Časopis za pokrajino Posavje
28.01.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Travniška kadulja – travniški žajbelj

Objavljeno: Sreda, 01.09.2021    Rubrika: Vrtovi Posavja Redakcija
Travniska kadulja, zelisce1 (2)

Travniška kadulja

Cvetoče travnate površine bo vse do septembra krasila travniška kadulja, ki je na naših tleh zelo razširjena in je ena najbližjih sorodnic žajblja. Nanj spominjajo cvetovi, vendar so kaduljini bolj vijoličasti in jih je več. Travniško kaduljo, ki privablja številne čebele, saj je sorazmerno bogata tako s cvetnim prahom kot tudi z medečino, lahko zasejemo ali posadimo tudi v vrtove.

ČAJNI ALI VINSKI PRIPRAVEK

Rastlino nabiramo ob cvetenju, to je med majem in avgustom. Nabiramo cvetoča stebla z listi. Sušimo lahko celotno vejico, lahko pa s stebel osmukamo cvetove in liste. Sušimo jo na toplem senčnem mestu in nato jo zdrobimo šele tik pred pripravo čaja. Le-tega pripravimo v obliki poparka: dve žlički sveže zdrobljenih listov in cvetov poparimo s skodelico vrele vode in po 5 minutah precedimo. Čeravno ima sveža travniška kadulja zelo svojevrsten vonj, je njen čaj presenetljivo prijetnega in blago aromatičnega okusa. Če želimo pripraviti čaj za zdravilne namene, pustimo zelišče v vodi 10 do 15 minut, saj se na ta način izluži več čreslovin. Ta čaj dobi nekoliko neprijeten, močen in trpek priokus, zato ga uporabljamo v majhnih količinah.

Travniška kadulja se uporablja tudi kot začimba za pivo ali vino ter za zobne kreme. Kaduljino vino pripravimo tako, da polno pest sveže nabranih cvetov damo v 1 liter belega vina in tekočino po treh tednih precedimo ter na ta način dobimo okusno vino, ki ga je treba imeti na hladnem in ga popiti v dveh tednih.

Viktorija Senica, cvetličarka
« Nazaj na seznam
»