Časopis za pokrajino Posavje
18.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Mrtva kopriva – zdravilna in okusna

Objavljeno: Sreda, 09.06.2021    Rubrika: Vrtovi Posavja Redakcija
mrtva kopriva (1)

Mrtva kopriva

Morda niste vedeli, a mrtve koprive imajo neprivlačno ime le zato, ker ne pečejo. Najbolj pogoste vrste so škrlatnordeča mrtva kopriva, njivska mrtva kopriva in lisasta mrtva kopriva. Manj pogosta je velecvetna mrtva kopriva, ki ima rahlo bledo rožnate cvetove in raste v gozdu ali ob vodi.

V zeliščarstvu je zelo cenjena bela mrtva kopriva, a vse vrste mrtvih kopriv zaradi okusa lahko uporabljamo tudi v kulinariki – poleg cvetov tudi njene vrhnje poganjke, ki ostanejo aromatični celo leto. Užitne so surove ali kuhane (okus mrtvih kopriv spominja na gobe, predvsem v kuhanih jedeh).

Recept mrtve koprive za sirup: cvetove nabiramo dopoldne, ko so še polni medičine. Pobrane cvetove ter tu in tam kakšen vršiček naložimo v steklen kozarec izmenično s sladkorjem in postavimo na topel prostor (ne na direktno sonce, ker se tako nekaj učinkovin razgradi). Čez nekaj tednov tekočino precedimo skozi cedilo in sirup shranimo za uporabo v zimskih dneh kot obrambo pred prehladi.

Viktorija Senica, cvetličarka


 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte

21.01.2021 | Redakcija

Posodica v obliki ženskega telesa

22.07.2020 | Oglas

Pogradi za otroke

09.03.2021 | Redakcija

Epidemija in hišni ljubljenčki