Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vrtnarjenje je del njenega življenjskega sloga

Objavljeno: Petek, 27.05.2022    Rubrika: Vrtovi Posavja Redakcija
3 Vrtovi Posavja, vrt K. Zupancic

Vrt ima sončno lego in zelenjava v njem zelo lepo uspeva.

Marsikdo ima ob družinski hiši urejen zelenjavni vrt, v katerem prideluje svežo sezonsko zelenjavo, dišavnice, začimbnice in zelišča. Dela na vrtu v pomladnih mesecih ne manjka, a prinaša tudi posebno zadovoljstvo, ko dober vrtičkar/vrtičkarica žanje sadove lastnega truda. V akciji Vrtnarimo z mentorjem v okviru naše redne rubrike VRTOVI POSAVJA predstavljamo vrt, ki že dolga desetletja daje dober in zdrav pridelek.

Karmen Zupančič, ki se je iz rodnega Leskovca pri Krškem preselila v miren zaselek v bližini hribovske vasice Razbor, je z naravo in obdelovanjem vrta povezana že od najzgodnejših otroških let, saj so imeli njeni starši veliko rodovitne zemlje, ki jo je bilo treba obdelovati. Pred dobrim letom je krško-poljsko ravnino zamenjala za hribovit del pod vznožjem Lisce, od koder se širi sproščujoč pogled na zeleno savsko dolino.

Vrtovi Posavja, vrt K. Zupancic  (5)

Ob kamilicah je cvetoči motovilec, ki je namenjen pripravi semen za novo vrtnarsko sezono.

Za urejena vrtova, enega manjšega in enega večjega na hribovitem terenu in na nadmorski višini okoli 500 metrov, skrbijo tri generacije, pove nasmejana Karmen ter s svojim srčnim izbrancem predstavi lepo rastoče vrtnine v obeh vrtovih na sončni legi. »Večino sem posejala v aprilu, v maju sem ob Alenovi pomoči posadila še sadike paradižnika, ki sem jih sama vzgojila; poskušam pa tudi z vzgojo lastnih semen,« pove ter se s pogledom ustavi na glavnati solati. »To vrsto solate imava najraje in pustiva jo rasti, dokler je mogoče, tako da nekaj časa obtrgujem zunanje liste, da se sredica lepo razvija; nikoli ne odrežem celotne solate, ker je tudi ne posadim ravno veliko,« pojasni. V bližini zasajene jagode že dobivajo rdečo barvo; zgodnji krompir, ki je bil posajen v drugi polovici marca, bo mogoče izkopati v juniju. »Na vrtu rada preizkušam in dodajam novosti. V lanskem letu sem prvič posejala zlato peso, ima rumenkast gomolj, okus je bolj sladek. Letos sem prvič posejala azijsko listnato zelenjavo,« nadaljuje s predstavitvijo družinskega vrta, v katerem uspeva tudi špinača, korenček, nizek fižol …

5 Vrtovi Posavja, vrt K. Zupancic

Karmen in Alen skupen čas rada preživljata tudi v urejanju vrta.

»Vsem trem generacijam oziroma kmalu bodo na kmetiji živele štiri generacije, kajti v juniju se nam bo pridružil nov družinski član, veliko pomeni doma pridelana zelenjava in vrtnarjenje je del našega življenjskega sloga,« zaključita prijazna gostitelja, ki si skupen dom urejata v 250 let stari hišici na domačiji družine Zabasu, na kateri se pogosto sliši tudi nežen zvok kitare.

Smilja Radi, foto: S. R., A. K.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

17.12.2019 | Redakcija

Vesele praznike!