Časopis za pokrajino Posavje
5.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vrtnarski koraki v novi sezoni – vrtnarimo skupaj

Objavljeno: Sreda, 16.03.2022    Rubrika: Vrtovi Posavja Redakcija
vrtovi_posavja_uvodno_srecanje_z_andrejem_valencakom (4)

V rastlinjaku mladega brežiškega vrtnarja je potekalo uvodno srečanje sodelujočih v akciji Vrtovi Posavja 2022.

Mesec marec je mesec, ki v toplejših sončnih dnevih vabi v vrt – k pripravi gredic za novo setev semen in zasaditev sadik zelenjadnic; pričenja se tudi urejanje cvetličnih kotičkov ter sadnega vrta. Na novo vrtnarsko sezono se pripravljajo tudi bralke, ki sodelujejo v akciji regionalnega časopisa Posavski obzornik - VRTOVI POSAVJA 2022. Uvodno srečanje, ki je potekalo 8. marca, je prineslo prve izmenjave izkušenj, mnenj, pobud itn. Prijetnemu in sproščenemu pogovoru je sledila predstavitev rastlin v rastlinjaku mentorja, ki prav tako sodeluje v omenjeni akciji. Po srečanju so nam udeleženke zaupale svoja mnenja, ki smo jih vtkali v reportažo skupaj z izbranim slikovnim gradivom.

»Uvodno srečanje mi je bilo zelo všeč, ker smo bili vsi zbrani željni novega znanja o vrtnarjenju. Dobili smo napotke, kako pripravimo zemljo, v katero bomo sadili, in kako bo potekala akcija. Izmenjali smo si tudi izkušnje, ki jih že imamo. Komaj čakam na toplo pomlad, da začnemo vrtnariti,« Barbara Petelinc, Dobova.

vrtovi_posavja_uvodno_srecanje_z_andrejem_valencakom (31)

Rastline v rastlinjaku lepo uspevajo …

V rastlinjaku v bližini Brežic že uspevajo prve sadike paradižnika in graha, na voljo sta motovilec in korenček ter odlična mikro zelenjava (microgreensi), ki v tujini doživlja pravi preporod, ker je izjemno zdrava, bogata z vitamini, minerali in drugimi hranili, je okusna in odlična poživitev vsakega obroka ter zelo enostavna za vzgojo.

MIKRO ZELENJAVA

vrtovi_posavja_uvodno_srecanje_z_andrejem_valencakom (37)

... in v aprilu se bo pričelo presajanje zdravih sadik na prosto.

Ljudje mikro zelenjavo pogostokrat zamenjujemo z bolj poznanimi kalčki, a kalčki predstavljajo prvo fazo v rasti rastline (v povprečju jih kalimo 2-5 dni), medtem ko mikro zelenjavo pobiramo kasneje (v kasnejši fazi rasti rastline). Kalčke uživamo v celoti: seme, korenino in stebelce. Mikro zelenjava je večja od kalčkov, jemo pa samo nadzemni del. Ko mlade rastlinice razvijejo in razprejo klična lista (pri nekaterih vrstah mikro zelenjave je to lahko že 5. ali 6. dan, pri nekaterih 10. ali celo 21. dan po setvi), jih že lahko že režemo, najbolje s kuhinjskimi škarjami.
 
»Srečanje je potekalo v prijetnem in sproščenem vzdušju ob toplem domačem čaju in pecivu, kar mi je bilo zelo všeč. Zastavili smo si okvirni program srečanj, ki se jih že zelo veselim, saj si bomo na takšen način izmenjali znanja, dobre prakse, izkušnje in se pri tem tudi veliko naučili. Naj se sezona vrtnarjenja 2022 prične, moje sadik’ce že nestrpno čakajo toplejše dni, da se razbohotijo na vrtu,« Karmen Zupančič, Razbor.

vrtovi_posavja_uvodno_srecanje_z_andrejem_valencakom (33)

Mikro zelenjava si utira pot tudi na slovenske jedilnike.

Najbolj znan način uporabe mikro zelenjave je, da jo v prehrani surovo dodamo k sendvičem, solatam in na pico, a uporabimo jo lahko v mnogih drugih jedeh (poda se h kremnim juham, k testeninam in njokom; kot priloga k piščancu, ribi ali govedini; odlično se poda v razne smutije, h krompirju, pečeni zelenjavi, v različne pesto omake in namaze, v azijsko kuhinjo in celo na sladice). »Mikro zelenjave se ne kuha. Te male rožice so nabite z vitamini in minerali, zato jih je škoda, da bi jih uničeval z vročino. So super dodatek na krožniku, ko je hrana že pripravljena, drugače so pa idealni za v sendviče, solate in smutije,« poudari mladi vrtnar Andrej Valenčak, ki ima trenutno na voljo mikro zelenjavo brokolija, gorčice, redkvice in rukole.

