Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Knjižnica semen – od semena do pridelka in novega semena

Objavljeno: Sreda, 28.09.2022    Rubrika: Vrtovi Posavja Redakcija
1  Knjiznica semen Knjiznice Sevnica

Knjižnica semen s knjižno ponudbo o vrtnarjenju

Poletje se poslavlja, prihaja jesen in z njo pobiranje pridelkov na poljih, njivah in vrtovih ter sočnih sadežev v sadovnjakih in vinogradih. Nekateri že pripravljajo ozimnico iz sadov z domačega vrta; nekateri so s svojimi mislimi pri pripravi vrta za zimski čas; nekateri so začeli shranjevati seme iz najboljših in najbolj zdravih plodov, da bodo rastline zdrave in lepo rodne tudi v novi vrtnarski sezoni. V naši tokratni redni rubriki VRTOVI POSAVJA bomo namenili pozornost Knjižnici semen in pripravi semen za novo sezono.

Ali ste vedeli, da si lahko v Knjižnici Sevnica izposodite tudi semena in tako prispevate k vzgoji novih rastlin iz zdravih avtohtonih semen, ki lepo uspevajo v našem domačem okolju? Knjižnica semen je začela delovati konec letošnjega februarja. Semena, lično zapakirana in označena, je za izposojo pripravilo Društvo Ajda Posavje, ki bo tudi v bodoče skrbelo za zadostno število zdravih domačih semen skupaj z vsemi, ki bodo prišli v knjižnico, si brezplačno izposodili semena ter jih nato del vrnili za izposojo v novi vrtnarski sezoni.

Od semena do pridelka  (30)

Del luščenega fižola bo ostal za seme.

»Postopek izposoje je preprost. Član oziroma članica naše knjižnice si lahko brezplačno izposodi semena, ki so na voljo v naši Knjižnici semen skozi celo leto. Izbira je bogata, imamo več kot 80 različnih vrst semen, ki so zapakirana v 500 vrečkah za izposojo. Semena za brezplačno izposojo so razdeljena po kategorijah biodinamične metode pridelave – list, korenina, cvet in plod. Po vzgoji novih rastlin uporabnik shrani del semen in jih vrne po zaključeni vrtnarski sezoni v knjižnico. Lahko se zgodi, da seme ni vzklilo, da rastlina zaradi suše, toče ali česa drugega ni zrasla in zato pridelava semen ni uspela, a to ni težava. Uporabnik lahko vrne v knjižnico semena tistih rastlin, ki so lepo obrodile,« pojasni direktorica sevniške knjižnice Anita Šiško in doda, da si je mogoče ob tem izposoditi tudi knjige na temo vrtnarjenja.

Od semena do pridelka  (38)

Prerezana hokaido bučka z zdravimi semeni

»V letošnji pomladi sem se odločila, da obiščem Knjižnico semen, ki so jo uredili v Knjižnici Sevnica. Izbira je bogata, semena so kakovostna in domače, avtohtone sorte, ki uspevajo v našem okolju. Med semeni sem izbrala rdeč korenček, nizek zelen stročji fižol in hokaido bučke. Ob setvi sem poskrbela za ustrezen prostor, da bi se semena med seboj ne križala z ostalimi rastlinami, ki jih imam na vrtu. S pridelkom sem zadovoljna in začela sem tudi že s pripravo semen, ki jih bom jeseni vrnila v knjižnico za ponovno izposojo. Razmišljam, da bi si za novo vrtnarsko sezono izposodila poleg že omenjenih semen še seme graha in še česa, saj si želim, da bi se doma pridelana semena ohranjala, ker so tudi prilagojena za rast v naših podnebnih razmerah. Izposoja semen me je spodbudila, da sem začela bolj pozorno spremljati rast rastlin in plodov, delati sem si začela zapiske in shranjevati semena, iz katerih bom skušala tudi sama vzgojiti nove sadike. Poskusila bom tudi s semeni hokaido bučke, ki jih bom dobila iz prerezanega ploda. Semena bom prenesla v gosto cedilo, jih do čistega sprala z vodo, razporedila po papirju, ki dobro vpija vlago, in jih nato dala sušiti, vendar ne na sonce,« pripoveduje uporabnica Knjižnice semen, ki bo del novih, dobro posušenih semen vrnila v knjižnico v papirnatih vrečkah, nikakor pa ne v vrečkah iz polivinila.

Smilja Radi, Andreja Kališnik

 
« Nazaj na seznam
»