Časopis za pokrajino Posavje
1.08.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Lapuh – cvet sonca

Objavljeno: Petek, 26.03.2021    Rubrika: Vrtovi Posavja Redakcija
Lapuh (2)

Deli lapuha imajo tudi zdravilne učinke.

Lapuh je ena prvih pomladnih cvetlic, ki nas očara in razveseli s svojimi živo rumenimi cvetovi, ki spominjajo na žareče in toplo sonce.

Navaden lapuh najpogosteje najdemo na mokrih, ilovnatih tleh ob vodi in po nabrežjih, a tudi ob cestah. Spomladi najprej požene luskasto steblo, ki zraste do 20 centimetrov visoko. Na koncu stebla zraste cvetni popek, ki zacveti zgodaj pomladi.

Lapuh pa ni le eden izmed znanilcev pomladi, ampak je tudi zdravilna rastlina. Na sončnih legah nabiramo tako liste kot cvetove. Cvetove na hitro posušimo, da ne potemnijo, kajti cvetovi, ki med sušenjem potemnijo, nimajo zdravilne vrednosti. Lapuh uporabljamo za pripravo čaja in za tinkturo, toplo oblogo iz lapuha pa lahko položimo na prsni koš in pomagala bo pri prehladnih obolenjih. Lapuh pomaga tudi pri blaženju migrene: v ta namen si pripravimo hladne obkladke iz lapuha, ki jim primešamo kis. Obkladek si za krajši čas položimo na čelo, nato ga zamenjamo z novim. Stolčene liste in cvetove lapuha lahko polagamo tudi na sveže ali gnojne rane, lajšajo tudi otekline in različna vnetja. Obkladek lahko pripravimo tudi iz precedka, ki ostane po kuhanju čaja, ga zavijemo v gazo in položimo na prizadeto mesto. Viktorija Senica, cvetličarka
« Nazaj na seznam