Časopis za pokrajino Posavje
1.08.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Lepo oblikovana drevesa in bogat pridelek

Objavljeno: Petek, 02.04.2021    Rubrika: Vrtovi Posavja Redakcija
Sadovnjak (4)

Lepo negovan sadni vrt daje dober pridelek.

Narava se prebuja in prijetne temperature nas vabijo, da del časa preživimo na prostem ter opravimo tudi katero izmed spomladanskih del v sadnem vrtu. V tokratni rubriki Vrtovi Posavja se bomo podali v sadovnjak in se seznanili z nekaterimi deli, ki jih moramo opraviti, če želimo, da bodo sadna drevesa lepo rasla in dobro obrodila.

Med prvimi spomladanskimi opravili v sadovnjaku, ko se temperature dvignejo nekaj stopinj nad ničlo, je obrezovanje sadnega drevja. S tem vzdržujemo optimalno razmerje med rastjo in rodnostjo. Z obrezovanjem poskrbimo, da je drevesna krošnja dovolj osvetljena in zračna, kar vpliva na dozorevanje plodov. Če pri rezi odrežemo vrhnji, vodilni brst, to vpliva na rast brstov ali poganjkov pod njim, ki bodo močneje pognali, zato v sadnih vrtovih lahko vidimo veliko različnih vzgojnih oblik krošenj.

V začetku marca začnemo z rezjo breskve, ker bo kmalu odganjala, nadaljujemo z jablano, hruško in slivo; v suhem vremenu in tik pred brstenjem obrežemo še marelico. Pri češnji, breskvi in marelici je priporočljivo, da rez razdelimo na dva dela. Najprej z obrezovanjem po obiranju sadežev presvetlimo notranjost krošnje (režemo predvsem navpične poganjke). Drugi del je zimska rez, ki jo večinoma opravimo spomladi – z njo naredimo osnovno želeno obliko. Dobro je vedeti, da rezi nikoli ne opravimo v mokrem in zelo mrzlem vremenu; za rez se odločimo, ko smo prepričani, da bo vsaj tri dni suho, kajti v nasprotnem primeru je rana na drevesu lahko vstopno mesto za bolezni, pri temperaturah pod nič pa lahko pomrzne.

Za obrezovanje sadnih dreves potrebujemo kakovostno in dobro nabrušeno orodje. Med osnovna orodja sodijo sadjarske škarje, s katerimi režemo tanjše veje; z žago za obrezovanje odstranjujemo bolj debele veje; za hitrejše celjenje ran uporabimo cepilno smolo; potrebujemo tudi primerno visoko in stabilno lestev, obutev ter zaščitno obleko.

Zakaj moramo sadno drevo obrezati?

Če mladega drevesa ne oblikujemo z rezjo (obrezovanja v prvih štirih letih imenujemo gojitvena rez), nam bo raslo proti vrhu, neoskrbovana krošnja se bo v spodnjem delu slabše obrasla, poganjki bodo preveč navpični in se bodo lomili pod težo pridelka. V naslednjih letih bomo imeli na drevesu gost ’grm’, pridelek bo slabši.

Obrezovanje sadnih dreves je zahtevno in strokovno opravilo, tako da lahko z neznanjem naredimo več škode kot koristi, zato je smiselno, da se najprej podučimo o postopku. Znanje o rezi sadnega drevja lahko dobimo v priročnikih in pri praktičnih prikazih strokovnjakov, zato je priporočljiv obisk katere izmed delavnic, kjer bomo pridobili nekaj praktičnih izkušenj, ki jih bomo nadgrajevali v domačem sadovnjaku, a včasih je najbolje najeti za obrezovanje dreves strokovnjaka. Priporočljivo je, da isto drevo vedno reže isti človek, ki ve, kaj namerava doseči z rezjo letos in kaj v prihodnjih letih.

