Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Klarin vrt ob gozdu

Objavljeno: Sobota, 30.04.2022    Rubrika: Vrtovi Posavja Redakcija
Klara Kocnar 3 (17)

Česen je pod zastirko lepo prezimil.

Klara Kočnar si je pred več kot dvajsetimi leti v Brezovski Gori uredila lasten vrt, na katerem prideluje zelenjavo, goji zelišča in začimbnice, zasadila pa je tudi robidnice.

Klara Kocnar 5 (34)

Klarin oče je za ureditev terase v vinogradu uporabil deske starih sodov.

»Lani avgusta sem posejala rdečo peso in dve različni vrsti blitve, septembra motovilec in dve vrsti solate, v sredini oktobra še česen in belo čebulo. Vse sem pred zimo pokrila s kopreno za zaščito rastlin pred mratom in vse je lepo prezimilo,« pokaže na lepo rast zelenjave po uspešnem prezimovanju ter se ozre še na kotiček z začimbnicami, kjer uspeva origano. »Sredi letošnjega marca sem na gredice posejala redkvico, korenček, peteršilj, različne vrste solat, rdečo peso in blitvo ter vse pokrila s kopreno zaradi zaščite pred mrazom in prvi listki so se že pokazali,« navdušeno pripoveduje ob ogledu vrta ob robu gozda. »V vzgoji zelenjave, zelišč in začimbnic uživam in v začetku letošnje pomladi sem ob vrtu zasadila še maline. Za ozimnico si sama pripravim domačo vegeto, ajvar, paradižnikovo mezgo, sataraš, ki ga shranjujem v kozarčkih, določene zelenjave pa v hladilni skrinji,« nadaljuje in doda, da začne v zgodnji pomladi tudi z nabiranjem zelišč, ki jih uporabi za pripravo domačega likerja.

Vrtovi Posavja, vrt, K. Kocnar (25)

Klarin vrt ob robu gozda so si ogledale udeleženke akcije Vrtovi Posavja 2022 z mentorjem.

Odlična vzornika ima ljubiteljica vrta v svojih starših, očetu Darku in materi Marinki, ki z velikim veseljem in ljubeznijo negujeta poleg zelenjavnega tudi sadni vrt ob družinski hiši, ki stoji na mestu, kjer je pred desetletji stala stara zidanica. Klarin oče, upokojeni strokovnjak za sadjarstvo, je za izjemne dosežke na področju sadjarstva, cepljenja sadnega drevja in negovanja vinske trte pred leti prejel krajevno priznanje KS Senuše, ki je del mestne občine Krško.

S. R., foto: S. R., A. K.

 
« Nazaj na seznam
»