Tolščak – okusen in zdravilen

Navadni tolščak ni zel.
Če imate vrt, potem na njem morda raste tudi tolščak – plevel, ki je zelo okusna in celo zdravilna, zato mu namenite svoj košček zemlje.
Navadni tolščak ali portulak je nizka, razvejana rastlina. Steblo je okroglo, mesnato ter svetlozelene ali rdečkaste barve, listi so majhni, debeli, mesnati in sočni. Tolščak ima majhne rumene cvetove zvezdaste oblike, ki so odprti samo v sončnih dopoldnevih. Rastlina vsebuje veliko antioksidantov, vitaminov in mineralov, zato se pojavlja v mnogih priznanih restavracijah po vsem svetu kot »superživilo«. Mladi listi so blagega, kislo-slanega in aromatičnega okusa in lahko jih pojemo kar sproti, na vrtu, enako kot paradižnik ali korenček. Odlična samostojna jed je solata s kumaricami, tolščakom in svežim grahom, a tolščak je lahko kot presen ali kuhan dodatek v vseh vrstah rižot, lahko je presna ali kuhana sestavina omak za testenine ter sestavina juh in enolončnic ter namazov itd. Ker je tolščak užiten in nadvse okusen že surov, je priporočljiva čim krajša termična obdelava, da ohrani čim več hranilnih snovi. Za zdravilne namene uporabljamo njegove nadzemne dele, ki so lahko posušeni in zdrobljeni v prah ali sveži v prevretkih in oblogah. Navadni tolščak nabiramo vse poletje.
Viktorija Senica, cvetličarka