Časopis za pokrajino Posavje
31.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vertikalne ozelenitve kot okras in za uporaben namen

Objavljeno: Sreda, 28.04.2021    Rubrika: Vrtovi Posavja Redakcija
Fric-Ramovs, cvetoce drevo

Drevo jeklene konstrukcije, okrašeno s cvetočimi surfinijami in bršljankami.

Bi imeli vrt, a nimate prostora? Imate veliko steno, ki bi jo lahko spremenili v vertikalni zeliščni, zelenjavni vrt ali cvetlični vrt? Nekateri so mnenja, da so vertikalni vrtički zgolj novodobna traparija, a sajenje rastlin v višino ima poleg praktičnega namena še okrasni, saj je to tudi odličen način ozelenitve sten z rastlinami, za katere pa je seveda treba skrbeti z rednim zalivanjem.

VISEČI VRT – SVETOVNO ČUDO

Zgodovina vertikalnih vrtov sega vse do starodavnega Egipta, do 3.000 let pred našim štetjem, kjer so omenjeni vrtovi med drugim nudili zaščito pred vročim soncem. To so stari Egipčani dosegli s pomočjo kamnitih sten in vrtnih ut, podprtih s stebri, ki so bili preraščeni s figovci, granatovci, orehovci, vinsko trto, vrbami, akacijami, bršljanom, lovorjem, vrtnicami, narcisami in drugim rastlinjem.

Viseči vrt, Bojan Sumrak

Vertikalen vrt je mogoče urediti na delu balkona ali terase.

Eno izmed sedmih svetovnih čudes so t. i. babilonski viseči vrtovi, zgrajeni na približno 25 metrov visokem in polkrožnem umetnem hribu z več terasami na območju antičnega mesta Babilon v Mezopotamiji ob reki Evfrat v Aziji pred mnogimi tisočletji. Z vodo je 120 metrov široke vrtove oskrboval 80 kilometrov dolg sistem akvaduktov in kanalov. Vodo so v vrtove mehanično dvigali z bronastimi črpalkami. Ob vznožju je bil velik bazen, ki ga je polnila voda, ki je tekla s hriba.

Stari Rimljani so na stenah svojih vil in lesenih rešetkah zunanjih konstrukcij gojili vinsko trto, vrtnice vzpenjavke pa so bile simbol njihovih čudovitih skrivnih vrtov. V 80. letih 20. stoletja je francoski botanik Patrick Blanc, ki je sisteme visečih vrtov spoznaval na svojih številnih potovanjih po Tajskem, zasnoval vertikalni vrtni sistem z željo, da bi naravo pripeljal do neuporabljenih delov mesta. Ustvaril je žive mojstrovine s posebno metodo, ki omogoča gojenje rastlin brez zemlje. Njegov prvi viseči vrt je bil postavljen v največjem znanstvenem muzeju v Evropi, v ’Cité des Sciences’ v Parizu leta 1986.

VISEČI VRTOVI KOT NEOBIČAJEN NAČIN VRTNARJENJA

Viseci vrt, paleta (2)

Reciklirajte staro paleto in jo spremenite v navpičen vrtiček.

Vertikalno vrtnarjenje je izkoriščanje višine za vzgojo zelenjave, zelišč ali rož. Za ureditev vertikalnega ali visečega vrtička ne potrebujemo veliko, le primeren, po možnosti sončen prostor, kamor lahko namestimo korita in lončke enega nad drugega ter tako na minimalnem prostoru ustvarimo lasten zelen kotiček.

Pokončni viseči vrtovi so se pojavili kot iskanje, kako življenje v urbanih okoljih okrasiti z zelenjem na majhnem prostoru, kajti če imamo majhno stanovanje, so pokončni vrtovi idealna rešitev – okrasne posode preprosto namestimo na zid ali na katero koli pokončno površino. Izbiro posode prilagodimo izbranim vrstam vrtnin: večje in globlje posode namenimo za korenasto zelenjavo in zelenjavo višje rasti, za manjše grmičaste vrtnine so primerni manjši lončki (pri nakupu moramo biti pozorni, da ima posoda na dnu odprtino za odtok vode, saj s tem lahko preprečimo gnitje korenin). Glinene posode so lepega in naravnega videza, a njihove stene srkajo vodo, zato se prst hitreje suši, vrtnine pa zato potrebujejo pogostejše zalivanje. Plastične posode so čvrste, izdelane iz dobre plastike, dobro zadržujejo vlago in so odporne proti zmrzali, a ne glede na vrsto posode, posadimo skupaj zelišča in zelenjavo, ki imajo podobne zahteve glede vode.

UREDITEV VERTIKALNEGA (VISEČEGA) VRTA

visec vrt iz odpadnih plastenk

Odpadne plastenke lahko uporabimo za viseči vrt.