Obrezovanje sadnega drevja

Pri rezi sadnega drevja je treba vedeti, zakaj smo odrezali določen poganjek in kakšen bo odziv drevesa. Z rezjo uravnavamo razmerje med novo rastjo in rodnostjo, zato moramo poznati osnovne zakonitosti rezi in pridobiti občutek zanjo. Cilj rezi ni, da porežemo, kar se nam zdi odveč, temveč želimo s pravilno rezjo doseči:
- pravilno razmerje med letnim prirastom in rodnostjo;
- zadostno osvetlitev krošnje, kar daje boljši rodni nastavek;
- boljšo zračnost krošnje, s čimer zmanjšamo možnost pojava glivičnih okužb.
Ob tem moramo vedeti, da ne smemo nikoli prikrajševati mladih poganjkov.

Ko se lotimo obrezovanja sadnih dreves, najprej obrežemo vse suhe in polomljene veje in tiste, ki jih je načel drevesni rak. Obrezati je potrebno tudi vse veje in vejice, ki se med seboj dotikajo in jih veter tako drgne med seboj. Če se sadno drevo nahaja ob prometni cesti, odrežimo veje, ki segajo na cesto; obrežimo tudi različne predolge in šibke veje, ki ne bodo mogle kljubovati raznim močnim vetrovom ali snežni odeji.

Pri obrezovanju moramo biti pozorni na mesto reza, smer in obseg. Največja velikost reza ne sme biti več kot 8 centimetrov, režemo pa pravokotno, da so rane čim manjše. Daljši rez uporabimo takrat, ko želimo odstraniti debelejše veje ali zelo poškodovane veje. Kaj pa, če želimo odstraniti celotno vejo? Takrat naredimo rez pri deblu in pazimo, da ne poškodujemo debla oziroma vejnega ovratnika (odebeljen del, kjer se veja prirašča k deblu). V nasprotnem primeru bomo ranili zaščitno plast drevesa, zaradi česar bo nagnjenost k boleznim večja; sicer pa se veje krajšajo tako, da se rez naredi v rogovili, na mestu stika dveh vej.

Vedeti moramo tudi, da se večje rane pri sadnem drevju nikoli popolnoma ne zarastejo, zato se na njih pogosto naselijo razne glive, ki ob ustrezni vlagi povzročijo postopno umiranje drevesa, zato je potrebno vse večje rane ustrezno oskrbeti. To pomeni, da rano premažemo s cepilno smolo, da preprečimo vdor mikrobov. Pri enem obrezovanju tudi ne smemo odstraniti več kot 25 odstotkov krošnje, saj lahko drugače oslabimo korenine in spodbudimo rast divjih poganjkov. Mlada drevesa režemo čim manj.

Pomlajevanje starih sadnih dreves

Sadno drevje ima svojo življenjsko dobo. To pomeni, da v začetku rasti rodi manj, potem doseže obdobje polne rodnosti in na koncu spet rodi manj. Uspeh pomlajevanja je odvisen od pravočasnega začetka procesa pomlajevanja, zato ga začnemo v času staranja in ne v času odmiranja drevesa, a ne poskušajmo pomladiti drevesa naenkrat - pomlajevanje naj poteka postopno, vsako leto malo, da ni za rastlino prevelik šok. Pri pomlajevalni rezi je navadno treba skrajšati vrh in ogrodne veje ter izrezati suhe in poškodovane veje; vse rezne ploskve pa moramo zamazati s cepilno smolo. S pravilnim pomlajevanjem sadnih dreves podaljšamo rodnost, vendar brez ustreznega gnojenja ne bomo dosegli želenega rezultata. Z gnojenjem namreč spodbujamo rast koreninskega sistema.

Vir:
https://zelenisvet.com/rez-sadnega-drevja/
https://www.bodieko.si/vrt-pomlad-marec
https://www.nadlani.si/dom-in-vrt/spomladansko-obrezovanje-sadnega-drevja/
https://deloindom.delo.si/tezave-nasveti/zivljenje-letni-casi-v-sadovnjaku-da-ne-bomo-gojili-le-lesa

 
« Nazaj na seznam