PRIPRAVA TAL ZA SAJENJE IN SADITEV

vrtovi_posavja_uvodno_srecanje_z_andrejem_valencakom (29)

Sadiko paradižnika lahko posadimo tudi v večji lonec, če nimamo lastnega vrta, in ga postavimo na sončno lego.

Sodelujočim v letošnji akciji Vrtovi Posavja 2022 je mentor Andrej Valenčak poleg rastlinjaka in rastlin, ki že lepo uspevajo, saj imajo stalno temperaturo in so zavarovane pred različnimi vremenskimi nevšečnostmi, predstavil tudi potek skupinskega in individualnega vodenja vrtnarjenja, s katerim imajo skoraj vse udeleženke že lastne izkušnje, a vsako novo znanje je vedno dobrodošlo.
 
»Prvo srečanje z vrtnarjem, ki nas bo usmerjal in vodil v okviru akcije Vrtovi Posavja 2022, je preseglo moja pričakovanja, presenetilo me je sproščeno vzdušje, ki ga je pričaral Andrej Valenčak. Z vrtnarjenjem bom začela brez predhodnega znanja, zato sem si v srce zapisala stavek, ki ga je povedal mentor – da je treba imeti realna oziroma nižja pričakovanja, saj si potem srčno vesel vsega, kar ti zraste na vrtu,« Andreja Kališnik, Sremič.

Eden izmed vrtnarjevih nasvetov je bil, da je najboljši čas za pripravo zemlje v jeseni, za tehniko obdelave pa se odločimo sami: lahko izberemo metodo s prekopavanjem, pri čem moramo biti previdni, saj lahko s tem hitro pretiravamo, še posebej, če si pomagamo z motokultivatorjem in podobnimi stroji, lahko pa se odločimo za metodo brez prekopavanja tal. V vsakem primeru je dobro dodati primerno količino zrelega komposta in pustiti, da se mikroorganizmi v kompostu čez zimo udomačijo v naših gredicah. Tla lahko prekopljemo tudi spomladi, a šele takrat, ko zemlja ni več hladna, zmrznjena, in mokra. Na ta način vse pripravimo za razdelitev površine vrta na gredice ter za prvo sejanje in saditev rastlin na prostem. »Tla za gredice v vrtu bi bilo dobro pripraviti do konca marca,« svetuje mentor, ki je član Društva za biološko-dinamično gospodarjenje Ajda Posavje.

ČAS ZA ZELIŠČA

Ena izmed udeleženk uvodnega srečanja akcije Vrtovi Posavja 2022 je spregovorila o začetku nabiranja zelišč, kajti pričenja se sezona cvetenja trobentic in pljučnika. Sama že vrsto let nabira cvetove, ki jih nato posuši v primerno toplem prostoru, vendar ne na soncu. Posušene cvetove hrani v steklenem kozarcu z imenom rastline in datum nabiranja; posušeno zelišče v kombinacijami z drugimi zelišči pripravlja dišeč čaj ali pa kakšen drug zdravilen napitek. Čaj, ki ga pripravimo samo iz posušenih cvetov trobentice, ima pomirjevalen učinek.
 
»V urejanju vrta in nabiranju zelišč uživam, čeprav sem navdušena tudi nad kuharijo, šiviljstvom, kolesarjenjem, jadranjem. Sodelovanje v akciji Vrtovi Posavja 2022 prinaša nov izziv, ki se ga zelo veselim, predvsem nasvetov prijetnega mentorja in izmenjave izkušenj z ostalimi udeleženkami. Vesela sem, da sem lahko že na prvem srečanju predstavila, kdaj se začne sezona nabiranja zelišč in s katerimi začnemo,« Klara Kočnar, Krško.

Za zeliščarske namene nabira tudi pljučnik, in sicer ko cveti, saj ima takrat največ zdravilnih učinkovin. Rožnate cvetove pljučnika vedno nabira v lepem in sončnem vremenu, ko izgine jutranja rosa in ko vsaj nekaj dni pred nabiranjem ni bilo dežja. Nabrane cvetove suši v senčnem, a zelo toplem prostoru (če bi imela na voljo krušno peč ali sušilnik za zelišča, bi nabrane cvetove sušila na 30 °C). Čas sušenja je odvisen od tega, koliko vode vsebuje zelišče in ko začne šelesteti pod prsti, je dovolj suho, mora pa biti tudi lepe zelene barve (če ni tako, potem sušenje ni bilo primerno). Posušeno zelišče shrani v steklenih kozarcih, a lahko bi ga tudi v papirnatih vrečkah ali škatlicah. Iz suhega pljučnika pripravlja nadvse okusen čaj ali pripravi v kombinaciji z drugimi zelišči zdravilen napitek.

»Srečanje z mladim vrtnarjem je bilo prijetno, ker nas je vse povezoval isti interes. Zanimiv je bil tudi ogled številnih zelenjavnih sadik v rastlinjaku,« Saša Llipushi, Krmelj.

Smilja Radi, foto: Rok Retelj

 
« Nazaj na seznam