Časopis za pokrajino Posavje
1.08.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Trobentica – pomladanski posladek

Objavljeno: Nedelja, 18.04.2021    Rubrika: Vrtovi Posavja Redakcija
Trobentica

Trobentica

Le kdo je ne pozna, ene prvih znanilk pomladi? Zakaj trobentici rečemo trobentica, je jasno, mar ne? Le kdo ni, kot otrok poskusil pihati na nežno rumene cvetove? Ko je trobentica nehala piskati, smo jo pojedli, kot posladek. Rumeni cvetovi imajo prijeten vonj po medu in tudi okus cvetov spominja na med. Trobentica je trajnica in je znana po svojih nagubanih zelenih listih, ki so spodaj nekoliko dlakavi, njene korenine so kratke in razvejane. Trobentica, ki raste na travnikih in na svetlih območjih v gozdovih, cveti vse od marca pa tja do maja (v primeru tople zime cveti že prej).

Trobentico lahko uporabimo v kulinariki, kjer je prijetna popestritev solatam, a lahko jo pripravimo tudi samostojno v solati, vendar cvetovom dodajmo še liste trobentice, ki so polni vitamina C. Trobentica gre tudi v domači zeliščni liker. Sicer pa je čaj iz trobentice najpogostejša uporaba v zdravilne namene. In kako ga pripravimo? Potrebujemo 2 do 3 žličke svežih ali posušenih cvetov trobentic, nato zavremo 2 decilitra vode in ju prelijemo po cvetovih ter pustimo stati približno 10 minut, nato čaj precedimo. Čaj, ki ga sladkamo (najbolje z medom) ali pa ga sploh ne sladkamo, pijemo po požirkih, najbolje zvečer pred spanjem.

Ne pozabite – ko se lotimo nabiranja cvetov trobentice, ne nabirajmo vseh na enem mestu. Nekaj jih pustimo še naravi, naj se bohotijo in oznanjajo pomlad še naprej.

« Nazaj na seznam