Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prihaja čas pobiranja sočnih sadežev z domačega vrta

Objavljeno: Sreda, 10.08.2022    Rubrika: Vrtovi Posavja Redakcija
1 Vrt A. Kalisnik  (39)

Zelenjavni, zeliščni in sadni vrt nudi mnogo okusnih sadežev.

Poletje je čas, ko vstopamo v vrt z velikimi pričakovanji in z zadovoljstvom, ko opazimo, da se je naš trud obdelave zemlje obrestoval. Pobiranju solate različnih vrst bo kmalu sledilo pobiranje sočnih paradižnikov, paprike, feferonov, kumaric in bučk … kar smo spoznali ob obisku vrta še ene udeleženke naše akcije Vrtnarimo z mentorjem. 

4 Vrt A. Kalisnik  (51)

Artičoka, ki je slastna zelenjava, ima tudi zdravilne učinke.

Andreja Kališnik, ki se je pred sedmimi leti z Gorenjske preselila v Posavje, k družini Glasovih na Sremič nad Krškim, izkušenj z obdelovanjem vrta vse do letošnje pomladi ni imela. »Doma nismo imeli vrta in večino časa sem preživela v družbi knjig. Po preselitvi je bil moj prvi stik z vrtom s fotoaparatom, ko sem v njem iskala zanimive motive. Vključitev v akcijo Vrtnarimo z mentorjem je bila spodbuda, da večkrat zaidem na naš skupen družinski vrt, ki so ga obdelovali že mnogi rodovi pred nami, ter pomagam pri urejanju gredic,« pojasni ter se s hvaležnostjo obrne k Metki Glas, ki jo počasi uvaja v delo na vrtu.

5 Vrt A. Kalisnik  (52)

Solata hrastov list se sproti obtrguje, da sredica razvija nove liste.

»Z Metko imava tudi pomoč – včasih nama pomaga moja hči oziroma Metkina vnukinja Tinkara,« nadaljuje s pripovedjo o začetkih letošnjega vrtnarjenja, s katerim bo nadaljevala. Ob tem pripomni, da bi želela nekoč imeti visoke grede, ker ima težave s sklanjanjem zaradi svoje višine. Njena najljubša zelenjava so češnjevi paradižniki, ki jih z veseljem poje kar sveže na vrtu. »Na vrtu gojimo različne vrste zelenjave in plodovk – solate, paradižnik, papriko, rdečo peso, česen, čebulo, kumare, bučke in tako naprej, a imamo tudi grmiček z malinami, krasno lovorjevo drevo ob vhodu v vrt, ki mora biti zaradi srn ograjen, pa zelišča in dišavnice, niti rože ne manjkajo ...« predstavlja gostiteljica bogastvo domačega vrta, ki ga obdelujejo na tradicionalen način.

»Kupila sem tudi setveni priročnik, a mu zaenkrat še ne uspem slediti. Spoznala sem, če želiš imeti lasten vrt, ki bo dobro obrodil, je to proces. Vrt ni samemu sebi namen, treba se mu je posvetiti in v sušnih obdobjih je treba poskrbeti tudi za zalivanje, zato imamo v bližini zalogovnik z deževnico, s katero zalivamo rastline,« je svoje razmišljanje strnila sogovornica.

Smilja Radi
« Nazaj na seznam
»