Časopis za pokrajino Posavje
18.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Medovite grmovnice so paša za čebele in ostale opraševalce

Objavljeno: Ponedeljek, 17.05.2021    Rubrika: Vrtovi Posavja Redakcija
Spanski bezeg

Španski bezeg ima močan in prijeten vonj, ki privablja opraševalce.

Ali si lahko predstavljate vrt brez cvetočih grmovnic? Brez teh okrasnih rastlin, ki lepšajo pogled na zelenico od pomladi do jeseni, ne gre, mar ne? Pri izbiri in pred zasaditvijo je dobro, da razmislimo, kakšne velikosti bodo rastline čez nekaj let in koliko prostora imamo na voljo na izbranem mestu, da se bodo lahko okrasne grmovnice naravno razvijale. V današnji rubriki VRTOVI POSAVJA se bomo posvetili medovitim grmovnicam, ki so še posebej dobra paša za čebele, privabljajo pa tudi druge koristne opraševalce.

Potonika

Potonike so ena najstarejših okrasnih rastlin v naših vrtovih.

V tekočem letu sta dve obdobji, ki sta primerni za zasaditev okrasnih grmovnic in dreves – prvo se prične zgodaj spomladi, ko se zemlja ogreje in so tudi nočne temperature prijetnejše ter stabilnejše (nove izbrane grmovnice je priporočljivo presaditi iz lonca na gredo, še preden se brsti odprejo). Sadimo jih tudi jeseni, a takrat so že pripravljene na obdobje mirovanja – pazimo le, da grmovnice posadimo, ko so temperature še enakomerne čez dan in noč, zemlja pa še ne začenja zmrzovati (v primeru napovedane slane oz. nizkih temperatur na novo zasajene grmovnice dobro pokrijemo in zaščitimo s kopreno). Še vedno velja, da bodo jeseni posajene grmovnice imele več možnosti, da se dobro ukoreninijo ter da bodo naslednje leto preživele sušo in vročino (jeseni so pri nas precej deževne, zato se zemlja okoli korenin posede in ustvari dober stik z njimi). Zimzelene rastline, ki so olistane tudi čez zimo, je priporočljiveje saditi spomladi, ker so zaradi listov in še ne dovolj razvitega koreninskega sistema ves čas v nevarnosti, da bi se ob mrzlih in suhih zimskih vetrovih izsušile.

PREMIŠLJENA IZBIRA LEGE GRMOVNIC IN ZASADITEV

Hibiskus

Hibiskus krasijo cevasti cvetovi v različnih barvnih odtenkih, od bele do rožnate.

Pri izbiri lege zasaditve grmovnic moramo upoštevati potrebe izbrane vrste. Večina medovitih rastlin potrebujejo sončna rastišča (izjema so mahonije, določene hortenzije in rododendroni, ki potrebujejo bolj senčna mesta). Sončna svetloba in toplota poskrbita za razvoj cvetov in medovitost. Pri izbiri mesta, kamor bomo posadili rastlino, upoštevajmo tudi končno velikost, da bo imela grmovnica dovolj prostora za razraščanje. To pomeni, da sadilno mesto izberemo premišljeno, upoštevamo lego in končno velikost vsake zasajene rastline. Vsaka grmovnica ima svoj čas cvetenja in s pravo izbiro rastlin si lahko zagotovimo cvetove ter opraševalce skoraj skozi celotno rastno obdobje, zato se je vredno potruditi za to, da nam bo pogled na okrasni vrt v veselje, čebelam in ostalim opraševalcem pa bo nudil bogato pašo.

Za zasaditev okrasne grmovnice pripravimo od koreninske grude sadike v loncu dvakrat večjo sadilno jamo, v kateri bomo lahko razporedili korenine, ter poskrbimo, da imamo dovolj rahle zemlje za razvoj lasastih koreninic, ki poženejo takoj po sajenju. Rastlino posadimo tako globoko, kot je bila posajena v loncu. Zasujemo jo z zemljo s kompostom, ki jo rahlo pritisnemo, nato jo zalijemo.

SORTE MEDOVITIH GRMOVNIC

Navadna mahonija

Navadna mahonija je vedno zimzelen košat grm, spomladi so njeni živo rumeni cvetovi polni pridnih čebel.

Med okrasne grmovnice, ki so hkrati tudi medovite, in tako v času cvetenja izločajo veliko nektarja ali pa proizvajajo dovolj cvetnega prahu, da ga čebele lahko nabirajo, uvrščamo kar nekaj trajnic. Naj vam jih nekaj predstavimo.

