Časopis za pokrajino Posavje
31.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vijolica – pomladanska princesa

Objavljeno: Nedelja, 02.05.2021    Rubrika: Vrtovi Posavja Redakcija
Vijolica

Vijolica ima tudi zdravilne učinke.

Vijolica je pomladna rastlina, za katero pa le malokdo ve, da je tudi zdravilna. K nabiranju nas premamita njena barva in vonj, a tudi njene zdravilne lastnosti, če jih poznamo.

Antični grški pesnik Homer omenja, da so v Atenah z vijolico umirjali jezo, rimski pisec in državni uradnik Plinij je pisal o nošenju venčkov iz vijolic proti glavobolu in omotičnosti. V srednjem veku so z njo zdravili skoraj vse, od vnetja v grlu in obolenj dihal in srca do pivskega mačka.

V zdravilne namene je uporabna cela rastlina. Liste, cvetove in stebla nabiramo spomladi, koreninske poganjke avgusta in septembra. Iz dišečih vijolic lahko naredimo od obkladkov, poparkov, sirupov in tinktur do piškotov. Sirup pripravimo tako, da v kozici segrevamo 100 g posušenih cvetov, 500 g sladkorja in 300 g vode. Ko mešanica zavre, jo odstavimo z ognja in ohladimo. Sirup vzamemo po žlico dvakrat ali trikrat na dan po jedi.

Iz dišeče vijolice pridelujejo tudi eterično olje, ki ima protibolečinske, antidepresivne, protivnetne, razkuževalne, diuretične in pomirjevalne učinke, vendar ima eterično olje zelo visoko ceno, zato si ga le redki privoščijo. Eterično olje vijolice uporabljajo tudi pri izdelavi parfumov.

 
« Nazaj na seznam