Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Rastlinski pripravki za gnojenje, rast in zaščito rastlin pred škodljivci

Objavljeno: Četrtek, 27.04.2023    Rubrika: Vrtovi Posavja Redakcija
Nabiranje regrata

Ne še čisto odprte cvetove regrata nabiramo na dan za cvet.

Umetna ali naravna gnojila? Pri urejanju vrtov potrebujemo za dobro in rodovitno prst ter rast rastlin tudi kakovostna gnojila. V ekološki in biološki pridelavi vrtnin ter sadja uporabljajo naravna gnojila. Ta pripravimo iz rastlin, ki rastejo v naši okolici (kopriva, gabez, baldrijan, regrat, njivska preslica …). S prevrelkami, z naravnimi tekočimi gnojili, ne poskrbimo samo za dobro in hranljivo prst, temveč tudi za odganjanje različnih škodljivcev, ki radi zaidejo v naš vrt.

»Svoj vrt negujmo z ljubeznijo in zavedanjem, da si bomo pridelali zdravo in živo hrano. Če bomo sledili naravi, bomo zmagali. Vsi smo del naravnega ravnovesja. Človek naj bi bil gospodar, a da bi svojo vlogo dobrega gospodarja za planet Zemlja in svojo bodočnost za svoje potomce izpolnil, je vse bolj nujno zavedanje za zmanjšanje obstoječih umetnih sredstev za zaščito rastlin,« pojasnjuje Cveta Jazbec, ki vrt obdeluje po biodinamični metodi, saj je tudi članica društva Ajda Posavje.

Regrat + med (3)

Vsi deli regrata imajo mnogo zdravilnih učinkov.

»Včasih so kmetje opazovali naravo in v njej našli vse, kar so rabili. Naravna gnojila in zaščitna sredstva za dobro rast rastlin je treba poznati, jih pravilno pripraviti in z njimi škropiti v večernih urah. Z zaščito in krepitev rastlin je potrebno pričeti, ko so rastline še majhne,« nadaljuje in predstavi zdravilne rastline, ki jih lahko nabiramo v naši okolici. »Sedaj je že čas za nabiranje kopriv, hrenovih listov, pelina, regrata, baldrijana, gabeza itd. Za kamilice, rmanovo cvetje, njivsko preslico in druge bo treba počakati na primeren čas za nabiranje,« še pove in doda, da rmanovo cvetje, ki je vsestransko uporabno, nabiramo šele takrat, ko so cvetovi že malo posiveli, kar pomeni, da so popolnoma zreli in zato rmanovo cvetje nabiramo sredi avgusta, medtem ko njivsko preslico nabiramo konec junija. Nabrano socvetje nato sušimo v senci na prepihu in hranimo v steklenih kozarcih.

PRIPRAVA RASTLINSKIH PREVRELK

Pri razvoju zdravih rastlin, ki so odporne tudi proti boleznim in škodljivcem, si pomagamo z naravnimi tekočimi gnojili, t. i. prevrelkami. Za njihovo pripravo potrebujemo emajlirano ali keramično ali stekleno posodo, ki jo napolnimo s sveže nabranimi rastlinami in jih prelijemo z vodo. Najboljša je deževnica ali voda iz studenca, a če tega nimamo, natočimo vodo iz pipe, ki jo pustimo čez dan na soncu in šele nato začnemo s pripravo tekočega gnojila. Rastline, ki jih namakamo v vodi, vsak dan premešamo, da dodajamo zrak. Ko se naš rastlinski pripravek neha peniti in rastline potonejo na dno posode, pripravek precedimo in ga kasneje pri uporabi redčimo z vodo. Vse prevrelke pripravljamo na enak način.

Mesanje koprivine prevrelke

Mešanje koprivine prevrelke v leseni posodi

Najbolj znana rastlinska brozga je koprivina prevrelka. »Koprivo najdemo povsod in je ena prvih zeli, ki jo uporabljamo za gnojenje in v boju za zatiranje škodljivcev. Z njo krepimo rastline in preprečujemo napad listnih uši,« predstavi sogovornica pomen koprivine prevrelke. Za njeno pripravo uporabimo sveže koprive, ki jih režemo od pomladi do poletja (rastline, ki že imajo semena, ne smemo uporabljati). Izbrano posodo napolnimo z zeleno gmoto, ki jo prelijemo z vodo. Ta ne sme segati do vrha posode, kajti med vrenjem se prevrelka peni. Najmanj enkrat na dan prevrelko premešamo, da pride v tekočino kisik, ki omogoča boljši razkroj. Vedeti moramo tudi, da na sončnem mestu poteka proces razkrajanja hitreje, v posodi pa se začnejo razvijati tudi neprijetne vonjave. Ta neprijetni spremljevalni pojav lahko omilimo z dodajanjem kamninske moke ali baldrijanovega izvlečka. Sestavine pustimo v posodi, da prevrejo in se iz njih naredi čista gnojevka (vsebina dobi temno barvo in se ne peni več). To se zgodi po enem in pol do treh tednih. Prevrelko pokrijemo s pokrovom in jo uporabljamo vse do konca rastne sezone.