Navadna mahonija je vedno zimzelen košat grm, ki zraste do meter visoko in do 1,5 metra široko. Ima svetleče pernato deljene liste z značilnim bodičasto nazobčanim robom. Zacveti sredi zime (januarja) ali zgodaj spomladi. Ima živo rumene cvetove v grozdastih socvetjih na koncu poganjkov, ki so ob lepemu vremenu polni pridnih čebel. Plodovi so do 8 mm debele škrlatne ali modrikaste jagode, ki pozimi predstavljajo hrano za ptice. Za mahonijo izberemo delno senčno ali senčno mesto.

Španski bezeg, listnati grm z značilnim latastim socvetjem, sestavljenim iz majhnih cvetov, ki imajo močan vonj, cveti v mesecu maju. Včasih smo poznali dve barvi španskega bezga, danes obstajajo ne samo pestre barvne kombinacije – cvetovi so lahko beli, roza, vijolični, modro vijolični, škrlatno rdeči, karminasto rožnati in še bi lahko naštevali. Uspeva na soncu kot tudi v delni senci. Odrasla rastlina španskega bezga doseže tudi do sedem metrov višine. Obstajajo tudi pritlikave sorte, ki so primernejše za manjše vrtove ali zelenice in te vrste potrebujejo tudi manj obrezovanja.

Potonike, večne lepotice naših okrasnih vrtov, se delijo na zelnate, lesnate in grmaste. Zelnate potonike so manjše in se uvrščajo v listnate trajnice, ki v zimskem času popolnoma izginejo in začnejo s ponovno rastjo spomladi. Lesnate ali grmaste potonike so listnati manjši grmi, ki zrastejo do 2 m v višino. Potonikam na sploh ustreza sončno do pol senčno mesto. Cvetijo aprila ali maja do junija. Cvetovi so veliki, enostavni ali polni, nekateri prijetno dišeči. Pojavljajo se v belih, roza, rumenih in mnogih drugih barvnih odtenkih.

Gozd je kultura 2021 (63)

Dobro čebeljo pašo predstavljajo tudi drevesa, zato so dobrodošle leske, vrbe, divja češnja, vse sadno drevje, a tudi dišavnice in zelišča ter cvetovi na travnikih.

Hibiskus, listnat grm pokončne rasti zraste od dveh do treh metrov visoko. Rad ima sončna mesta, a cveti tudi na mestih z malo več sence. Cveteti začne v mesecu juniju in nato s svojimi cvetovi v beli, roza ali lila barvi privablja čebele ter ostale opraševalce vse do sredine jeseni. Posamezen cvet, s premerom 10 do 15 cm, lijakasto oblikovan, cveti le en dan, vendar tega ne opazimo, saj je popkov, ki se počasi razcvetajo, neskončno veliko.

Davidova budleja ali metuljnik je visok listnat grm z značilno lokasto upognjenimi vejami ter z rdečkastimi, modrimi ali belimi cvetovi v grozdastem socvetju. Dolga socvetja cvetov se razvijejo sredi poletja in cvetijo vse do jeseni. Budleja je bogat vir nektarja in privablja čebele. Zelo radi jo imajo tudi metulji, ki tako kot čebele z veseljem nabirajo medičino na socvetjih.

Perovskija ali ruski žajbelj potrebuje sončno lego in zraste do enega metra v lep in manjši grm. Ima srebrno sivo listje ter modro vijolično socvetje na pokončnih poganjkih, ki se razvijejo v drugem delu poletja. Dobro prenaša sušo. Spomladi ga porežemo malo nad tlemi, da nam ponovno odžene in v času cvetenja skrbi za koristne opraševalce na vrtu.

Pri razmišljanju o okrasni, zeliščni ali sadni zasaditvi okolice bivališča vedno pomislimo na to, da vsak cvet pomeni tudi hrano za nekoga, zato naj bo okrasni vrt »rajski vrt« za čebele, čmrlje, metulje itd.

Vir:
https://zeleni-prsti.si/medovite-grmovnice-na-nasem-vrtu/
https://zeleni-prsti.si/okrasne-grmovnice-ki-nam-polepsajo-vrt/
https://deloindom.delo.si/drevje-grmicevje/sajenje-grmovnic-sveza-sadika-cim-prej-v-zemljo

 
« Nazaj na seznam