Časopis za pokrajino Posavje
30.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Opojen bezgov cvet

Objavljeno: Sreda, 23.06.2021    Rubrika: Vrtovi Posavja
Bezeg (1)

Bezgov cvet

V mesecu juniju je vabljiv pogled na cvetoči bezeg, na grmovnico, ki zraste do 10 metrov visoko. Rumenkasto beli cvetovi imajo prijeten vonj in okus.

V kulinariki se uporabljajo sveži bezgovi cvetovi za pripravo osvežilnih napitkov ali sirupa, lahko jih dodamo tudi v marmelade, kruh in biskvite. Sveže bezgovo cvetje lahko tudi ocvremo v klasičnem žvrkljanem (slanem ali sladkem ) ali pivskem testu.

Za pripravo bezgovega soka potrebujemo 40 bezgovih cvetov, 2 limoni, 5 dkg citronske kisline, 1 kg sladkorja in košček ingverja. Limoni operemo in skrtačimo v vroči vodi, ki smo ji dodali ščepec sode bikarbone. Narežemo ju na tanke rezine. Bezgovim cvetom odrežemo debela stebla. V loncu zmešamo bezgove cvetove, limono, ingver, citronsko kislino in 2 l vode. Vse skupaj pustimo stati 24 ur, nato precedimo skozi krpo, primešamo sladkor in zavremo. Vročega nalijemo v čiste steklenice in zapremo. Pijemo ga razredčenega z mrzlo vodo.

Viktorija Senica, cvetličarka
« Nazaj na seznam