S koprivino prevrelko, tekočim zelenim gnojilom, gnojimo tla tako, da v zalivalko damo 1 liter brozge in 10 litrov vode (uporabimo deževnico ali postano vodo), dobro premešamo in zalijemo po tleh ob rastlinah v večernih urah. Če so rastline še majhne in želimo pospešiti rast, pripravimo škropivo v razmerju 1 : 10, ga dobro premešamo in v večernem času poškropimo po rastlinah trikrat zaporedoma. Svežo brozgo, ki še vre, lahko uporabimo po približno štirih dneh; razredčiti pa jo moramo v razmerju 1 : 50. Gnojilo iz koprive je primerno za večino rastlin v cvetličnem, sadnem in zelenjavnem vrtu, ker pa je bogato z dušikom, ga na fižolu, grahu in čebuli raje ne uporabljajmo, saj ga ne prenašajo najbolje, pa tudi na plodovkah ga uporabljajmo samo v začetni fazi rasti.

Regrat + med (23)

Priprava regratovega medu iz cvetov regrata in sladkorja.

Rastlinske prevrelke lahko naredimo tudi iz regrata, gabeza, rabarbare, pelina itd. Gabez lahko posadimo v vrtu in večkrat na leto porežemo njegove velike liste, ki dajejo dovolj gmote za prevrelko. Le-ta vsebuje veliko dušika in kalija, zato pospešuje rast paradižnika. Gabezove liste lahko mešamo tudi s koprivami. Za prevrelko lahko uporabimo tudi mešana zelišča, kot so plešec, njivska preslica, kamilica in regrat z dodatki iz dišavnega vrta, kot so poprova meta, ižop, majaron in številni drugi. Zelišča lahko mešamo tudi z gabezom ali koprivami. Izvleček iz zeli, ki smo jih pobrali na vrtu, pripravimo tako, da jih namočimo za 24 ur, nato vse skupaj precedimo in ne da bi redčili, poškropimo rastline.

REGRAT IN NJEGOVI ZDRAVILNI UČINKI

Spomladi so naši travniki posuti z rumenimi cvetovi regrata, ki predstavljajo energijo Jupitra in posreduje energije svetlobe, vitalnosti ter sposobnost oblikovanja najodličnejših substanc. Biodinamiki iz še ne do konca razprtih regratovih cvetov izdelujejo kompostni preparat 506, ki daje tlom sposobnost, da vase iz okolice potegnejo kremenčevo kislino, potrebno za subtilni razvoj rastlin, da bodo te iz okolice črpale, kar potrebujejo za zdrav razvoj in obrambni sistem pred boleznimi. Za regratov preparat uporabljajo kravji mezenterij (oporek črevesja), ki ga napolnijo s posušenim regratom. Regrat, čigar vsi deli ima mnogo zdravilnih učinkov, nabirajmo na čim bolj naravnih območjih, v neokrnjeni naravi.

REGRATOV MED

Regratov med lahko uživamo celo leto – namažemo ga lahko na kruh, dodamo v sladice, sladkamo čaj ali si ga privoščimo kar na žlico. Postopek priprave: v lepem in sončnem vremenu naberemo večje regratove cvetove ter jih še isti dan, kot so bili nabrani, nalagamo v steklen kozarec po plasteh. Na vsako plast cvetov posujemo sladkor in rahlo potlačimo s kuhalnico. To ponavljamo tako dolgo, dokler kozarec ni poln. Kozarec pokrijemo in damo za nekaj dni na sonce. Vmes vsebino v kozarcu večkrat pretresemo, da se sladkor lažje stopi. Ko se sladkor v kozarcu stopi, vsebino precedimo skozi gosto sito in nato še skozi gazo (na koncu gazo še močno stisnemo, da izteče še preostala vsebina). Regratov med hranimo v steklenih kozarcih, ki dobro tesnijo, v hladnem in temnem prostoru.

Smilja Radi, foto: S. Radi, C. Jazbec
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte