Časopis za pokrajino Posavje
18.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kopriva – zaklad narave

Objavljeno: Ponedeljek, 17.05.2021    Rubrika: Vrtovi Posavja Redakcija
Kopriva

Vsi deli koprive imajo zdravilne učinke.

Koprive ni treba posebej predstavljati, saj se je zagotovo vsakdo vsaj enkrat opekel ob njej. Koprive rastejo ob skoraj vsaki hiši, a morda kdo (še) ne ve, kakšne zdravilne moči ima. Ljudski rek pravi, da ni rudnine, ki jo potrebuje naše telo in je ne bi vsebovala ta pekoča rastlina. Ljudsko verovanje ji pripisuje moč zaščite, zdravljenja in plodnosti. Uporabni so vsi njeni deli: korenine kopljemo jeseni ali zgodaj spomladi, liste in zel nabiramo v času cvetenja, med junijem in septembrom.

Koprivo v zdravilne namene najpogosteje uporabimo v čaju, a uporabna je tudi v kulinariki. Najboljši so mladi spomladanski vršički in listi, ko lahko iz obarjenih surovih mladih kopriv naredimo okusne solate, namaze in polivke. Koprivo lahko pripravimo tudi kot špinačo: potrebujemo 1 kg mladih kopriv, 3 stroke česna, 1 žličko masla, 1 žlico kisle smetane in nariban muškatni orešek. Koprive operemo in jih blanširamo. Na maslu prepražimo drobno zrezan česen, ki mu dodamo sesekljane koprive; kuhamo 5 minut, dodamo sol, muškatni orešček in kislo smetano. Če želimo bolj kremasto špinačo, lahko vse skupaj še zmiksamo s paličnim mešalnikom. Koprive nikoli ne kuhamo z drugimi jedmi, ker v takem primeru izgubi svoje zdravilne učinkovine.

Viktorija Sevnica, cvetličarka
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte