. Cvetovi so modre in bele barve, dobro se obnese na sončnih ali polsenčnih legah. Za polsenčno lego oziroma za jutranje sonce predlagam še okrasne trave, okrasne koprive in surfinije ’pink wine’, ki so neobčutljive na dež.

Cvetlicna zasaditev za balkone (29)

Okrasno travo Solzico in Hypoestes z rdečkastim okrasnim listjem, ki ne cveti, lahko postavimo na sonce ali v senco.

Za senčno lego je najbolje izbrati rastline, ki ne cvetijo; če pa želite imeti cvetove, je najboljša izbira navadna vodenka, ki senco naravnost obožuje, vendar jo je treba zaščiti pred dežjem in vetrom. Vodenko začnemo saditi po 15. maju, ostale rože v drugi polovici aprila. V senci se dobro počutijo tudi gomoljne begonije in pisanolistne pelargonije. Na senčnih legah lepo uspeva še zajčja deteljica (roza in belo cvetoča), pri kateri pazimo, da je ne zalivamo preveč, razmnožuje se z gomoljčki. Na senčnih legah nudijo cvetoče razkošje tudi rastline z obarvanimi listi. Lepo uspevajo tudi grmičaste fuksije, ki zrastejo do višine poldrugega metra in cvetijo od junija do septembra.

Vedno več je mešanih zasaditev cvetlic, kaj je potrebno vedeti o takšni zasaditvi, lahko zasadimo mednje tudi dišečo sivko, rožmarin, žajbelj, citronko itd.?

Cvetlicna zasaditev za balkone (12)

Mešana zasaditev - okrasne trave in okrasne koprive ter surfinije. Rastline, ki zrastejo malo višje, se posadi v ozadje korita, nižje rastoče in viseče pa v prednji del.

Krasna kombinacija v istem koritu so polviseče pelargonije v kombinaciji z gnafaliumom v srebrni barvi, ki mu moramo, če želimo, da se bujno razraste, vršičke na začetku rasti poščipati. Tudi drobnocvetni mleček daje odlično ozadje petunijam, gavra pa pelargonijam.

V mešane zasaditve ni priporočljivo saditi dišavnic, bolje jih je saditi vsako posebej. To je priporočljivo že zaradi samega zalivanja, surfinija na primer potrebuje veliko vode, sivka ali dišavnice pa ne. Okrasna roža, ki se sadi samostojno, ker razvije takšen koreninski sistem, da uniči ostale rože, če so zasajene v istem koritu, je, na primer, bidens. Skratka, treba je vedeti, katere rože sadimo v isto korito in katere ne – tako zaradi pogostosti zalivanja kot zaradi dobrih »medsoseskih odnosov«.

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri sadik ob nakupu?

Prvi znak o kakovosti rastline so njene korenine. Primerno razvit in zdrav koreninski sistem je prepleten z vidnimi belimi koreninami in drži zemeljski substrat skupaj. To pomeni, da je rastlina zdrava in le takšna bo dobro prenesla presajanje. Pri tem je še pomembno, da prvih nekaj dni po sajenju mlade rastline privajamo na razmere - postavimo jih v zavetje hiš, kjer ne bodo neposredno na soncu, v primeru mraza jih zaščitimo s prekrivno folijo ali tekstilom.

Kakšna so priporočila za dobro rast, za bujno cvetje?

Cvetlicna zasaditev za balkone (18)

Rumeni bidens se sadi samostojno, ker razvije takšen koreninski sistem, da uniči ostale rože, če so zasajene v istem koritu.

Zelo pomembna je izbira zemlje, pri njej ne smeš nikoli ’šparat’, bolje je dati kakšen evro več. V naši cvetličarni glavnino rastlin sadimo v Terra Brill zemljo, ki je zelo dobra. Ni šotna in ni preveč zračna, je poseben substrat z vsemi hranljivimi sestavinami, ki so potrebne za vzgojo rastlin. Zelo dobra je tudi Humkotova zemlja. Izbrani zemlji za rože moramo dodati gnojilo in po 14 dneh oz. treh tednih začnemo dodajati tekoče gnojilo ali pa v prahu, ki se raztopi v vodi, da so cvetovi res lepi.

Pri velikocvetnih rastlinah, kot so na primer surfinije, je pomembno, da jih redno čistimo. To naredimo tako, da ko cvet odcveti, ga odstranimo, da lahko rastlina naredi nov cvet in cveti naprej. Če želimo doseči bujno rast, košatost, poganjke na začetku poščipamo. To počnemo samo na začetku. Surfinijam moramo redno dodajati železo, ker zelo hitro raste in listi zaradi pomanjkanja železa porumenijo. Obstaja tudi posebno gnojilo za surfinije, ki že ima vse potrebne sestavine za uspešno rast. Surfinija rabi več oskrbe, kot na primer bršljanka.

Kaj svetujete pri izbiri okrasnih loncev, naj bodo lončeni ali iz plastike?

Priporočam lončene lonce, ker bolj zadržujejo vlago, a mnogi se odločajo za nakup plastičnih okrasnih korit ali loncev, ker je barvna izbira zelo velika in prav tako velikost. Lahko jih kombiniramo z barvo fasade, okenske police itd. Trenutno je najbolj popularna siva barva korit in loncev, medtem ko naj bi bile barvne kombinacije rož čim bolj pisane.

Katere so prednosti in pomanjkljivosti korita z zalogo vode?

Na tržišču je že nekaj let t. i. samozalivalno korito, korito z zalogo vode. Korito je nekoliko širše in globlje od običajnega, ima dvojni podstavek z vodomerom, ki meri količino vode v koritu. Rože v teh koritih sprva zalivamo z vrha, dokler niso korenine sposobne črpati vode iz spodnjega dela, v katerem je rezerva vode – to pomeni, da morajo korenine rastlin doseči dno cvetličnega korita, od koder bodo črpale vodo. Iz izkušenj vemo, da je za rastline postana voda ali pa deževnica najboljša. Omenjena korita so primerna za sončne lege, saj najbujnejše balkonske rastline v meter dolgem koritu v vročem dnevu posrkajo tudi do 10 litrov vode. Samozalivalna korita so priporočljiva tudi, kadar so ljudje veliko odsotni, a bi želeli kljub temu imeti lepo balkonsko cvetje. No, slaba stran omenjenih korit je, da če pogosto dežuje, je naenkrat v cvetlični posodi preveč vode.

Na balkonskih rastlinah se radi pojavijo škodljivci, kako ukrepati, pri kom poiskati pomoč?

Pršicam so zaradi pogoste spremembe vremena podvržene bršljanke, surfinije so dovzetne za bele uši. V naši cvetličarni imamo že narejene pripravke, s katerimi smo uspešni pri zatiranju omenjenih škodljivcev. Zadnjih nekaj let se pojavljajo v zemlji beli črvi, zaradi katerih rastlina ne raste, temveč počasi hira. V takem primeru je najbolje vse vreči stran, korito razkužiti in potem vse zasaditi na novo.

Smilja Radi
« Nazaj na seznam