Viseči vrt je eden od načinov, kako prihraniti prostor, okrasiti balkon in gojiti zelišča, zelenjavo ter rože. In kako urediti vertikalni vrt? Za začetek izberimo površino, mesto, kjer želimo imeti viseči vrt (na primer del hišnega zidu), nato se lotimo postavitve. Ogrodje, ki ima urejeno izolacijo in sistem zalivanja, lahko kupimo v specializiranih vrtnih trgovinah, lahko pa se sami lotimo izdelave iz odpadnega materiala. Na primer: odpadno plastenko za vodo obrežemo tako, da na zgornji strani dobimo dovolj veliko odprtino, v katero bomo dali zemljo in posadili rastline. Na spodnji stani jih preluknjamo, da bo odvečna voda po zalivanju lahko odtekala. Na obeh straneh plastenke naredimo luknjo in skoznjo potegnemo vrv ter na spodnji strani naredimo vozel, da plastenka ne bo zdrsnila. Poljubno število plastenk razporedimo na določene razdalje ter vanje posadimo izbrane plezalke in cvetje, zelišča ali zelenjavo. Druga možnost je, da uredimo vrtiček v starem žlebu, ki morda sameva v kotu temne kleti ali ob steni v garaži. Namesto, da ga peljemo v zbirni center za odpadke, ga pritrdimo na ograjo ali zunanjo steno, kjer bo več kot odličen za nasaditev jagod ali solate. Ena izmed možnosti je tudi, da na steno pritrdimo lesene police in nanje namestimo lončke z rastlinami (namesto klasičnih cvetličnih lončkov lahko uporabimo stare lonce ali skodelice, kar bo delovalo rustikalno). Uporabimo lahko tudi viseče posode. V preteklosti so nekaj poletnih mesecev v sevniški vrtnariji VCT Ramovš & Peklar pozornost namenili velikemu drevesu, narejenemu iz jeklenega ogrodja (deblo in veje) in z urejenim namakalnim sistemom, da je dobila vsaka cvetlična posoda enako količino vode. Na jekleno drevo so v več nivojih obesili veliko število visečih košar, v katerih so bile zasajene surfinije in bršljanke različnih barv, ker so najbolj odporne na vremenske razmere. Čudoviti raznobarvni cvetovi so krasili vhod v vrtnarijo ter privabljali občudujoče poglede.

Možnosti, kako bomo uredili vertikalni vrt, je veliko, a pri njegovem snovanju moramo upoštevati, da mora biti v njem dovolj zemlje za gojenje vrtnin, da je omogočeno preprosto zalivanje in urejena drenaža, vrtiček mora imeti tudi podstavek oziroma zbiralnik, kamor bo odtekala odvečna voda. Za sajenje zelenjave v loncih in koritih je najboljša zemlja za vrt, primerna je tudi univerzalna zemlja za rastline, zemlje za lončnice ne uporabljajmo. In kako pogosto moramo zalivati rastlinje? To je odvisno od vremena (sonce zemljo hitreje izsuši), manjša posoda pomeni pogostejše zalivanje …

RASTLINE V VERTIKALNEM VRTU

Od zelenjave v vertikalnem vrtu z malo površine bodo uspešno rasle nekatere dišavnice, listnata zelenjava pa tudi nekaj korenovk in plodovk, vendar je to odvisno od razpoložljivega rastnega prostora, ki ga bomo namenili rastlinam.

Za mini urbani vrt izberimo vrste zelenjave in zelišč, ki dobro uspevajo v posodah. Na prvem mestu so aromatična zelišča, ki bodo odišavila naš balkon in popestrila pripravo jedi. Ta zelišča so peteršilj, origano, bazilika, timijan, rožmarin. In še zanimivost - v eni posodi lahko gojite več različnih vrst zelišč ter z njimi ustvarjate pisane barvne kombinacije. V posodah uspevajo tudi vrtnine z nizko grmičastjo rastjo, drobnimi plodovi in majhnimi glavicami, kot so kumarice, bučke, solate z majhnimi glavami, korenček, sladki feferoni, češnjev paradižnik, fižol, grah, paprika, redkvice, rukola, čebula in česen. V posodah lepo uspevajo tudi sladke jagode in borovnice.

Če želimo vzgajati določene vrste rastlin, moramo zanje izbrati mesto, ki jim najbolj odgovarja, zato se je dobro vprašati: je izbrano mesto izpostavljeno soncu ali je ves dan v senci? Če smo izbrali prostor, ki je usmerjen proti jugu ali jugozahodu, lahko na njem uspeva veliko rastlin. Na osončenih delih dobro uspevajo začimbe, kot so rožmarin, timijan, peteršilj, bazilika, od zelenjave pa paradižnik, paprika, korenje, redkvice in tudi stročji fižol. Odlična je tudi kombinacija peteršilja, feferonov in češnjevega paradižnika, ki lepo uspevajo tudi v dovolj velikih okrasnih loncih, a češnjevemu paradižniku bomo morali dodati še oporo. Če imamo vsaj nekaj ur sonca dnevno (okoli 6 ur), si lahko omislimo rožmarin, peteršilj, koper, timijan, a če je naš balkon večinoma v senci, potem lahko poskusimo z meto in drobnjakom.

Zelena arhitektura je vedno bolj zaželen element bivalne kulture, saj predstavlja tudi udoben kotiček za sprostitev, poleg tega ozelenele stene zmanjšujejo toplotne obremenitve mest, čistijo zrak, zmanjšujejo hrup, z gojenjem zelenjave in zelišč se povečuje samooskrba itd.

Viri:
https://www.klubgaia.com/si/vrtnarski-nasveti/4957-Vertikalni-vrtovi
http://blog.bolha.com/naredi-sam-vertikalni-vrt/
https://www.dominvrt.si/roze-vrt/vertikalni-navpicni-vrt.html
https://www.bodieko.si/vertikalno-vrtnarjenje
https://sl.rybinsk.info/279-vertical-gardens-we-grow-healthy-plants.html
https://vrt.hr/kako-napraviti-vertikalni-vrtni-projekt/
https://revijazarja.si/clanek/nasveti/570367c955185/vertikalni-vrticek-na-balkonu-modna-muha-ali-prava-resitev
https://sl.puntomarinero.com/vertical-gardens-design-care-features/ 
« Nazaj na seznam