Časopis za pokrajino Posavje
28.01.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vrtnice so okras in ponos marsikaterega doma

Objavljeno: Petek, 03.09.2021    Rubrika: Vrtovi Posavja Redakcija
Vrtovi Posavja, Metka Glas (4)

Metka Glas

Slikarji pogosto upodobijo vrtnice na svojih platnih, pesniki jih omenjajo v svojih pesmih, saj s svojimi dišečimi cvetovi in trni na steblih predstavljajo tako ljubezen kot bolečino. Nežne rožne liste vrtnic uporabljajo v kozmetiki, medicini in kulinariki, s cvetnimi listi vrtnic so lahko posute poti ... Vrtnice so tudi najlepši in najpogostejši okras cvetličnih zasaditev v okolici naših domov in v tokratni rubriki Vrtovi Posavja predstavljamo Metko Glas s Koritnega, ki se s posebnim zanosom posveča negovanju kraljic med rožami. Prijetno branje!

Na Sremiču, natančneje na Koritnem, kot so ta predel poimenovali včasih, že nekaj stoletij stoji domačija Glasovih, kamor se je pred dobrimi tridesetimi leti primožila Metka Glas, rojena Sotošek. Življenje na domačiji, ki je tudi izletniška kmetija, zahteva pridne ter marljive roke vseh članov družine. Metka Glas je že od malega vajena trdega dela, tako da poprime za vsako delo, vedno z dobro voljo; poznana je tudi po tem, da pri delu v vinogradu »pokonci drži« vso družbo s svojim nalezljivim smehom. V zakonu z možem Milanom so se jima rodili trije otroci, ki so že vsi odrasli, in šest let ji življenje lepša tudi vnukinja. Kljub vsem obveznostim, ki jih ima na kmetiji, marljiva gospodinja vedno najde čas za svojo neskončno ljubezen do rož, predvsem do vrtnic.

Že kot majhna punčka ste radi hodili naokrog s kanglico v rokah in zalivali rože, mar ne?

Drži. Moja mama mi je rada pripovedovala, kako sem imela rada svojo kanglico z vodo, s katero sem ponosno hodila naokoli in zalivala rože, da bi lepo cvetele in krasile dom. Hvaležna sem ji, ker me je naučila negovati rože, ki so ostale moja velika radost, a še posebej me veseli, da še danes, ko je v zrelih letih, skrbi, da rože krasijo dom v Starem Gradu, kamor se radi vračamo vsi štirje njeni otroci.

Na kmetiji, kamor ste se primožili, imate ogromno okrasnega cvetja ...

Naš dom na Koritnem je poln različnega cvetja ter okrasnega grmičevja. Letos zelo lepo cvetijo sončnice, kane, reginke, astre, cinije in še kaj bi se našlo. Balkone krasijo pelargonije in bršljanke z dodanim zelenjem, a med vsemi imajo posebno mesto kraljice med rožami - vrtnice.

Kako doživljate vsakodnevno zalivanje rož, ali drži, da to za vas ni izgubljen čas?

Letošnja vročina je prehuda tudi za rožice, zato jih je potrebno zalivati vsak dan, a to nikakor ni izgubljen čas, ker jih zalivam z ljubeznijo, one pa mi dajejo občutek umirjenosti in razumevanja. Pri zalivanju mi večkrat pomaga vnukinja, ki že tudi rada hodi naokoli s svojo majhno kanglico. Rože običajno zalivam zjutraj, ko so ohlajene, ko temperatura še ni previsoka.

Vaše najljubše rože so vrtnice, ki so tudi spomin na složen odnos s taščo, ko sta še skupaj živeli na kmetiji.

Moja tašča je imela zelo rada vrt in rože. Kljub obilici dela na kmetiji si je vzela čas za rože in jih je skrbno negovala. Oboževala je vrtnice, ki jih je posadila pred hišo in ob robu vrta. Ko je zbolela, sem skrb za vrtnice prevzela jaz – obrezovala sem jih in gnojila, tako da so nam še danes v veselje, ko cvetijo.

Ali ste tudi vi posvečate vzgoji vrtnic s potaknjenci, kot je to počela vaša tašča?

Tašča me je marsičesa naučila, tudi razmnoževanja vrtnic s potaknjenci. Te naredim, ko vrtnice odcvetijo. Odcveteli del – cvet in vrhnja tri očesa pod cvetom – odrežem in dam na kompostnik, ker tega dela ne uporabim za novo sadiko. Potaknjenec pripravim iz naslednjih treh ali kakšnim očescem več, ki so na steblu. Ta del stebla odrežem tako, da so na njem vsaj tri očesca oziroma trije listi vrtnice. Spodnji del odrezanega dela vrtnice nato posadim na želeno mesto v vrtu ali pa v cvetlični lonček tako, da je v zemlji vsaj eno očesce, ostali ostanejo nad zemljo. Listov potaknjencev, ki niso v zemlji, ne odstranim. Poganjki vrtnic se najhitreje ukoreninijo po cvetenju, zato je rezanje zelenih potaknjencev najprimernejše poleti in zgodaj jeseni. Poganjke za potaknjence je dobro narezati v ne prevročem dnevu; primerni so samo zdravi poganjki, brez znamenj bolezni na listih.

Ali so vrtnice zahtevne rože? Kako jih negujete?

Vrtnice za negovanje niso zelo zahtevne. Zgodaj spomladi jih pognojim in obrežem. Ko so v popkih, jih rade napadejo uši, tako da jih običajno poškropim z insekticidom, tako da me oziroma celotno družino potem nagradijo z lepimi cvetovi. Priporočljivo je, ko cvet odcveti, da ga odrežemo, saj na ta način damo moč za rast novim cvetovom.

Pod stoletno lipo na vaši domačiji je miza in na njej je vedno vaza z vrtnicami …

Ja, pod našo lipo, ki nam daje senco in zavetje v teh vročih poletnih dneh, je vedno šopek rož na mizi. Naj bodo to vrtnice ali katere druge rožice. To polepša razpoloženje slehernega dne, kajti radi posedimo pod lipo in prav tako tudi ljudje, ki nam pridejo pomagat pri delu.

Bi nam zaupali, kaj vam v vašem življenju predstavlja okrasno cvetje vseh vrst, še posebej pa vrtnice?

Vrtnica je roža za vse priložnosti, naj si bo za vesele ali žalostne trenutke. Šopek vrtnic je vedno lepo videti. Meni so v uteho vse rože, tudi v težkih trenutkih. Že pogled nanje ti spremeni razpoloženje – v vsakem cvetu vidim ljubezen in spoštovanje do ljudi, ki jih imam rada.

Nam lahko zaupate še vaše življenjsko vodilo in kje se vidite čez 10 let; kakšne rože boste imeli takrat na domačiji?

Bralkam in bralcem bi položila na srce, naj sadijo rože le, če so jim res v veselje; če ne vidijo smisla in veselja v rožah, naj jih raje ne sadijo, ker ne bodo uspevale. Rože potrebujejo pridne roke in ljubezen. Pri nas na domačiji bodo tudi čez deset let še vedno cvetele vrtnice skupaj z drugim cvetjem in nam bogatile življenje. Čeprav nam v življenju ni vedno z rožicami postlano, želim, da bi čim več domov rožice krasile še naprej.

Andreja Kališnik

 
« Nazaj na seznam
»