Časopis za pokrajino Posavje
24.03.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Poleg užitnih sadov tudi uporaben les sadnega drevja

Objavljeno: Četrtek, 06.01.2022    Rubrika: Vrtovi Posavja Redakcija
Vrtovi Posavja, dražba lesa, sliva

Na dražbi lesa se prodaja poleg gozdnih drevesnih vrst tudi les sadnih, kot je na primer les slive (foto: ZGS).

Imate sadovnjak in v njem drevesa, ki zaradi starosti ne obrodijo, kot so nekoč? Razmišljate, da bi jih posekali in zasadili nova? Ali ste vedeli, da lahko tudi les jablan, hrušk, češenj, sliv in oreha prodate? Posekan les omenjenih sadnih vrst, ki najpogosteje konča v obliki drv za kurjavo, se lahko uporabi za izdelavo pohištva, dekorativnih in modnih elementov, v rezbarstvu itn. Poznavalci lesa pravijo, da je povpraševanje po kakovostnih vrstah sadnega drevja veliko, zato mu bomo v tokratni rubriki VRTOVI POSAVJA posvetili malo več pozornosti.

Za uvod naj kratka predstavitev sadnega drevja, ki ga sadimo v naših vrtovih predvsem zaradi sočnih sadežev, vodi še k premisleku o tem, da raste v sadovnjaku tudi uporaben les za izdelavo marsikaterega uporabnega predmeta.

lesen-metuljcek-sliva

Ročno izdelan lesen metuljček …

Navadna hruška je zelo iskana lesna vrsta zaradi obarvane jedrovine, fine teksture, visoke gostote, homogenosti in pogosto valovite teksture. Les je gost in trd; dobro se strojno ali ročno obdeluje, enostavno se lepi, lakira in luži, primeren pa je tudi za obdelavo z olji in voski. Uporablja se za notranje pohištvo, fino rezbarjenje, opaže, glasbene instrumente itd. Zaradi dobre dimenzijske stabilnosti se les navadne hruške uporablja tudi za merilne skale. Les navadne jablane, ene najstarejših gojenih sadnih dreves na svetu, je prav tako gost in trd ter se strojno ali ročno dobro obdeluje, lepi, lakira in luži ter je primeren za obdelavo z olji in voski. Ima lepo obarvano rdečkastorjavo do rjavo jedro. Uporablja se za opaže, furnirje, notranje pohištvo ter druge okrasne predmete. Les jablane obrtniki in izdelovalci omar zelo cenijo.

Leseni-viseci-uhani-sliva

… in leseni uhani iz lesa slive

Les češnje je rdečkasto rjav in včasih kaže nežno ožgan vzorec. Poznavalci lesa ga pogosto predelajo v pohištvo starinskega videza ali uporabijo za notranjo opremo in stenske obloge. Les slive ima obarvano jedrovino, ki je, kadar je les svež, obarvana rdeče-vijolično, med sušenjem pa pridobi nekoliko bolj rjavkast odtenek. Iz lesa slive je mogoče izdelati okrasne profile, na primer za pohištvo, ali dekorativne in modne dodatke, kot so uhani, ter uporabne izdelke, kot je na primer pručka. V preteklosti so uporabljali les marelice za izdelavo kipcev ter oltarjev. Les oreha se pojavlja le v majhnih količinah in se zato uporablja predvsem pri luksuznem pohištvu in notranjem oblikovanju, na primer kot furnir.

DRAŽBA GOZDNEGA IN SADNEGA LESA

Vsako leto poteka v Slovenj Gradcu na Koroškem dražba lesa, kjer se prodaja najboljša hlodovina iz slovenskih gozdov in posamezni hlodi lahko dosežejo zelo visoke cene. Na dražbi, na kateri poteka predvsem prodaja lesa gozdnih drevesnih vrst, je mogoče prodati ali kupiti tudi les določenih sadnih vrst – hruške, jablane in slive, kajti vsako leto pride na dražbo nekaj kupcev, ki jih zanima les sadnih drevesnih vrst. Lastniki, ki se odločijo, da bodo kakovosten les sadnega drevja ponudili na dražbi lesa, lahko zanj iztržijo celo več kot 100 evrov/m3. Les za omenjeno dražbo se običajno poseka novembra ali decembra, smiselno pa je poklicati tudi krajevno enoto Zavoda za gozdove RS ter povprašati po navodilih glede poseka in priprave lesa.

V Sloveniji poteka dražba lesa v Slovenj Gradcu enkrat letno. Organizator je Zveza lastnikov gozdov Slovenije skupaj z Društvom lastnikov gozdov Mislinjske Doline in Zavodom za gozdove Slovenije. Licitacija običajno poteka v začetku leta (februarja), priprave nanjo pa se začnejo že jeseni. Ob tem organizatorji dodajajo, da prodaja lesa na dražbi predstavlja določeno tveganje: les se morda ne bo prodal, ker zanj ne bo zanimanja ali pa doseže zelo nizko ceno, ki morda pokrije le stroške sečnje, spravila in prevoza.

Pripravila: Smilja Radi

 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

22.07.2022 | Sporočilo

Vrt in voda v poletnih mesecih

20.05.2020 | Sporočilo

Skrb za telo in um v objemu narave